Otthon

Bútor egy repülő szárnyából

Tíz év után tért vissza Magyarországra az a fiatal pár, akik most Fanyúvasztó és Fanyúvasztó néni néven készítenek egyedi bútorokat és lakberendezési tárgyakat használt, sokszor százéves faanyagokból. Így lett például patinás íróasztal egy magyar vitorlázó repülőgép sérült szárnyából.

A kedves figurákkal díszített fakockáktól a komplett faházig rengeteg érdekes munka kerül ki Kovács Imre és Laczó Ágnes kezei közül. A fiatal pár sokáig kalandozott Amerikában, egyikük kamionozott, építkezéseken dolgozott, a másikuk motorokat dekorált egy kaliforniai műhelyben. Most viszont hazajöttek Magyarországra, és a Meskán Fanyúvasztó és Fanyúvasztó néni néven árulnak szép tárgyakat, amiket talált alapanyagokból készítenek. Mára a hobbijuk lett a közös munkájuk.


– Hogyan tört rátok ez a faimádat?

Fanyúvasztó: A legszebb anyagnak találom. Az antik fa számomra gyönyörű, nemes, és történetekkel teli. Ezek a sztorik olykor 100-150 évre is visszanyúlnak. A fát például ódon épületek bontásából szerzem: került már a műhelyembe parasztház padlója, udvarház teteje, de még a Zeneakadémia lebontott tetőszerkezetének része is! Szívesen nyúlok olyan anyagokhoz, amelyeknek saját történetük van.

Új történetek adódnak hozzá a régiekhez. Kattints a képre a többi fotóért!
Új történetek adódnak hozzá a régiekhez. Kattints a képre a többi fotóért!

Egyszer például egy régi magyar vitorlázó repülőgép szárnyából készítettem bútort. A sérült repülőgépszárnyat egy kedves megrendelőnk hozta magával, és kérte, hogy csináljak belőle íróasztalt. Itt aztán más-más szakterületek mestereit is be kellett vonni a munkába, mire elkészült a remekmű. Nagyon izgalmas munka volt.

– Az alkotás a munkátok vagy hobbi?

„Imre a fát nem nyűvi, hanem nyuvasztja”Fanyúvasztó: Ma már a munkánk a hobbink! Szoktuk is mondani, hogy „akkor munka után még dolgozunk egy kicsit”. De nem volt ez mindig így. Én kereskedelmet és vendéglátást tanultam a főiskolán, aztán három évet pincérként dolgoztam egy világjáró luxushajó fedélzetén, utána kint ragadtam az USA-ban, és egy évig csőrös kamionnal jártam az országot, ami alaposan megviselt ahhoz, hogy sose felejtsem el. Ezután főleg építkezésen dolgoztam, ahol mexikói, holland és amerikai mesterektől tanultam a fa megmunkálásának fortélyait. Végül elkezdtem saját magam is kísérletezni, mert az antik fa nem szokványos alapanyag, és a hagyományos technikák sokszor nem alkalmazhatóak. 


„Imre a fát nem nyűvi, hanem nyuvasztja”Fanyúvasztó néni: Én grafikus és illusztrátor vagyok. Tizenéves koromtól vettem ezt komolyan; akkoriban több, ma már neves festőművészhez jártam tanulni. Egy időben Harley Davidsonokat dekoráltam egy kaliforniai motorépítő-műhelyben, de dolgoztam animátorként is. Jelenleg ugyanattól a cégtől kapom a megrendeléseket, amelyiknek kint is dolgoztam, csak most már az interneten keresztül. Szóval több mint tíz évet töltöttünk az Egyesült Államokban munkával, tanulással, tapasztalással.

– Honnan jön a nevetek, a Fanyúvasztó?

Fanyúvasztó néni: Az én ötletem volt, valami mesebeli figura nevét szerettem volna adni páromnak, és mivel a Fanyűvő már létezett, így lett Fanyúvasztó. Ráadásul, amint az egyik jó barátunk is megmondta, Imre a fát nem nyűvi, hanem nyuvasztja! Később az egyik megrendelőnk adta nekem a Fanyúvasztó néni nevet.

Fanyűvő néni meséi képekben elevenednek meg. Kattints a képre a többiért!
Fanyúvasztó néni meséi képekben elevenednek meg. Kattints a képre a többiért!

– Rengeteg izgalmas tárgyat készítetek, az egyik legkülönlegesebb talán mégis az akvapóniás kiskert. Ez micsoda?

Fanyúvasztó: Az akvapónia a természetes folyamatokon nyugvó termesztést jelenti. Az akvakultúra és a hidropónia kombinációjából jön az elnevezés. Az akvapónia egy olyan rendszer, amelyben a növények növekedését a halak szerves hulladéka biztosítja, mert ebben minden szükséges tápanyag benne van.

Semmiféle hozzáadott kemikáliára nincs szükség ahhoz, hogy például egy család teljes zöldségszükségletét kora tavasztól késő őszig biztosítani lehessen. Ezt úgy képzeld el, hogy van egy ezer literes haltartály és egy két négyzetméteres agyaggolyós ültetőláda. Mi rusztikus akvapóniát készítünk, kicsik és nagyok örömére. Amióta a sajátunk elkészült, a szomszéd gyermekek sorban állnak, hogy etethessék a tizenhárom halunkat!

Kemikáliák helyett halak táplálják a zöldségeket az akvapóniás kiskertben. Katt a többi képért!.
Kemikáliák helyett halak táplálják a zöldségeket az akvapóniás kiskertben. Katt a többi képért!

– Mi hajt benneteket, amikor dolgoztok?

Fanyúvasztó néni:  Engem talán az motivál a leginkább, hogy magam is roppant kíváncsi vagyok, mi fog éppen megszületni a kezeim alatt. Inspiráció pedig mindenhol van körülöttem, és szerencsére a saját képzelőerőm sem szokott cserbenhagyni.

Fanyúvasztó: Engem maga az anyag textúrája, a robusztussága inspirál. Az antik fa más anyagokkal való kombinálása – például vassal, betonnal, mészkővel, üveggel – végtelen lehetőséget kínál. Az okozza a legnagyobb örömöt, ha megvalósul a megrendelő elképzelése, és a végeredmény még felül is múlja azt. Az online kézműves boltunk nekünk nagy segítség abban, hogy rátaláljunk a vevőinkre; azokra, akik értékelik az egyedi, kézzel készült darabokat. A megrendelők visszajelzései fontosak, motiválóak, tovább visznek. Egyébként hazai hírességek is vásároltak már tőlünk.

Tipp: Ha szereted a fa illatát, elvarázsol a rusztikus felület, vagy ha rajongsz a természetes anyagokért, akkor szemezgess a fából készült, egyedi alkotások között a Meskán.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top