Otthon

Csináld magad: öntöltő madáretető

Fillérekből előállítható, ráadásul mutatós is ez a madáretető. Ha használjuk, garantáltan nem maradnak éhen a madarak.

Csináld magad: öntöltő madáretetőHa szeretnénk egy igazán ötletes és mutatós madáretetőt a kertbe vagy a párkányra, azt fillérekből előállíthatjuk otthon, bár egy férfikéz nem árt hozzá.

Madár nem marad éhen

Ebben a madártetetőben az a nagyszerű, hogy újratölti önmagát, így biztos nem maradnak éhen a hozzánk szokott madarak. Ráadásul a szakember is ezt az etetőtípust ajánlja, hogy elejét vegyük az utóbbi időben több cinkét megbetegítő himlő terjedésének.

A barkácsoláshoz egy kis maradék deszkára, drótra, egy literes üvegre, szögekre és egy műanyag flakonra lesz szükségünk. A deszkából ki kell vágni egy 11×15 centis és egy 31×15 centis darabot, majd ezeket egymásra merőlegesen összeszegelni, ahogy a képen is látszik.

Ezután illesszük oda az üveget a hosszabb deszkához, és jelöljük meg rajta, hol fogjuk odarögzíteni a nyaka és az alja körül. Arra figyeljünk, hogy az üveg szája 3-4 centire legyen az etető aljától. Fúrjunk lyukat a rögzítési pontokon, dugjuk át rajta a drótot, és rögzítsük őket a deszka hátoldalán. 

Utolsó simítások

Ezután vágjuk le egy műanyag flakon alját, ez lesz a tálka, amibe kifolynak majd a magok. Ha van szebb, feláldozható műanyag tálunk, azt is használhatjuk, csak szögeljük oda az etető aljára. Végül csavarjunk be egy kampót, aminél fogva felakaszthatjuk az egészet.

Töltsük meg az üveget sózatlan napraforgómaggal, esetleg pintyeknek vagy hullámos papagájoknak való magkeverékekkel, és csavarjuk rá a kupakot. Rakjuk be az üveget a helyére, csavarjuk le a kupakot, és az első adag mag máris kitölti az etetőt.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top