Otthon

Egymilliárd forintért kelt el egy bevetetlen ágy – fotó

Óvszerek is hevernek rajta.

Elkelt Tracey Emin brit képzőművész sokat vitatott My Bed (Az ágyam) című műalkotása. Új tulajdonosa 2,55 millió fontot (átszámítva mintegy 996 millió forintot) fizetett a bevetetlen ágyért. Az ágyon és mellette cigarettásdobozok, alkoholosüvegek, használt óvszer és szemét hevernek. Az installáció a ’90-es évek végén nagy indulatokat váltott ki.

Charles Saatchi londoni műgyűjtő (a sztárszakács Nigella Lawson fojtogatós exe – szerk.) bocsátotta árverésre a Christie’s aukcióján a műalkotást, amelyet 2000-ben 150 ezer fontért – akkor több mint 60 millió forintnak megfelelő összegért – vásárolt meg. A bevételből elmondása szerint művészeti alapítványát támogatja.

A My Bed árát korábban 800 ezer és 1,2 millió font körülire becsülték.

Saját bevallása szerint Emin 1998-ban négy napon át feküdt az ágyban és azzal a gondolattal foglalkozott, hogy öngyilkos lesz, de végül másként döntött és elhatározta, hogy nyomorúságát műalkotássá alakítja át.

Egymilliárd forintért kelt el egy bevetetlen ágy

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top