Otthon

Csináld magad: családi üzenőtábla

Meguntuk a hűtőmágnesek alól kikandikáló cetliket, és egy képkeret, némi maradék anyag és csipeszek segítségével egyedi családi üzenőtáblát készítettünk. Megmutatjuk, hogyan!

Az év eleje tökéletes kiindulópontja egy kiadós rendrakásnak, szanálásnak, áttekintésnek és tervek szövögetésének. Például olyan terveknek, hogy idén nem felejtem el felhasználni a kuponokat, mert elveszik a papír a kupacban, a táska mélyén, az íróasztalon vagy itt-ott. Idén nem veszítem el a csekkeket sem, és azt a jó receptet sem, amit már háromszor elkértem a barátnőmtől.

Szem előtt lesz minden

Azért nem, mert lesz egy hely, egy rendszerezőfal, egy memóriatábla, ahová mindent szépen ki tudok csipeszelni, hogy szem előtt legyen. Jól hangzik ugye? Tarts velem, megmutatom, hogyan készítheted el a saját csipeszes tábládat!

Kattints a képre, és nézd meg hogyan készül lépésről lépésre!
Kattints a képre, és nézd meg, hogyan készül lépésről lépésre!

Ezekre lesz szükséged hozzá:

– egy nagy, egyszerű, olcsó képkeret (pl. IKEA Saxnas 50×70 cm-es 1290 Ft)
– maradék szürke karton, kb. A3-as méretű (papírboltból)
– 3 darab polifoam vagy 3 darab vastag hullámkarton 20×20 cm-es méretben (használt nyári strandolós polifoamból vagy vastag cipősdobozból kivágva)
– maradék anyagok: 30×30 centiméteres darabok (vagy 30 centiméteres anyag 140 cm szélesből)
– 12 darab facsipesz (háztartási boltban, hipermarketben vagy festékboltban kapható)
– akrilfesték, ecset, dekupázsragasztó, szalvéta (kreatív boltból)
– ragasztóstift, ragasztópisztoly
– olló, vonalzó

1. Körmeinkre vigyázva óvatosan szedjük szét a csipeszeket, hogy könnyebben festhessük őket. Ha nagyon durva a felületük, akkor festés előtt csiszoljuk meg, majd portalanítsuk őket.

Katt a lépésekért!
Katt a lépésekért!

2. Fessük le a 24 darabot egy rétegben mindkét oldalon. Most jöjjön egy kis matek: amelyikeket dekupázsolni fogjuk – 5 darab csipesz, azaz 10 fadarabka –, azokat nem kell második rétegben festenünk, tegyük őket félre. A többit viszont, 7 csipeszt, azaz 14 darabka fát, fessük le még egy rétegben.

3. Az előbb félretett, egy rétegben festetteket dekupázsolni fogjuk. A szalvétát szedjük szét, és a legfelső, vékony rétegből vágjunk ki a csipesznél épp nagyobb darabokat. A csipeszekre helyezve ragasszuk fel őket a dekupázsragasztóval. Legyünk ügyesek, mert a dekupázsragasztó nemcsak a szalvétát, de az ujjainkat is szépen a csipeszhez ragaszthatja.

4. A 20×20 centis polifoam vagy hullámkarton lapokat vonjuk be a textildarabokkal. Ehhez sima ragasztóstiftet használjunk. A ragasztót az egész polifoam lapra vigyük fel szépen egymás után csíkokban, majd helyezzük rá a textilt, és simítsuk el. Majd fordítsuk át, és a hátán, mintha becsomagolnánk, szépen hajtogassuk fel az anyagot!

5. A képkeret alapjául szolgáló papírt dekoráljuk a színes kartonunkkal, így nem lesz annyira szürke és monoton. Szabadjára lehet engedni a fantáziát: egy trapézt ide, egy háromszöget oda.

6. Helyezzük fel a textillel bevont lapokat, a csipeszeket, rendezgessünk el mindent, majd ragasztópisztollyal ragasszuk fel őket a végleges helyükre.

7. Vegyük használatba, így már sosem felejtünk el semmit!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top