Otthon

Eladó a Drakula-kastély

Háborítatlan a kilátás, és nincsenek szomszédok. Kell ennél több?!

A Brassótól 30 kilométerre fekvő törcsvári vámpírkastélyt, amelyben manapság múzeum működik, nem hirdették meg nyilvánosan. “Ha valaki egy ésszerű ajánlattal áll elő, megnézzük, kiről van szó, mit is javasol és komolyan fontolóra vesszük az ötletet” – közölte Mark Meyer, az eladás ügyeinek intézésével megbízott New York-i Herzfeld and Rubin ügyvédi iroda munkatársa.

Izgalmas hely

A híres ingatlan már számos kézen megfordult, és bár nem kimondottan jó állapotú, vitathatatlanul izgalmas hely. Egy hegy csúcsán magasodik magányosan, ahol nincsenek szomszédok, akik beleselkedjenek, sőt a kilátás is teljesen háborítatlan.

A törcsvári (Bran) kastélyt először a 13. században említette egy írásos feljegyzés. Az ezt követő évszázadokban számos átépítésen esett át, a török hódítás korában kész erőd volt. A hírhedten kegyetlen Vlad Tepes havasalföldi vajda ezen a vidéken élt a 15. században, és a fáma szerint néhány hónapig a kastélyban raboskodott. Bram Stoker róla mintázta híres hősét, Drakula grófot, akinek halhatatlanságához a Christoper Lee főszereplésével forgatott filmek is hozzájárultak.

Forrás: telegraph.co.uk
Forrás: telegraph.co.uk

A kastély híres tulajdonosai között volt az 1920-as évektől Mária romániai királynő, a brit uralkodó, Viktória királynő unokája. Halála után lányára szállt az épület, aki a második világháborúban hadikórházzá alakította át. A háború után a királyi családnak távoznia kellett a falak közül, ám közel 60 évvel később, a kommunista rendszer bukása után a kastélyt renoválták, és csaknem tíz éve visszakapta az uralkodócsalád három leszármazottja.

80 millió dollár körül?

Az örökösök nem is sikertelenül vezetik: évente 560 ezren fordulnak meg a kastélymúzeumban. A három Habsburg testvér azonban már hetvenes éveiben jár, és sem idejük, sem energiájuk nincs arra, hogy az épületet a 21. századi követelményeknek megfelelően alakítsák át.

 “Ez nem csupán nemzeti műemlék, de egyben a legnagyobb és legjelentősebb idegenforgalmi attrakció is Romániában” – hangsúlyozta Meyer, aki nem említett konkrét eladási árat, bár az örökösök évekkel ezelőtt 80 millió dollárért ajánlották fel a kastélyt a román kormánynak.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top