Otthon

Vigyázz, ezekbe a lakásokba törnek be leginkább!

Ha még nem tetted, mindenképpen szerezz be egy jó hangosan ugató kutyát!

Az Országos Kriminológiai Intézet (OKI) kutatása szerint az új építésű kertvárosi családi házak a betörők legkedveltebb célpontjai. Erre azonban nem akármilyen módon derült fény!

Az OKI szakemberei igazi “rosszfiúk” véleményét kérték ki: 139 jogerősen elítélt, önként jelentkező betörővel 60-90 perces interjúkat készítettek. A bűnözők 100 kép alapján választották ki, hogy hová törnének be szívesen, illetve mi az, ami visszatartja őket. Mind kiderült, a célpontjuk kiválasztásánál az a legfontosabb tényező, hogy lehetőleg senki ne legyen otthon. Elriasztják ugyanakkor őket a biztonsági berendezések: a mozgásérzékelős lámpák, rácsok, kamerák, riasztók, bonyolult biztonsági és hevederzárak, sőt a hangosan ugató kutya is.

A kertvárosi családi házak mellett népszerűek a sorházak és a tanyák is, viszont a lakótelepi lakások nem, mert a betörők nem remélnek ezeknél értékes zsákmányt. Ez, vagyis az értékes zsákmány reménye a következő legfontosabb szempont a betöréskor, majd a könnyű bejutás, illetve a könnyű menekülés esélye következik.

Ráadásul most nyáron a hosszabb időre üresen hagyott ház vagy lakás meglehetősen nagy csáberőt jelent a betörők számára, érdemes tehát ügyelned a biztonságra elutazás előtt. Íme néhány egyszerű ötlet, amellyel megnehezítheted a nemkívánatos látogatók dolgát!

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top