Otthon

Használjunk-e szárítógépet?

A legolcsóbb megoldás a mosás utáni szárításra, ha kiteregetünk, és a levegőn megszáradnak a ruhák. Ez az ősi megoldás igen környezettudatos, azonban a teregetéshez hely kell, a száradáshoz pedig idő. Vajon kényelmesebb lesz az életünk, ha szárítógépet használunk?

Használjunk-e szárítógépet?A szárítógépek legnagyobb előnye, hogy kis helyen és gyorsan elvégzik a szárítási feladatokat. Ez az előny nem túl jelentős, ha nyári kánikuláról van szó és a centrifugált ruhák 2 óra alatt árnyékban is megszáradnak, azonban télen, amikor 2-3 napig szárad a teregetés, már elgondolkodtató. Ráadásul a lassú száradásnak megvan az a hátránya: hiába mindenféle illatos mosópor és öblítő, a ruhák nem lesznek jó illatúak. A ruhák jó illatát pedig egyértelműen a ruhák tisztaságához kapcsoljuk.

A szárítógép pártolói a hely és időtakarékosság mellett azzal érvelnek, hogy a szárítógéppel szárított ruhák tisztábbak lesznek, sőt puhábbak is.

Amíg a nap és a meleg levegő ingyen elvégzi a szárítást, a szárítógépek áramot fogyasztanak, ami nem csak drága, de előállítása terhelést jelent a Föld számára. Ráadásul a szárítógépek nem arról híresek, hogy kímélnék a ruhákat, néhány textilfélét szárítógépben nem is lehet szárítani, mert tönkremennek. A ruhacímkéken jelölik, hogy szárítógépbe tehető-e, ennek jele egy négyzet és benne egy karika. Értelemszerűen az áthúzott jel azt jelenti, hogy a ruha szárítógépben nem szárítható.

Ha olcsóbb és környezettudatosabb a teregetés, miért fogynak a szárítógépek? Az első és legfontosabb érv a helyhiány. Apró városi életterekben nincs lehetőség a szabad levegőn teregetni, de sokszor egy szárító felállítása is élhetetlenné teszi a lakást. Itt a szárítógép helytakarékossági szempontok miatt jön szóba. Nagycsaládoknál pedig a sűrű mosás teszi szükségessé, hiszen nyáron sokkal kevesebb ruhát hordunk, mint télen és sokkal gyorsabban meg is szárad a mosás. Azonban télen, amikor vastag pulcsikat, nadrágokat hordunk, több a mosás és gyorsabban telik a szennyestartó.

Teregetés szempontjából a legkritikusabb időszak a tavasz és az ősz, amikor már vagy még nem fűtünk, az időjárás pedig hűvös, nedves. Ilyenkor száradnak a ruhák a legnehezebben és ilyenkor tűnik a szárítógép jó és praktikus befektetésnek. Csakhogy az év ennél sokkal hosszabb… ráadásul egy idő után a vasalás mindig nagyobb probléma, mint a szárítás.

 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top