Otthon

Porceláncsodákat ment meg Szász Károly

Találkozhattál vele dizájnvásárokon, rácsodálkozhattál porcelánból készült ékszereire, sőt lehet, hogy már vásároltál is nála. Kezei alatt kicsorbult csészék, törött vázák születnek újjá fülbevaló, medál, gyűrű vagy karkötő formájában. Ékszerei telve vannak bájjal és rafinériával, amibe azonnal beleszeret az ember.
Szász Károly
Szász Károly

Szász Károly 2009-ben üvegtervezésből diplomázott a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen. Önálló műhelyében üveget fest, tervez, díjakat készít, ékszert varázsol a már restaurálhatatlanná vált porcelánokból.

Az első ihlet egy törött fülű csésze lecsiszolásából keletkezett, amire egy, az utcában lakó néni kérte meg. A csésze ugyan nem maradt egyben, de a lelkiismeretes művész – hogy kedveskedjen a megrendelőjének – a mintás részből ékszert csiszolt. Innentől kezdve egyre több antik porcelán érkezett a műhelybe, majd az első dizájnvásáron hatalmas sikert aratott.

– Milyen kollekción dolgozol most?

– Készülök a 2013. május 25-i ékszerkiállításomra. Régi neves templomok restaurálásából, feldolgozásából megmaradt apró kis üvegrészleteket kaptam egyik mesteremtől, Gonzáles Gábortól, amiből elkészítem a legújabb ékszereimet. Az üvegrétegek közé egy speciális folyadékba apró gyémántok kerülnek, ami egy tükörréteg segítségével bevilágítja, szétbontja a fényt.

Az antik üveg nagyon értékes. Ez a kollekció a Megcsiszolt fény fantázianevet kapta, mivel a gyémánt, ami mozgatásra úszkál a folyadékban, úgy van megcsiszolva, hogy a fényt szétszórja, akárcsak a templom ablakának az üvege a napfényben. Az így készült ékszereken már egy ötvös által készített foglalaton szerepel az aláírásom és a logóm is.

A megcsiszolt fény kollekció. Kattints a többi csodás ékszerért!
A „Megcsiszolt fény” kollekció. Kattints a többi csodás ékszerért!

Érdekesség, hogy egy ezotériával foglalkozó hölgy elvitt egy olyan gyémántos gyűrűt, aminek az üvege a Rózsák tere templomából származott és bemérette auravizsgálóval. A gyűrűnek hatalmas védett aurát és pozitív kisugárzást mutatott ki, valószínűleg a templomban elmondott sok ima és fohász által.

– Kiknek alkotsz? Kik a vásárlóid?

– Elég széles a vásárlóim köre, mert például az új gyémántbuborékos ékszerekre felfigyeltek a tinik és hordják is, a harmincas hölgyek nagyon szeretik ajándékba kapni, az idősebbek pedig maguknak, lányuknak és unokáiknak veszik! A férfiak is szívesen vásárolnak nálam, mert kedvükre válogathatnak a feleségüknek, kedvesüknek ajándékot. Esküvőkre, eljegyzésre nagyon szeretik azokat az ékszereket, ahol a porcelán fehér színe valamilyen drágakővel vagy gyönggyel van kombinálva. Készítek kollekciót férfiaknak is, nagy sláger például a mandzsettagomb.

Mandzsetták. Katt!
Mandzsettagombok. Katt!


– Hogyan alkotsz?

– Lépésről lépésre szelektálom a törött porcelánokat. A forma nagyon sokszor diktál. Amelyiknek enyhébb íve van, abból legtöbbször gyűrű lesz, a sima forma medálnak alkalmas, aminek pedig nagyobb a hajlata, íve, mint egy csészének, abból karkötő lesz. Egy virágnál vagy egy szecessziós mintánál az ornamentika díszét követem. Mindig figyelni kell a vágási útvonalra, hogy minél több részletet megmenthessek a porcelánból. Hat folyamaton megy át speciális gépek segítségével, mire elkészül egy-egy darab. Sokszor megpróbálok két különböző világot összedolgozni, mint például egy japán Satsuma porcelánt egy zöld eozinmázas Zsolnayval egy medálban.

Porceláncsodákat ment meg Szász Károly

– Hogyan szerzed be az alapanyagot?

– Régiségkereskedőktől, amit a gyűjtők már nem vásárolnak meg, viszont értékük törötten is hatalmas. Ezúton is szeretnék üzenni az olvasóknak, hogy ha félretetten őrzik kedvenc porcelánjukat törötten, akkor szívesen készítek belőle családi ékszerszettet, hogy a jövőben is sok örömet adjon számukra.

– Úgy tudom, hogy a megvásárolt ékszerhez hozzáadod a történetét is?

– Igen, van egy certifikációs könyvecském, amibe kézzel beleírom a tárgy történetét. Elbeszélgetek a régiségkereskedővel vagy a családdal, aki eladja a porcelánt. Minden tárgynak megvan a maga története, hogyan élte túl a háborút, hogyan került a családhoz, mikor tört el. Egy-egy tárgynak sokszor olyan izgalmas a múltja, hogy öröm hallgatni.

Porceláncsodákat ment meg Szász Károly

– Milyen terveid vannak? A „brandesítés” a fémben megjelenő aláírásoddal már elkezdődött.

– Igen. Most dizájnvásárokon, kiállításokon, interneten vásárolhatók meg az ékszerek, de egy-két éven belül szeretnénk üzletet nyitni. Vágyam, hogy a műhely munkáját manufakturális szintre emeljem. Nagy példaképem az osztrák tűzzománckészítő manufaktúra, a Frey Wille.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top