Nyomoztunk: tényleg kreatívabbak a balkezesek?

Kövess minket a facebookon!

f Ajánlom
Jó vagy rossz hír, ha kiderül a gyermekedről, hogy balkezes? Mit lehet tenni, ha nem szeretnéd, hogy az legyen? A balkezesek tényleg tipikusan kreatív emberek? Saját felméréssel kerestük a választ.

Minket is foglalkoztat a balkezesség, és a nyomasztó kérdések az őszi iskolakezdés után most kifejezetten felerősödtek bennünk. Így aztán a magunk házi módszerével vizsgáltuk ki a kérdést, egy nem reprezentatív felmérést készítettünk a kreatív embereket tömörítő Meska.hu segítségével.
 

Hú de sokan...


A művészek, írók világában, a politikai életben, a sportolók, a színészek, a tudósok és a zenészek között gyakran emlegetünk balkezeseket: Goethe, Kafka, Tom Cruise, Julia Roberts, Paul McCartney, Iggy Popp és a sort még hosszan lehetne folytatni. Összességében úgy tűnik, mintha az ismert, kreatív területeken tevékenykedő emberek között jelentős számban lennének a balkezesek.

 
Nyomoztunk: tényleg kreatívabbak a balkezesek?
 
Nyomoztunk: tényleg kreatívabbak a balkezesek?
 
Nyomoztunk: tényleg kreatívabbak a balkezesek?

Még több híres balkezes


Leonardo da Vinci, Picasso, Benjamin Franklin, Napóleon, Bill Gates, Fisichella, Navratilova, Morgan Freeman, Sarah Jessica Parker, Brad Pitt, Emma Thompson, Arisztotelész, Marie Curie, Tesla, Jimi Hendrix, Nagy Sándor; a magyarok közül Petőfi Sándor, Papp László, Benedek Tibor, Kispál András


Felmértük


Az épp a napokban ötödik születésnapját ünneplő Meska.hu-n rengeteg alkotó ember gyűlt össze, hisz a portál a magyar kézművesek online piactere. Összesen 3600 regisztrált iparművész és kézműves árulja náluk portékáit azoknak, akik egyedi tárgyakra, különleges ajándékokra vágynak. A portál alkotóiról így joggal feltételezhetjük, hogy alapvetően kreatív emberek.
 
Közös felmérésünkben arra voltunk kíváncsiak, hogy a kézművesek között vajon hogyan oszlik meg a jobb- és balkezesek aránya. A 163 válaszoló 12 százaléka vallotta azt magáról, hogy balkezes, 83 százalék pedig, hogy a jobb a domináns keze.

Tévhit csupán


Ez az eredmény teljesen egybeesik a nemzetközi átlaggal: kutatások szerint a felnőtt lakosság körében körülbelül minden hetedik ember balkezes. Azaz nem találtunk kiugróan sok balkezest a kreatív emberek között. A Nők Lapja Café-Meska felmérésből így az következik, hogy közkeletű tévhit csupán, hogy a balkezesek kreatívabbak volnának. Ezen az állásponton van a tudomány is, legalábbis eddig nem nagyon találtak a tévhitet elég meggyőzően alátámasztó bizonyítékokat.

Valamit mégis tudnak


Nyomoztunk: tényleg kreatívabbak a balkezesek?Igaz, a saját tapasztalataink azt mutatják, hogy a balkezesek hatékonyabban képesek egy-egy problémát, szituációt továbbgondolni, újabbnál újabb koncepciókat gyártani, sőt bizonyos helyzetekben gyorsabban gondolkodnak. Pont erre jutott egy tanulmány, ami a Journal of American Psychology folyóiratban jelent meg. Azt írták, egy dologban valóban jobbak valamivel a balkezesek: ügyesebben találnak sokféle megoldási lehetőséget egy adott problémára.

Érdekesség még, hogy felmérésünkben a válaszadók 5 százaléka ambidexternek, vagyis kétkezesnek mondta magát - ők azok az emberek, akik mind a jobb, mind a bal kezükkel ugyanolyan ügyesek.
 

Balkezes a gyerek? - gyorsteszt


Most, hogy beköszöntött az ősz, és vele együtt az iskola is, sok szülő fejében megfogalmazódik a kérdés: vajon az én gyermekem balkezes? Nos, ha valaki nem tudja egyértelműen a választ, akkor az alábbi gyorstesztet javasoljuk: figyeld meg, hogy ha a gyermeked spontán módon integet, akkor melyik kezét használja!

Nem kétbalkezes a balkezes


Ha kiderült, hogy balkezes, akkor ne ijedj meg, nincs mitől félni! Bár régen a balkezességet a sutasággal, sőt a balsorssal, a balszerencsével, a balfékséggel, a kétbalkezességgel is összekapcsolta a szájhagyomány, ma már számtalan előnyt is fel lehet sorakoztatni a jelenség mellett, de most csak párat említünk: ha például sebész lesz a gyermekedből, akkor nagyon sokszor veszi majd hasznát annak, ha a bal keze is ügyes; vagy ha sportoló válik belőle, akkor igazi meglepetést tud majd okozni a jobbkezes ellenfeleknek.

Az átszoktatás egyébként nagyon súlyos következményekkel is járhat: például dadogáshoz vezethet, diszlexiát (olvasási zavart), diszgráfiát (írási zavart), diszkalkuliát (számolási zavart) okozhat, sőt egyensúlyzavart, magatartásbeli problémákat és egyéb lelki gondokat is! Ne próbáld meg átszoktatni, inkább örülj neki, hogy egy jó problémamegoldó gyermeked van, aki, ki tudja, talán híres színész, író vagy éppen zenész lesz!
 
Olvass tovább

Hozzászólások

Kedves Nóra 2013-10-07 12:04

Köszi, ardian, javítottuk, eggyel elcsúszott a listában szegény Sándor.

szárnyasló 2013-10-03 12:42

A balkezes nem 100%-ban fordítottan "tartja" az agyát. )0 %-ban igen, 10-ben kb. nem- lehetnek egyéb mérések, de 100% biztosan nincs egy ép tanulmányban sem.

Talán lehet az, hogy nagyobb arányban kreaTÍVAK A BAL KEZESEK, MINT A JOBB-  ezt elfogadom, de nem vastörvény, ismerek olyan balkezest is, akinek mindegy, melyik balt használja éppen. 

De jobbkezes sokkal több van, ergo a kreatív embereknek mégis nagyobb %-os aránya jobbkezű. 

 

De ez statisztika, egyénre nem lehet levetíteni, egyedi dolog. 

Szóval ez a tanulmány nem sok minden újat mond. A ragadozók többnyire bal kezesek. És vannak olyanok, amelyek nem. Kreatívabb az oroszlán a farkasnál? 

................hát a fene jobban tudja, és akármelyik -abb, akkor is mi van? (bocs, haláli fáradt vagyok, próbálok kikapcsolni és nem a legjobb módon teszem, ne vegye magára senki)

pszichothriller 2013-10-03 10:54

Egyértelműen kreatívabbak, ez a jobb agyfélteke dominanciájából adódik, csak utána kell nézni egy biológiakönyvben. 

Ez nem azt jelenti, hogy a jobbkezesek körében nincsenek tehetségesek, ügyesek, művészi érzékkel rendelkezők, de a balkezesek egy kis "előnnyel" rendelkeznek.

 

 

 

 

ardian 2013-10-03 08:42

Nagy Sándor, mint híres magyar balkezes! Grat!

komjoci 2013-10-02 20:06

Ajánlom Farkas Katának!

Nők Lapja Cafe 2013-10-02 20:06

Jó vagy rossz hír, ha kiderül a gyermekedről, hogy balkezes? Mit lehet tenni, ha nem szeretnéd, hogy az legyen? A balkezesek tényleg tipikusan kreatív emberek? Saját felméréssel kerestük a választ.

Nők Lapja Café: Nyomoztunk: tényleg kreatívabbak a balkezesek?