Otthon

Kezdett nyomasztani, hogy nem csinálok semmit a gyereknevelésen túl

Egy hazai könyvrestaurátort és kreatív feleségét faggattuk arról, mivel foglalatoskodnak a szabadidejükben. Ági és Ákos hobbija ugyanis igen ritka: textillel bevont, puha naplókat készítenek Anyeska néven. Bár ma már menőbb egy tablet, mint egy szép notesz, a <a href="http://www.meska.hu/Shop/index/1038" target="_blank">Meska alkotói</a> a digitális kütyük és a szupersebes technika világában is találnak vevőt a különleges, egyedi darabjaikra.

Kezdett nyomasztani, hogy nem csinálok semmit a gyereknevelésen túl Hogyan jött az ötlet, hogy naplókat készítsetek?
Ági: Igazából a Meska, a kézművesek online portálja inspirált bennünket. Itt találkoztunk egy alkotóval, aki elindította bennünk azt a gondolatot, hogy puha könyveket kellene készítenünk, mert ilyet akkor senki más nem csinált. Az uram, Ákos, azt mondta, mi is ki tudunk valami izgalmasat találni! Én akkor pont otthon voltam, nem dolgoztam, mert egy évvel korábban született meg a gyermekünk. Már épp kezdtem azt érezni, hogy nyomaszt, hogy nem csinálok semmit a gyereknevelésen kívül. Szóval pont jókor jött az ötlet, volt rá időm, és nagy lelkesedéssel fogtam hozzá a megvalósításhoz.

Mikor volt ez, mikor indultatok?
Öt éve, a fiunk ma már óvodás… A textilek őt egyébként nem annyira érdeklik, inkább a harci dolgok kötik le, de úgy látjuk, hogy hihetetlenül kreatív és ügyes kezű is, rajzol és fest. Szerintem belőle is ilyesmi típusú, hozzánk hasonlóan gondolkodó ember lesz. Olyan, akinek fontosak az értékek, a kézzel készített dolgok, a kézműveskedés, a papír illata, a tapintása, a textúrája.

Mit csinál egy könyvrestaurátor?
Ákos: Én az Országos Széchenyi Könyvtárban tanultam, és ma is könyvtárban dolgozom. Bár elsőre sokan azt gondolják, a könyvrestaurátor az nem könyvkötőt jelent. Restaurátorként az a feladatom, hogy könyveket, grafikákat, metszeteket, plakátokat, aprónyomtatványokat, kéziratokat illetve más papírdolgokat megőrizzek, konzerváljak, restauráljak.. Így a szakmámtól nem esik messze a hobbim sem, a naplókészítés.

Milyen naplókat készítetek?
Ági: Extrémeket, különlegeseket, egyedieket és minőségieket. A bevonóanyagok közül mi főleg természeteseket használunk, az utóbbi időben sokat dolgozunk például bőrrel. Gondoltad volna, hogy az antikolt, régies hatású bőröket kifejezetten kedvelik az emberek? A másik sláger a magyaros motívumok: a kalocsai és matyóminták. Ezeket géppel hímezzük, többek között azért, mert így sokkal homogénebb felületet kapunk, mintha kézzel készítenénk. És ami még nagy kedvenc, az a hernyóselyem. Finom, puha, nőies, elegáns, és van benne egy csipetnyi sejtelem, misztikum a kelet világából.

Megnézem
Összes kép (1)

Van egy szőrös napló is, amit gyakran készítetek.
Ági: Igen, ez egy mogyoróbarna, szaténszalagos kis “szőrcsomó”. Ez az egyetlen, amit nem természetes alapanyagból készítünk. Az 5-8 cm-es műszőr nagyon puhává és igazán extrémmé teszi ezt a kis könyvecskét. Sokan rendelik tőlünk.

Hol szerzitek be az alapanyagokat?
Ági: Van, amit itt helyben, de sokat rendelek külföldről is. A fekete-natúr baglyos vásznat például Japánból szereztem, a színes baglyosat Németországból, a bárányosat Hongkongból, a hímzett brokátjaink pedig Indiából származnak. Az a helyzet, hogy a nemzetközi kínálatban sem találok sok olyan anyagot, ami megfelel az ízlésemnek és meg is fizethető, szóval nagyítóval kell keresnem a különlegességeket.

Egyszer lesz egy olyan ismert naplómárkátok, mint mondjuk a Moleskine?
Ákos: Saját márkánk már van, ez az Anyeska, de persze attól még messze vagyunk, hogy nagyon ismert legyen. Amit szeretnénk elérni, az az, hogy jó lenne egyszer csak ezzel foglalkozni, azaz hogy a naplókészítés legyen a főállásunk. Most egy nagyvárosi polgárházban lakunk, és itt is alkotunk. Jelenleg a pince a műhelyünk, ami most szuper, de ahhoz, hogy tovább tudjunk lépni, nagyobb forgalom, erősebb marketing és nagyobb hely is kell. De nem aggódunk, majd hozza az élet, hogy hogyan tovább!

NÉVJEGY
Az Anyeska nevű Meska-boltban határidőnaplók, naplók, fotóalbumok, esküvői vendégkönyvek hada sorakozik. A 2009 óta alkotó páros egyedi igényeket is teljesít: méretben, belső lapokban (kockás-csíkos), színben, fazonban nem ismernek lehetetlent. Igazi különlegesség, hogy akkor is tudnak segíteni, ha valakinek a régi naplója, könyve tönkremegy.

“Nem elég, hogy jó terméked legyen, jól is kell tudni eladni. Ezt mi megtapasztaltuk a saját bőrünkön – meséli Ági a tapasztalatokról. – A Meskától gyakran kaptunk személyre szabott tippeket az elején, hogy mit és hogyan lenne érdemes alakítanunk az online boltunkban. Mi megvalósítottuk ezeket, és szinte egyik napról a másikra nagyon jól beindult az eladás.”

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top