Otthon

Emberre is veszélyes teknőst fogtak ki egy veresegyházi tóból – fotók

Képes leharapni az emberi lábfejet is. Magyarországon most először találtak ilyen állatot.

Az aligátorteknősnél is – melyből két példányt már befogtak hazánkban – nagyobbra növő, annál az emberre sokkal veszélyesebb, úgynevezett keselyűteknősre bukkantak vasárnap délután egy veresegyházi tóban.

Egy horgász épp a csalijára akadt halat húzta ki a tóból, amikor észrevette, hogy a halra “rárabolt” egy nagyméretű teknős. Aligátorteknősnek hitte, de mint utóbb kiderült: az 50-55 centiméter hosszú, 10-15 kilogrammos állat egy másik fajtához, a keselyűteknősökhöz tartozik. Szabadon még sehol sem találtak Magyarországon ilyen teknőst.

Fotó: Fotó: Szilágyi István / MTI
Fotó:  Szilágyi István / MTI

A Floridában honos, az aligátorteknősnél “százszor” veszélyesebb keselyűteknős akár 20-25 évig is élhet, a kifejlett példányok súlya elérheti a 80-100 kilogrammot, páncélja átmérője az egy métert. Igen agresszív, éles fogaival akár egy emberi lábfejet is képes leharapni, ezért óvakodni kell tőle.

A szakemberek eddig úgy tudták, hogy borsos ára miatt keselyűteknőst senki sem tart az ország egyetlen terráriumában sem, ezek szerint tévedtek. Az ismeretlenek által valószínűleg kidobott, vasárnap kifogott példányt Szilágyi István, a Fehérkereszt Állatvédő Liga kurátora csippel látta el, majd a veresegyházi medveotthon elkülönített helyére viszi, “egy fedél alá” a korábban talált aligátorteknősökkel.

Fotó: Fotó: Szilágyi István / MTI
Fotó: Szilágyi István / MTI

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top