Otthon

Csináld magad: bőrradír és fürdőgolyó

Konyhai hozzávalókból pillanatok alatt összeállíthatod a tökéletes bőrradírt, és karácsonyra fürdőbe való levendulás szívecskékkel vagy rózsás muffinokkal ajándékozhatod meg magadat és a szeretteidet.

Csináld magad: bőrradír és fürdőgolyóFürdőgolyók

A szódabikarbóna tipikus háztartási csodaszer, amit nemcsak tisztításra vagy rossz gyomorra érdemes bevetni, csodálatos fürdősót is készíthetünk belőle. Így ha átfagytunk, és megmártóznánk egy kád vízben, használhatjuk a saját lúgosító, méregtelenítő, bőrnyugtató fürdősónkat. Karácsonyi ajándéknak is adhatjuk, mivel bármilyen formában és bármilyen illóolajjal elkészíthetjük attól függően, mit találunk otthon, így lehetnek belőle levendulás szívecskék vagy rózsás muffinok is.

Hozzávalók
• 4 teáskanál illóolaj
• 600 g szódabikarbóna
• 300 g citromsav
• 300 g kukoricakeményítő
• akrilgömb hobbiboltból vagy más forma
• spriccelős flakon

Jól összekeverjük egy tálban a szódabikarbónát, citromsavat és kukoricakeményítőt, majd hozzáadjuk az illóolajat, amiből többfélét is használhatunk egyszerre. Utána fogjuk a spriccelős flakont, kevés vizet töltünk bele, és addig nedvesítjük vele a keveréket, amíg egyben nem marad, ha összenyomjuk a tenyerünkben. Egy evőkanálnyi víznél többre nem lesz szükségünk hozzá.

Ezután kezdődhet a formázás: belenyomkodjuk a formába az anyagot, ha van akrilgömbünk, akkor megtöltjük mindkét felét, majd összenyomjuk őket. Ha biztosra akarunk menni, hogy ki is tudjuk majd szedni a formánkból a golyókat, akkor béleljük ki műanyagfóliával. Vágjunk ki kör alakban egy vékonyabb színes díszpapírt vagy celofánt, vegyük ki a fürdőgolyót a formából, tegyük a papír közepére. Fogjuk össze rajta a csomagolóanyagot és kössük meg egy szép szalaggal, amire személyre szabott címkét is fűzhetünk leírással és használati utasítással.

Mézes bőrradír

Semmi igazán különös hozzávalóra nincsen szükség ehhez a bőrradírhoz, ami a zabpehelynek köszönhetően gyengéden radírozza le a bőrt, miközben a méz nedvességgel tölti fel, és elpusztítja a baktériumokat, így a pattanásoknak is elejét vehetjük. Ezt a bőrradírt bármilyen testrészünkre kenhetjük, és ha éppen az van otthon, akkor a zabpelyhet durvára aprított mandulával helyettesíthetjük.

Hozzávalók
• 1 kanál méz
• 30 g zabpehely
• 1 evőkanál olívaolaj
• 1 evőkanál citromlé (ha naponta használjuk, hagyjuk ki)

Csináld magad: bőrradír és fürdőgolyó

A zabpelyhet összezúzzuk kávédarálóval vagy aprítóval, aztán összekeverjük a hozzávalókat. Miután összeállt egy masszává, benedvesítünk meleg vízzel egy törölközőt, áttisztítjuk vele az arcunkat. A mosdó felett apró körökben haladva masszírozzuk el az arcunkon a bőrradírt, csak a szemünk környékét hagyjuk ki. Hagyjuk fenn tíz percig, majd meleg vízzel öblítsük le finoman, és rögtön észrevehetjük, hogy feszesebb és szebb színű lett a bőrünk. A zsírosabb bőrűek olaj helyett használjanak vizet, az érzékeny bőrűek csökkenthetik vagy el is hagyhatják az illóolajokat.

Csináld magad: bőrradír és fürdőgolyóLevendulás dezodor

Ez a dezodor garantáltan alumíniummentes, és nem tömíti el a pórusainkat, hogy izzadni se tudjunk. Viszont nem ad esélyt a hónunk alatt keletkező szagokért felelős baktériumoknak.

Hozzávalók
• 1 evőkanál szódabikarbóna
• 1,5 teáskanál szőlőmagolaj (vagy olívaolaj)
• 3/4 teáskanál sheavaj
• 3/4 teáskanál növényi glicerin
• 15 csepp illóolaj (az antibakteriális hatáshoz teafaolaj, eukaliptusz, zsálya, levendula vagy körömvirág)

Egy helyes tégelybe töltve jó karácsonyi ajándék lehet a házi dezodor, főleg hogy sheavajat és növényi glicerint valószínűleg nem találtunk a kamrában, így utánajárást igényel. A hozzávalókat több helyről megrendelhetjük a neten különböző árakon. A sheavaj száraz bőrűeknek, ekcémásoknak mindenképpen megéri, a glicerint pedig máskor is tudjuk majd használni, mivel a házi krémek állandó szereplője.

Keverjük össze a glicerint, a sheavajat és az olajat, majd tegyük be 5-10 másodpercre a mikróba, hogy a vaj megolvadjon és összeálljon a krém. Ha nem akarunk mikrót használni, akkor a tűzhelyen is csinálhatjuk gőz fölött. Keverjük hozzá az olajakat és a szódabikarbónát, és töltsük kis üvegekbe, tégelyekbe. Hűtőbe nem kell tenni, csak az a lényeg, hogy az edénye jól zárjon, így fél évig is eláll. A használata nem szabványos, úgy kell felkenni, mint egy balzsamot. Az érzékeny bőrűek jobb, ha kevesebb illóolajat tesznek bele.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top