Otthon

A lakásvásárlás buktatói

Lakásvásárláskor számos ponton lehet nyerni és veszíteni nagy összegeket. A műszaki állapot az egyik kritikus pont, amit alaposan meg kell ismerni, mielőtt tenyerébe csapunk az eladónak. Éles szemmel, a látható és eltakarni kívánt hibákra összpontosítva kell végignézni a kiszemelt otthont.

Az eladók rossz esetben elhallgatják a lakás hibáit, és megpróbálják egy kis kozmetikázással eltakarni az avatatlan szemek előtt. Az ingatlan legfontosabb – és csere vagy javítás esetén a legköltségesebb – műszaki tételeinek állapotáról azonban még így is szerezhetsz egy általános képet.

Elektromos hálózat A lakásvásárlás buktatói

A régebbi, használt lakásokat jellemzően alumíniumvezetékkel szerelték, ami már nem csupán elavult, de veszélyes is, mert az utóbbi évtizedekben drasztikusan megugró elektromos terhelést már nem bírják. A korszerűsítés rézvezetékekre jó nagy rumlival jár, és 2-300 ezer forintot is felemészt egy átlagos, 50 négyzetméteres lakásnál. Egy konnektort kihúzva magad is megnézheted, réz vagy alumínium-e a vezetékhálózat.

Vízvezetékek

Egy 30 évnél öregebb lakásnál – hacsak nem cserélték a közelmúltban – már mindenképpen időszerű a vízvezeték felújítása. Akárcsak az elektromos vezetékek cseréje, ez is nagy beavatkozás és költséges is. Ha már belefogunk, vele együtt érdemes a fűtésrendszert is modernizálni, ha szükséges. A vízvezetékek állapotáról nem könnyű tájékozódni, de ha öreg házról van szó, és mostanában nem cserélték, akkor biztosak lehetünk benne, hogy rövidesen meghibásodások következnek majd be.

A fűtés

Több fűtéstípus használatos manapság. Ezek közül a távfűtést érdemes messzire elkerülni, mert igen költséges és korszerűtlen, ráadásul ki vagyunk szolgáltatva a távhőszolgáltatónak. Egy átlagos kétszobás ház kifűtésének költsége ezzel egy modern cirkófűtésesének többszörösébe is kerülhet. Jóval spórolósabb a gáz-héra beszerelés, de már idejétmúlt és nem is túl esztétikus, és nagy valószínűséggel előbb-utóbb lecserélnénk majd valami másra.

A lakásvásárlás buktatói

Például cirkófűtésre, amely a fűtést és a melegvíz-gyártást egy rendszerrel oldja meg. Ez már jóval takarékosabb üzem, de kiépítése akár az 1 millió forintos árat is elérheti. Ha cirkófűtéses lakást kínálnak nekünk, ne örüljünk azonnal, mert előfordul, hogy maga a tulajdonos fabrikálta – erről a falon kívül futó csövek árulkodnak. A rendszer ettől még lehet jó, de mindenképpen kérjük el a kiépítéshez tartozó dokumentációt és engedélyeket. Ha nem cirkófűtéses a lakás, és tudjuk, hogy előbb-utóbb cserélnénk a rendszert cirkóra, mindenképpen nézzünk utána, hogy bélelt-e a kémény. Ez ugyanis jelentősen megdobná az amúgy is magas költségeket. Ha nem bélelt a kémény, inkább álljunk tovább.

A lakásvásárlás buktatói  Szigetelés

A rossz szigetelésről a nedves penészfoltok, párásodó ablaktáblák árulkodnak. A penészt átmenetileg el lehet tüntetni, de a problémát ez nem oldja meg. Gyakran eladás előtt ezeket a felső sarkokban fekete, alul zöld penészfoltokat eltüntetik egy tisztasági festéssel, ilyenkor az ablakok párásodása lehet az árulkodó, és a vakolat bokamagasságban látszó hólyagosodása, de a legkisebb penészfolt is sokat elmond a lakás helyzetéről. Nedves, rosszul szigetelt lakásba ne költözzünk, az életminőséget és az egészséget is jelentősen rongálja az ilyen környezet. Javítása nehéz, komoly feltárást igényel, és többmilliós is lehet a végén a számla. Ha a plafon közepén sárga foltokat látunk, az a felső szomszéd felől érkező beázást mutatja. Ha ő megszünteti a szivárgást, a folt is eltűnik. Tetőtérben ez a tető hibájára utal, ami intő jel, hiszen a tető javítása igen drága mulatság lehet.

Nyílászárók állapota

Ezeket a legegyszerűbb ellenőrizni. Ha rendesen csukódnak, a peremek mentén nem érezni léghuzatot, és az állaguk szemre is jó, akkor sok baj nem lehet. Ha viszont vastag és új festékréteget látunk, az utalhat arra is, hogy megpróbáltak eltakarni valami hibát. Legyünk körültekintőek, hiszen az ablakok cseréje darabonként sem olcsó dolog.

Tető és pince

Ha társasházba költözünk, mindenképpen nézzük meg a pincét és a tetőt is. A nyeregtetős szerkezeteknél ha korhadt, rossz gerendákat látunk, jobb, ha vesszük is a kalapot, mert előbb-utóbb kopogtatni fog a közös képviselő egy felújítási számlával, aminek a végösszegét nem mellényzsebből fizetjük majd. A pincénél a beázott, dohos, penészes jelenségek inthetnek arra, hogy rossz állapotú, szigetelési problémákkal küzdő épületről van szó, aminek a közeljövőben komoly renoválásra lesz szüksége.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top