Otthon

Lássuk tisztán: mi is az a feng shui

A feng shui egyre többek otthonában tölt be fontos szerepet. Annyi mindent olvasni, hogy nem nehéz eltévedni. Kellenek nekünk a delfinek és a szélcsengők? Erre is válaszol Fehérné Kenéz Gabriella, FSRC nemzetközi feng shui tanácsadó, aki azt tanácsolja, hogy ahol nincs beteg, ott ne akarjunk gyógyítani.

Mik a leggyakoribb tévhiteink a feng shuival kapcsolatban?

Fehérné Kenéz Gabriella
Fehérné Kenéz Gabriella

Az alapoknál kell kezdenünk. A Nyugat-Európában elterjedt, népszerű feng shui módszerek nem a valós energiaáramlást veszik alapul. A feng shui valójában a föld energiájának feltérképezésével foglalkozik. A lakás bejárati ajtóhoz viszonyított felosztása hibás kiindulási pont, hiszen alapvetően mindig a ház, illetve lakás homlokzati irányát kellene figyelembe vennünk, a részleteket az egészen pontos, fok szerinti, fengsujiránytűvel mért égtáji irány határozza meg.

Nem is érdemes tehát a bejárati ajtót alapul véve bágua térképet rajzolnunk?

Olyan szinten érdemes kísérletezni a nyugati módszerrel, amennyiben ez erősíti a hitünket abban, hogy valami jót teszünk a környezetünkkel. A tradicionális keleti tanítások szerint nincs szükség a hitre, mert az építés időpontjának ismeretében, homlokzati irány felmérése után ősi mesterek képletei alapján számításokkal határozzuk meg mindazt, amit ezután majd vizsgálunk.

A tradicionális módszer tulajdonképpen hogyan működik?

Miután a számításokkal meghatározott úgynevezett energiatérképet kiértékeljük, összevetjük az ott élők születési időpontjával, megfelelő színekkel és formákkal próbáljuk jó irányba befolyásolni az ott élőkre ható energiát. A tradicionális módszerben nincsenek olyan szimbolikus tárgyak, melyek egyébként nagyon elterjedtek sok helyen. Nincsen delfin, szélcsengő vagy kristálygömb. A tradíció kizárólag a színekkel és formákkal, a bútorok elrendezésével próbálja az energiaáramlást formálni, bármilyen misztikus tárgy használata nélkül.

Lássuk tisztán: mi is az a feng shui


Mi a teendő akkor, ha valamely fontos terület hiányzik a lakásunkból?

A tradicionális módszerben nem ismert az a fogalom, hogy “hiányterület”. Az energiatérképet mindig az alaprajzra vetítjük rá, méghozzá úgy, hogy  megkeressük a központot. Nagyon ritkán fordul elő, hogy a központ a lakáson kívülre esik, ilyenkor nehéz bármit is tenni. Ilyenkor adott esetben átépítésre is adunk javaslatot.

Előfordulhat az is, hogy a költözés a legjobb döntés? 

Sajnos igen, fordult már elő, hogy költözést kellett tanácsolnom. De fontos megjegyeznünk, hogy életünknek csak egyharmad részére tudunk feng shuival hatni. A földi qit mindenhol kapjuk, ahol előfordulunk és ahova megyünk. Azt szoktuk javasolni, hogy ha kompenzálásra van szükség, akkor szervezzünk gyakori kinti, házon kívüli programokat, akár a szabadban.

Lássuk tisztán: mi is az a feng shuiMit remélhetünk attól, ha változtatásba fogunk? 

Általában ha a magánéleti kapcsolatainkra vonatkoztatjuk a változást, az hosszabb idő után történhet majd meg. Akár fél év is eltelhet, mire valami megmozdul.

Ha nincs lehetőségünk szakértő segítségét kérni, akkor mit tehetünk mi magunk?

Ha valaki szeretne saját maga tenni valamit, akkor először is jól gondolja végig, hogy hol él, milyen helyen. Nézzen körül, hogy a házat vagy a lakást milyen hatások érik. Ami szép és a szívünknek kedves, az pozitív energiákkal tölt fel. Bent, a lakáson belül azt tudom javasolni, hogy a színekkel próbáljunk meg óvatosan bánni, főleg az erőteljes piros, zöld és kék színekkel. Ezek eléggé meg tudják bolygatni ez energiarendszert. Inkább semlegesebb, harmonikusabb színekkel varázsoljuk otthonossá a környezetünket. Sokan javasolják a tértisztítást is. Én azt tanácsolom, hogy a régi dolgainkat nézzük át, és amire igazán nincs szükségünk, azokat ne sajnáljuk kidobni, elajándékozni.

Inkább váljunk meg tehát a korábban összegyűjtött delfinektől, szélcsengőktől?

Nem gondolom, hogy a babonás tárgyaktól meg kell válni. Ha jól érzi magát velük az ember, akkor maradjanak. De a nagyon színes dolgokkal érdemes vigyázni. Az általánosnak mondható vezérelv, hogy ahol nincs beteg, ott ne akarjunk gyógyítani. Érdemes tehát igazán magunkba tekinteni: nem kell mindenáron változtatni, egy divathóbort vagy könyv alapján kifordítani a lakásunkat a sarkából. Akkor lépjünk és forduljunk szakember segítségéhez, ha úgy érezzük, hogy életünkben kedvezőtlen, hirtelen változások történtek.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top