Otthon

Így tüntesd el a karcolásokat a parkettáról!

Elég egy kis bútorhúzogatás, és máris karcolások csúfíthatják el a parkettánkat. Fából készült parkettára és laminált padlóra is van megoldás.
Így tüntesd el a karcolásokat a parkettáról!

Szép dolog a parketta, főleg ha igazi fából készül, csak a sérüléseket nehéz elkerülni. Elég, ha egyszer átrendezzük a szobát, vagy ha be szoktuk engedni a kutyát a lakásba, de akkor sem kell szőnyeggel letakarnunk, ha felkarcolódik.

„Ha igazi parketta van lerakva, az felcsiszolható és lakkozható. Az egyszerűbb laminált parketta nehezebben javítható, de a parkettaszaküzletekben kapható olyan ápolószer, amelyet felkenve és eldolgozva, a sérülés láthatósága csökkenthető” – írta le a lehetséges megoldásokat a Válaszkeresőn Fehér András beltéri dekoratőr, mérnök egy olvasónk kérdésére, akinek lakásfelújítás alatt sérült meg a parkettája.

Viasszal essünk neki

Kapható például kifejezetten laminált padlóra való padlójavító szett különböző színekben, ami egy darab viaszt, egy spatulát és egy nemez anyagdarabkát tartalmaz. Szintén több árnyalatban árulnak fafelületek javítására való viaszrudat, amit kisebb karcolásoknál úgy használhatunk, mint egy ceruzát, miután felmelegítettük a kezünkben. A nagyobb réseknél arra kell odafigyelni, hogy minél jobban próbáljuk kitölteni őket a viasszal, majd dörzsöljük át a felületet egy pamutronggyal.

Aki nagyon elszánt, és kiterjedtebb karcolásokkal áll szemben, az házilag is megoldhatja a csiszolást bérelt csiszológéppel, amihez még csiszolópapírt is be kell szerezni. Idáig tízezer forint alatt megvagyunk, és már csak a lakkozás marad hátra. Ha úgy érzed, inkább türelemmel állsz jól, mint pénzzel, akkor kérdezz a részletekről a Válaszkeresőn! Itt a Nők Lapja Café olvasótábora és több mint száz szakértője adja össze tudását, hogy megoldást találjanak az éppen aktuális problémádra.

Természetesen a legjobb az, ha amennyire lehet, megelőzzük a karcolásokat. Sokat segít, ha filccel borítjuk a bútorok lábait, emellett érdemes rendszeresen ápolni a parkettát, és átmenni rajta kifejezetten erre való parkettaápolóval.

Új funkció a Válaszkeresőn!
Mostantól akkor is nyugodtan használhatod a Válaszkeresőt, ha nagyon személyes a megoldásra váró problémád, és senkinek sem mered elmondani, milyen kérdés gyötör. A felhasználók kérésére bevezettük az anonim kérdezési lehetőséget, így biztosan nem derül ki, hogy rólad van szó, mégis megoldást kaphatsz a problémádra a szakértőinktől vagy a tapasztaltabb olvasóktól. A Nők Lapja Café-s regisztrációdra így is szükség van, de amikor beírod a kérdésed, akkor bejelölheted, hogy a felhasználóneved ne jelenjen meg.

keretes cikk - vak
ADVENT A NŐK LAPJA CAFÉN!

Hangolódj rá a karácsonyra a Nők Lapja Café adventi különszámával! Tesztekkel, receptekkel, programajánlatokkal és ajándéktippekkel várunk. És persze minden napra jut valami meglepetés is!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top