Otthon

Októbertől csökken a távhő ára

A februárban elfogadott rezsicsökkentési törvény október 1-jén hatályba lépő szabálya szerint a távhő díja akkortól 3,3 százalékkal csökken.

A jogszabály egészen pontosan így fogalmaz:

A lakossági felhasználó részére a távhőszolgáltató által kibocsátott számlában, a 2014. szeptember 30-át követő időszakban igénybevett távhőszolgáltatásért fizetendő összeg nem haladhatja meg a 2013. november 1-jén alkalmazott díjtételek alapján, ugyanazon feltételekkel – például ugyanakkora fogyasztás, légtérfogat stb. – számított összeg 96,7 százalékát.
    

A Kelenföldi Hőerőmű munkatársai 1957-ben. Ma is innen kap távhőt Őrmező, Gazdagrét, a Lágymányosi lakótelep és a Budai Vár. (Fotó: Fortepan/Szánthó Zoltán)
A Kelenföldi Hőerőmű munkatársai 1957-ben. Ma is innen kap távhőt Őrmező, Gazdagrét, a Lágymányosi lakótelep és a Budai Vár. (Fotó: Fortepan/Szánthó Zoltán)

Egyéb díjtételek

Ugyancsak ez a törvény szabályozza – szintén október elsejei hatállyal – a villamos-, illetve a gázvezetékhez történő csatlakozás díjának a meghatározását. 
Például a villanyhálózathoz való csatlakozás díja nem haladhatja meg a csatlakozások érdekében – közvetlenül – hálózati beruházásokra fordított összegek nagyságát. Az alkalmazandó díjat a  Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal elnöke határozza meg. 
A gázcsatlakozás díjára nincsenek részletes törvényi feltételek, azt is az előbbi hivatal elnöke jogosult meghatározni. Az elnök ezen jogkörét sarkalatosnak minősítette a törvény.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top