Otthon

2 évbe telt, de megfestették a konyhájuk csempéit

Egyre többen csinosítják otthonukat bolti helyett kézzel készült tárgyakkal, de azért az egyáltalán nem szokványos, hogy valaki a csempéket maga fesse meg. Egy fiatal házaspár, Sápi Hédi és Kis Gábor Norbert pont erre vállalkozott. Mikor megvették a házukat, tudták, hogy portugál mázas csempét szeretnének a konyhába, de sehol nem találtak belőle emberi áron, így végül maguk láttak neki a munkának.

Portugáliában tetszettek meg nagyon ezek a kék-fehér csempék, amikor a szüleimmel ott nyaraltunk. Nagyon sok konyhában ezt látni, sőt folyosókon, bérházak nagy lépcsőházaiban és házak falán is használják – mesélte Sápi Hédi, honnan jött a vonzalom a stílus iránt. – Később a férjemmel is jártunk Portugáliában, akkor még jobban beleszerettünk az Azulejo csempékbe.”

Megnézem
Összes kép (1)

Keresgéltek égen-földön

Hédi és Norbi
Hédi és Norbi

Először készen szerettek volna venni, de itthon egyáltalán nem találtak ebből a csempéből, sőt még csak virágmintás csempét sem. Elkezdek keresgélni a neten, de vagy horribilis összegekért adták, vagy nem eredeti, kézzel készített darabok voltak. Arra is gondoltak, hogy keramikus ismerősökkel gyártatják le a csempét, de végül úgy döntöttek, maguk állnak neki. Egy barátnőjük ajánlott nekik egy helyet Pesten, a MadeByYou-t, ahová bárki bemehet az utcáról kerámiát festeni, segítenek neki, és ki is égetik.

“A netről töltöttük le a csempék mintáit, több mint húszfélét, és azokat festettük meg a férjemmel – mondta Hédi. – Csempét előtte sosem festettünk, de némi előképzettségünk van, én textilművészként dolgozom, a férjem festőművészként diplomázott. Sokáig tartott, mire végeztünk, talán tovább is, mint két év. Volt, hogy egy ültő helyünkben húsz csempét megfestettünk, de előfordult, hogy elfogyott a csempe, és sokáig kellett várni a szállítmányra.”

A konyha ezzel még nincsen kész, az Azulejo csempékből nagyobb méretű faliképek is készülnek, és Hédiék tervbe vették, hogy festenek egy piaci hangulatú csendéletet a konyhai komód fölé. Egy héttel ezelőtt el is hozták hozzá a még üres, máz nélküli csempéket. Korábban gondoltak rá, milyen jól festene, ha sonkák lógnának majd alá képen, de mivel mindketten vegák, a mostani terven sonka helyett inkább levendulacsokrok szerepelnek.

Alapos tervezés után nem nehéz

“Szerintem nagyon jó kis technika ez a csempefestés, és nem nehéz. A barátnőm, akin keresztül megismertük, semmilyen művészi iskolát nem végzett, csak művészlélek, és hímezni szokott. Nagyon szép saját készítésű dolgokat kaptam tőle ajándékba, kaspót, bonbonniere-t – mondta Hédi. – Portugáliában a csempemúzeumban is láttuk, hogy nem olyan nehéz maga a technika, és a figurákon sokszor látszik, hogy az elején azok sem voltak profik, akik évszázadokkal ezelőtt elkezdték festeni a csempéket.”

Megnézem
Összes kép (1)

A munka maga nagy vonalakban annyiból áll, hogy a nyers csempékre felfestik a mintát, majd erre egy átlátszó rétegben felkerül a máz. Az azért nem mindegy, hogy az ember egy kaspót akar megfesteni, vagy egy egész teret kitölteni. Hédiék azt tanácsolják, ha valaki belevágna, a legfontosabb, hogy a tervezésre szánjon elég időt, és nagyon alaposan találja ki, mit szeretne. Mire ők belekezdtek, már csak meg kellett festeniük azt, ami a fejükben készen volt. Sokat kellett gyakorolniuk, hogy az Azulejo csempék egyszerre profi, mégis amatőr báját eltalálják.

 Mi ez a hely, ahol bárki készíthet csempét?

Budapesten két nyitott alkotóműhely működik MadeByYou név alatt, ahová bárki betérhet az utcáról, egy Pesten és egy Budán. Nagyjából százféle kerámia közül lehet választani, helyben elmagyarázzák, hogyan kell kifesteni, majd pár óra alkotás után ott lehet hagyni a művet. Egy kis háttérmunka után kiégetik, és két nappal később érte mehet a büszke tulajdonos. A legtöbben bögrét, tányért, vázát festenek, és ezek utána tökéletesen állják a kiképzést, mikróban is melegíthetők. A gyerekek alkothatnak kisplasztikákat, tartanak tanfolyamokat is, ahol például a provence-i vagy a toszkán stílus alapjait mutatják meg.

A műhelyt Erdős Ági hozta létre gyermekkori barátnőjével és a testvérével, miután Bécsben elvitte a barátnője egy hasonló helyre. Utána a fejébe vette, milyen jó lenne ugyanezt itthon is megcsinálni, végül öt évvel ezelőtt nyitottak meg, akkor még csak Pesten. Azóta sokan kiélhették náluk a kerámiafestői hajlamaikat.

A szerelmes sportolónak is sikerült

“Nekem nagy kedvencem volt az a fiú, aki nem művész beállítottságú volt, hanem sportember, és bejött, hogy a barátnőjének szeretne valamit, mert olyan csaja van, akit komolyan szeretne venni – mesélte Molnár Orsolya Anna, a MadeByYou instruktora. – Nekidurálta magát, egy tányért osztott 12 részre, mert 12 hónapja ismerték egymást, és mindegyik részre festett valamit, ami abban a hónapban történt velük. Itt ült a sok hölgy között, és mindenki neki drukkolt, tanácsot adtak, milyen színt használjon.”

Megfordult náluk egy másik srác, aki a közelben dogozott, és ebédidőben mindig beszaladt, festett 10 percet, és karácsonyra el is készült az ajándékokkal. Egy lány pedig a barátjának készített esténként meglepetésbögrét, de kezdett kifogyni a kifogásokból, és a fiú már arra gyanakodott, hogy talán megcsalja. Alkottak velük az Áldás utcai iskolások is, akik a lépcsőházukba festették meg maguk a díszcsempéket.

Megnézem
Összes kép (1)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top