Otthon

Öltöztessük pulcsiba párnáinkat!

A kedvenc régi, kötött pulcsink a következő életében barátságos, téli díszpárna lehet. Hangold ősziesre az otthonod ruhamaradékokból Brandt Diána, a Masni Dekoráció bloggere segítségével.

Öltöztessük pulcsiba párnáinkat!Biztos a Te szekrényed alján is lapul egy pulcsi, egy póló, egy nadrág, amitől egyszerűen nincs szíved megválni. Emlék fűz hozzá, szereted, vagy egyszerűen csak annyiba került, hogy lelkiismereted megnyugtatása érdekében megtartod.

Őszi ruhaválogatás

Elárulom, nekem is van, illetve már csak volt egy pulcsim, még a gimis időkből. Nagyon szerettem akkor is, most is. Persze kinyúlt, és foltos helyenként, de nem tudtam egyszer se a ruhagyűjtőbe tenni, amikor elvittem pár darabot. 



Most a nyári-téli ruhák pakolásánál újra a kezem ügyébe került ez a pulcsi. Nézegettem, forgattam, és kipattant az ötlet! Párnahuzat formájában él tovább, nem a szekrény mélyén, ahogy eddig, hanem kint a nappaliban. Szép életút egy pulcsinak, azt hiszem.
 

Amire szükségünk lesz

  • ha lehet, 100 százalék pamut fonalból kötött pulcsi (A 100 százalék pamut kitételnek a vasalás miatt  van jelentősége, ha ettől eltér a pulcsid összetétele, azt mindenképpen vedd figyelembe a flíz felvasalásakor.)
  • vasalható flíz (rövidáru boltokban méterre kapható, most a párna szélessége + 2-4 cm szélességben lesz rá szükséged, nagyjából 45 cm-re),
  • maradék anyag a hátoldalnak (40 cm széles, kb. 70 cm hosszú darab)
  • annyi pamut 2 cm-es ferde pánt, hogy körbeérje a párnát, +15 cm (40×40 cm-es párna esetén ez 1,75 m)
  • olló, gombostű, vasaló, varrógép, sütőpapír

Mire jó a flíz?
Ahhoz, hogy a pulcsink szálai a vágás után ne induljanak el, szükségünk van rövidáru boltban kapható, vasalható flízre. Ennek az egyik oldala érdes – erre van felhordva a ragasztó, amit majd vasalóval “aktiválunk”, a másik fele finom puha. Ha ezt a flízt felvasaljuk majd a pulcsinkra, akkor a ragasztó szépen megfogja a szálakat, és sokkal könnyebb dolgunk lesz a varrásnál. Nagyon fontos, hogy a pulcsi anyagának megfelelő hőmérsékletet válasszunk majd a vasaláshoz!


Mit tud a ferdepánt?
A gyors és egyszerű megoldások kedvelőinek nem ismeretlen a ferdepánt. Nekünk most pamut ferdepántra lesz szükségünk. A ferdepánt úgy készül, hogy átlóban, szálirányra 45 fokos szögben vágják ki pamut anyagból, így könnyen lehet vele “kanyargós” vonalakon is dolgozni. Ferdepántot méterre árulnak rövidáru boltokban. A ferdepánt ápol és eltakar, ha kontrasztos színűt választunk, még díszít is. Felvarrása igényel némi technikát, de ezt a Youtube-on található videókból bárki könnyen elsajátíthatja, például ezt és ezt ajánlom.
Megnézem
Összes kép (1)
Ha tetszett, nézz körül a Masni Dekoráció blogon, ahol például megtudhatod, hogyan készíthetsz csinos, tökös dekorációt zsákvászonból, hogyan varrhatsz babapapucsot vagy karnistakarót a függönymaradékból.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top