Otthon

Egyre több a nagyvárosi hobbikertész

Egyre nagyobb sikert és lelkesedést aratnak a közösségi kertek és kertmozgalmak. Lássuk, hol vannak a legnépszerűbbek!

Úgy tűnik, egyre inkább vágyunk vissza a természetbe, egyre nagyobb az igényünk arra, hogy saját magunk munkáljunk meg talpalattnyi területeket vagy éppen termesszünk némi paradicsomot magunknak.

Londonban és New Yorkban már régóta nagy sikere van a kertmozgalmaknak, mostanra viszont minden korábbinál nagyobb teret hódít ez a hobbi Magyarországon is, aminek mi is kifejezetten örülünk. Budapest-Albertfalva-Kelenvölgyi Református Egyházközség Albertfalva központjában például biokert alakult, ahol nyugdíjasok és fiatalok vegyesen termesztenek többek közt málnát, cukkinit és más zöldségeket. Szentendrén a tervezési folyamatok zajlanak, itt 26 család tud majd parcellázott területen zöldséget, fűszer- és gyógynövényt termeszteni.

Szeged Tarján városrészében a MASZK Egyesület tucatnyi parcellából álló kertet hozott létre a “panelrengetegben”. Újhelyi Andrea, a program koordinátora az MTI-nek elmondta: az első termények betakarítása lázba hozza a gazdálkodókat, családokat, egyedülálló nyugdíjasokat, akik gyakran unokáikat is mozgósítják a kertészkedéshez. Kis kosarakkal érkeznek, hogy a répát, paradicsomot, paprikát, babot hazavigyék, csökkentve a konyhai kiadásokat.

Székesfehérváron tavaly valósult meg a Palotaváros Közösségi Kert (PaKK). Az 1000 négyzetméteres kertet 4-6 négyzetméteres ágyásokra osztották, de elkülönítettek közösségi parcellákat is, ahol a mostani tanévtől az István Király Általános Iskola diákjai kertészkedhetnek. A kert a közösségi élet színterévé vált, hétvégenként sütnek-főznek az emberek, hét közben szorgosan locsolják, kapálják a kis parcellájukat. A terv szerint jövőre újabb ilyen kert nyílhat a lakótelepen.

A te környezetedben van lehetőség ilyesmire? Szívesen használnád a parcellákat, ha lehetne?

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top