Otthon

Csináld magad: menő strandtáska

Idén nyáron is nagy sláger az ombre, azaz a színátmenetes festés, de nemcsak hajban, körömben, hanem például a lakberendezésben is. Most egy egyszerű vászontáskából készítünk ezzel a technikával divatos, vidám színű strandtáskát Brandt Diánával, a Masni Dekoráció blog szerzőjével.

Sokat vártunk rá, de megérte, megérkezett teljes valójában a NYÁR. Csupa-csupa nagy betűvel. Az ember lánya ilyenkor kap észbe, hogy jaj, nincs egy valamire való táskája, szatyorkája, szütyőkéje, amivel kilibbenhet a strandra, vízpartra.

Strandtáska – ombre díszítéssel

Az ombre amúgy is nagyon divatos, hajban, körömben, lakberendezésben, kimondhatjuk, hogy idén is ez a nyár slágere, az árnyékolt, átmenetes színek. Vágyam, hogy készítsek valamit, amiben visszaköszön az árnyalatvarázslat, most teljesül.

Csináld magad: menő strandtáska

Amire szükségünk lesz


– 1 db, kreatívboltban készen kapható füles pamuttáska
– 1 tégely markáns színű (nekem most: pink) textilfesték
– 1 tégely fehér textilfesték
– kinyomtatott motívum
– indigó, öntapadó fólia vagy maradék öntapadó tapéta
– sniccer, olló, toll, puha szőrű ecset, kis tál, vasaló

Csináld magad: menő strandtáska


1.
Először is keressünk egy motívumot, amit három árnyalatban fel szeretnénk festeni a táskára. Én először a horgony, vitorlás, strandlabda témakörben nézelődtem, de aztán megtaláltam a megfelelőt: napszemüveg. Viszonylag könnyű sablont készíteni belőle, legalábbis ehhez képest azért egy háromárbocos vitorlásról elég nehéz. A napszemüveges sablont erről a linkről tölthetitek le, de természetesen saját mintát is rajzolhattok hozzá.
 
2. Ha megvan a motívum, akkor nyomtassuk ki sima irodai papírra. Majd fogjuk meg az indigót, és segítségével vigyük át a mintát az öntapadós fólia vagy tapéta hátoldalára. Ügyeljünk arra, hogy a minta körül körülbelül 1-1,5 cm keret maradjon!

Csináld magad: ombre strandtáska

3. Vágjuk ki a sablont – ez lenne a 1-1,5 centi ráhagyással készített rajz. Gondoljuk végig, mit szeretnénk viszont látni megfestve. Én most a szemüvegkeretet szeretettem volna, így értelemszerűen ezt vágtam ki egy sniccer segítségével a sablonból. A napszemüveg lencséit is kivágtam, mert ezt is ki akarom majd takarni festésnél.
 

Csináld magad: ombre strandtáska

4. A sablon akkor jó, ha ráhelyezve a táskára pont ott látszik ki a táska, ahol be szeretnénk festeni.

Csináld magad: ombre strandtáska

5. Vegyük le a fóliát az öntapadós részről, és helyezzük fel a táskára. Mindenhol alaposan, szépen ragasszuk fel, ne legyenek rések. Körömmel húzzuk végig a peremeket! Tegyük be a lencséket is, ha nem szeretnénk kifesteni őket.

Csináld magad: ombre strandtáska

6. Ismételjük meg annyiszor a sablonkészítést és a ragasztást, ahány elemet szeretnénk felfesteni. Én most három sablont készítettem, mert három szemüveg fért ki a táska oldalára.

Csináld magad: ombre strandtáska

7. Ha fent van az összes sablon, tegyünk alátétnek egy zacskót a festett oldal alá, nehogy átnyomódjon festés közben a minta a táska másik oldalára!

8. A legalsó szemüveggel vagy mintával kezdjük, ezt festjük a legsötétebb árnyalatra.

Csináld magad: ombre strandtáska

9. Ha megvagyunk a legsötétebb árnyalattal, akkor egy kis tálba öntsünk a sötét festékből, és egy nagyobb csepp fehér festék hozzáadásával világosítsunk rajta!

Csináld magad: ombre strandtáska

10. Fessük ki a középső szemüveget.

11. A harmadik szemüveg a legvilágosabb, így a korábban kikevert színhez adjunk még fehéret.

Csináld magad: ombre strandtáska

12. Ha valamelyik szín nem elég élénk, szép, a teljes száradás után (ennek ideje a festék címkéjén olvasható) fessünk rá még egy réteget.

13. Ha megszáradt, vegyük le a sablonokat. Ha esetleg valahol kicsikét megfolyt volna a festék, pici ecsettel korrigáljuk a hibát.

14. Vegyük ki a szigetelő zacskót, és vasaljuk át a hátoldaláról 1-2 percig forró vasalóval, így moshatóvá tesszük a táskát.

Csináld magad: ombre strandtáska

Nincs más hátra, mint csomagolni, és strandra menni. Most már van mivel trendin megjelenni.

Csináld magad: menő strandtáska

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top