Otthon

Gondolnád, hogy egy másfél szobás lakásból jönnek ezek a szépségek?

Gyerekkorában rengeteg játékot készített neki és testvéreinek az édesanyjuk, és most az Iparművészeti Egyetem és sok más munka után maga is egyre inkább a játékkészítés felé veszi az irányt. Vesztl Fanni sikeres eladó a Meskán, ékszereket, játékokat és dekorszépségeket készít, mindezt textilből. Sző, varr, nemezel, de amellett, hogy alkot, másra is jut ideje: szeret gyermekekkel foglalkozni, őket tanítgatni.

Mit szeretsz jobban: textilékszereket készíteni vagy gyerekeknek kézműves foglalkozásokat tartani?

Mindkettőt, de az utóbbi különösen kedves a szívemnek. A szövést iskolában tanultam, minden más technikát pedig a szüleimtől lestem el. Óbányán, ez egy Pécs melletti kis zsákfalu, kislányként nyaranta az apukámmal együtt táboroztam, gyönyörű természeti környezetben. Egy kerek erdő közepén tartották az indiántáborokat. Teljesen meseszerű élmények maradtak ezek a táborok nekem. Hatévesen voltam ott először. Ma már én is ugyanabban a táborban tartok kézműves foglalkozásokat, az apukámmal együtt. Imádom, amikor az iskolásoknak új ötleteket mutathatok meg, átadhatok valamit a színek szépségéből, az alkotás öröméből.

Gondolnád, hogy egy másfél szobás lakásból jönnek ezek a szépségek?

Igen, nagyon színesek, élettel teliek az alkotásaid. Említetted, hogy tanultál szőni. Hol?

Pécsett születtem, itt jártam egy művészeti iskolába. Még csak ötödikes voltam, amikor eldöntöttem, hogy mindenképpen a Pécsi Művészetiben szeretnék továbbtanulni, és ez így is lett, textil szakra kerültem. Középiskolás koromban nagyon tetszett a szövés, sokat foglalkoztam vele, igyekeztem minden csínját-bínját kitanulni. Olyannyira, hogy eldöntöttem, én a MOME-ra (Moholy-Nagy Művészeti Egyetem) szeretnék menni továbbtanulni. Másodjára fel is vettek. Az egyetemi évek alatt végig szőttünk, de be kell vallanom, ez nekem már kevésbé tetszett, mert úgy éreztem, nem fejlődök eléggé. Egyszerűen több újdonságra vágytam.

A Meskán textilékszereket, fülbevalókat, nyakláncokat, kitűzőket, lakberendezési kellékeket és esküvői gyűrűpárnát látni most a boltodban. Miben vagy a legjobb?

Azt nem tudom, de a minimacival ellátott nyakláncom iránt érdeklődtek eddig a legtöbben, szóval lehet, hogy ebben. De a nyakláncoknál jellemzően nem csak azokat kérik a vevőim, amit látnak a Meskán, hanem elküld valaki egy számára valamiért fontos vagy kedves gyöngyöt, és azt kéri, hogy ezt foglaljam bele egy nyakláncba. A másik, ami engem is minden szezonban meglep, hogy mekkora kereslet van az esküvői gyűrűpárnákra: tavasztól őszig rengeteg megrendelés érkezik ezekre a kis cukiságokra a menyasszonyoktól. Egyébként most a munkáimat tekintve főleg a textiljátékokra koncentrálok, és nem véletlenül: nagyon szeretek játékokkal szöszölni, kitalálni valami újat, megtervezni és megvarrni.

Miért váltasz most irányt?

Az anyukám rengeteg játékot készített nekem és a testvéremnek, amikor kicsi voltam. Szóval biztosan van családi gyökere ennek a vonzalomnak. Mindig is szerettem olvasni és játszani, és azt hiszem, valahogy megmaradtam gyermeklelkű felnőttnek. És az is közrejátszik szerintem, hogy szeretek különböző dolgokat kipróbálni, aztán egy kicsit eltávolodni tőle, majd később újra visszatérni. Valahogy ilyen nekem a varrás is, most újra van kedvem hozzá.

Megnézem
Összes kép (1)

Milyen anyagokat használsz?

Filc, üveggyöngy, pamut, csipke, gombok és régiségek. Pécsett minden vasárnap van ócskapiac, na, az nekem kincsesbánya. Úgy képzeld el, mint mondjuk Budapesten a Pecsa bolhapiacét, csak itt még kedvezőbbek az árak. Itt szerzek be régi nyakláncokról kis bigyókat, vintage fityegőket, amik másnak talán ócskaságok, nekem mégis nagyon tetszenek, mert különlegesek, egyediek, kidolgozottak.

Mi a helyzet a nemezeléssel?

Imádom, imádnám, de ritkán nemezelek eladásra. Egyszerűen azért, mert rettentően munkaigényes technika, és nem tudok olyan árat megszabni, amiért el is kel. A Meskán olyan munkáimat árulom, amikre itthon van kereslet.

NÉVJEGY
Vesztl Fanni
egy másfél szobás kis lakás egyik szegletében berendezett műhelyben dolgozik Budapesten, és készíti textilékszereit, dekorációs kellékeit és játékait. Vágya, hogy amellett, hogy ő maga alkot, minél több gyermekkel meg is szerettesse az alkotást. Ezért szeretné, ha a kézműves foglalkozásai minél gyakoribbak lennének. Azt vallja, a kreatív foglalkozások segítik a gyermekeket abban, hogy megértsék a világunkat. Fanni az ékszerek mellett rajzokat is készít, melyek szintén megvásárolhatóak a Meskán.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top