Otthon

Fűtéstrükkök – Így marad több a pénztárcádban!

Mi lehet a megoldás a "hűvösebb és olcsóbb" kontra "melegebb és drágább" fűtési problémára?

Nemsokára didergős mínuszokkal ránk köszönt a tél, a fűtőtesteket, kályhákat meg egyre többen izzítják be, és próbálnak kellemes meleget varázsolni az otthonukba. Az igazat megvallva mi sem szeretünk hideg lábakkal, vacogva tévézgetni, így aztán ha hideg van, rendesen befűtünk, a végén pedig nemcsak a hőfok miatt, de a gázszámlára pillantva is kimelegszünk.

Az esetünk nem egyedi, hiszen sokan küzdenek rajtunk kívül is a „hűvösebb és olcsóbb” kontra „melegebb és drágább” fűtési problematikával, a kettő közti egyensúlyt meg valahogy nem sikerül tökéletesen megteremteni. Vettük egy kicsit a fáradtságot, és utánajártunk, hogy maradhat több a pénztárcánkban úgy, hogy közben nem kell tollpaplanok és vastag takarók között átvészelnünk a hideget.

Fűtés trükkök – Így marad több a pénztárcádban!Tudtad, hogy ha csak egy fokkal tekered lejjebb a radiátor vagy fűtőtest hőfokszabályzóját, mintegy 6 százalék költségmegtakarítást tudsz elérni? Ne fűtsd túl a lakást, ha van, akkor használd az automatikus időszabályzót! Ha nem vagy otthon, akkor mindenképpen elég csak egy szinten tartó 19-20 fokos hőmérséklet is, ezzel pedig tavaszig ezreket spórolhatsz.

Bár a legtöbb ember alapból megteszi, hogy este leengedi a redőnyöket és befüggönyözi az ablakokat, erre a téli időszakban mégis érdemes fokozottabban figyelni, hiszen ez is segít némileg benntartani a meleget, ergo valamivel kevesebbet kell fűteni. Nappal – főleg a ház vagy lakás déli oldalán – igyekezz minél több napfényt beengedni, hiszen ha ezzel egy-két fokkal magasabb hőfokot érsz el, máris előrébb vagy egy lépéssel! Ne feledd: hőfokonként 6 százalék megtakarítás!

Az őszi időszakban ugyan igen hidegek az éjszakák, de a nappalok még fűtés nélkül is elviselhetőek. Ilyenkor sokkal gazdaságosabb, ha csak este, néhány órára kapcsolsz be egy olajradiátort, hősugárzót, vagy fűtő módba állítod a klímát, lehetőleg csak abban a helyiségben, ahol tartózkodsz. A hosszú huzatos szellőztetések helyett pedig válaszd a többszöri, rövid levegőztetést!

Bizonyára már te is tapasztaltad, hogy a fűtőtestek időnként kuruttyoló, bugyborékoló hangokat hallatnak, ezekre pedig illik odafigyelni, főleg ha te is a hidegutálók csoportját gyarapítod. A furcsa zajokat a radiátorokban keletkező nagyobb légbuborékok okozzák, melyek megakadályozzák a meleg tökéletes áramlását. Ne hagyd annyiban a dolgot, és hívj ki egy szakembert, vagy kérj meg egy ezermestert, hogy segítsen a légtelenítésben!

A laikus nőszemélyek számára (magamat is beleértve) vajmi keveset mond az „izoláljunk és meleg lesz” felszólítás, melyet egy szakember titokként rám bízott. A megfejtése pedig egyszerű: az ablakokat hővédő fóliával érdemes ellátni, a fűtőtestmélyedéseket (már ha vannak) pedig környezetbarát szigetelőanyaggal és máris többszázaléknyit lefaragtunk a fűtésköltségből!

A radiátorok, fűtőtestek mögötti falat vond be hőtükrös fóliával, ami lehetővé teszi, hogy a meleget ne a fal nyelje el, hanem visszaverődve a szobában landoljon. Esztétikailag ugyan hagy némi kívánnivalót maga után, de valahogy próbáld meg lenyelni ezt a békát, legalább télen, a spórolás érdekében! Hidd el, így tutira több marad a pénztárcádban!

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top