Otthon

Még 40 nap eső jöhet?

Szombaton van Medárd napja, és a népi megfigyelések szerint ha ezen a napon esik, akkor még negyven napig marad az esős idő. A júniusi eső a gazdák kezébe koldusbotot nyomhat a régi tapasztalatok szerint.

A népi tapasztalat szerint e hónap időjárása sok veszélyt rejteget, noha már a nyár hírnöke. Az időjárás rámutató ebben a hónapban, mégpedig a decemberire utal, vagyis amilyen az időjárás júniusban, olyan köszönt majd be decemberben.

A júniusi esőnek a növények sem örülnek

Az alábbi közmondásként megfogalmazott tapasztalatot mindenütt ismerik: „A júniusi eső koldusbotot nyomhat a gazda kezébe.” Ebben a hónapban ugyanis a szárazság a kívánatos, hisz itt van a gabonaérés ideje. „A júniusi derült ég bőség, júniusi sár szükség” – summázzák mindenfelé.
Doroszló népe azt a régi tapasztalatot emlegeti, hogy a júniusi ködök hamarjában jégesőt hoznak.

Még 40 nap eső jöhet?

Szombaton Medárd-nap

Június 8-a fontos dátum a népi megfigyelések szerint, mivel azt tartják, ha Medárd napján esik, akkor még további negyven nap esős idő várható. Bár az előrejelzések szerint melegedik az idő, többfelé lehetnek záporok szombaton, és az Országos Meteorológiai szolgálat szerint hétvégén az ország területének 70 százalékán hullhat jelentős mennyiségű csapadék.

Mit jövendöl júniusra a 100 éves naptár? Mit jelent, ha a kutyák füvet esznek, vagy ha sok a bárányfelhő az égen? Tovább a hobbikert.hu-ra!>>

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top