Fa fogkefére esküszik a műanyagellenes család

Kövess minket a facebookon!

f Ajánlom
Búcsút mondott egy osztrák család a gumicsizmának, a tejtartónak és minden műanyagnak két évvel ezelőtt. Milyen az élet plasztik nélkül? Elképzeltük...
2012. 07. 07. |

Kövess minket!

f Ajánlom
forrás: Huffington Post
Forrás: Huffington Post

Egy osztrák család – hogy óvja, védje a környezetet és a már eléggé megviselt Földet – gondolt egyet, és megszabadultak mindentől, ami műanyag – a Huffington Post beszámolója szerint. Két évvel ezelőtt egy vészjósló dokumentumfilm hatására a 3 gyerekes anyuka, Sandra Krautwaschl úgy döntött, minden plasztikot száműz a házukból. Száműzte is, és most még könyvet is írt róla…

Talán egyszerűen hangzik, de jobban belegondolva, nem is olyan egyszerű műanyag nélkül élni. Egyedül az autóról nem mondtak le, de úgy oldották meg, hogy csökkentsék az autó környezetszennyező volta miatti lelkiismeret-furdalásukat, hogy egy másik családdal közösen kezdtek használni egy járművet.

A fanyelű fogkefe, fém tejtartó és újrahasznosított papírtörölköző az osztrák család számára mindennapossá váltak. Olyannyira, hogy követőik akadtak, és állítólag már Olaszországban és Franciaországban is élnek „műanyagmentes” családok.

„Egy csomóan azt hiszik, hogy a kőkorszakban élünk, de ez egyáltalán nem igaz. Csak kicsit egyszerűbb és kényelmesebb lett az életünk” – magyarázza az osztrák anyuka. Aki szerint rengeteg előnye van, mint például sok pénz spórolnak és egészségesebb ételeket esznek.
Azért nem mindenről mondtak le a Föld javára Krautwaschlék, például elektronikai cuccokat és védősisakot a biciklizéshez használnak. „100 százalékban eltüntetni mindent, ami műanyag, lehetetlen, de azért lehet rá törekedni” – teszi hozzá Sandra Krautwaschl.

Gyorsan átfutottuk gondolatban a lakásunkat és a kis dolgainkat, hogy mitől kellene megszabadulnunk, ha 100 százalékos műanyagmentességet fogadnánk. Először is a nagyon okos mobiltelefonunktól és a laptopunktól, ami akkora veszteség lenne, hogy például nem tudnánk dolgozni. Arról már nem is beszélve, hogy a ruháink nagy részének is búcsút inthetnénk a bennük lévő bizonyos százalék poliészternek köszönhetően. Nem lenne több műanyag kajásdoboz sem, amit folyton kér vissza az anyánk, és az összes tisztítószert is befőttesüvegben tarthatnánk.

Ha szigorúak lennénk, akkor mehet a kukába a hűtő, a tv és a mikrohullámú sütő szentháromsága is. Kis helyes műanyag ékszerekről pedig ne is álmodjunk: jöhet a toll fülbevaló meg az arany karkötő. A sminkszettünknek pedig úgy, ahogy van, könnyes szemmel búcsút inthetünk. Azt a pillanatot pedig egyik anyukának sem kívánjuk, amikor elmagyarázza a gyerekének, hogy miért dobja ki az összes Barbie babáját vagy a kis disney-s mozdonyát a szemetes kukába. Persze szigorúan a szelektív szemétgyűjtőbe…

Olvass tovább

Hozzászólások

Amarynda 2012-07-09 10:29

Kivancsi lennek hogy pl.  a mezogazdasagban elengedhetetlen gumicsizma helyett mit hasznalnak?

 

Lakkcipoben kell tragyat villazni mondjuk a loistalloban?

 

Mekkora allatsag az egesz

hufur 2012-07-08 16:38

De legalább meg lehet próbálni.

Persze, nem muszáj így tenni, de lehet kicsit nagyobb barátságban élni a környezettel, ez nem jelent túl nagy fáradságot. Nyilván neked sem élvezet azt látni, hogy pusztul minden az ember körül, ami élő. A következményeit pedig mind viseljük, nem csak te, vagy azok, akik nem foglalkoznak ezzel a kérdéssel.

hufur 2012-07-08 16:35

Sörtéből. Nem láttál még ilyet? Vagy valami hasonlót? 

Elvira78 2012-07-08 09:32

Valószínűleg nem leszek népszerű a környezetvédők szemében, de nem szeretem az ökoterroristákat, akik másokat is megpróbálnak rávenni a szerintük helyes életmódra. Egyszer vettem energiatakarékos izzót, soha többé nem szeretnék. Egyrészt gyengébb a fényereje, mint a hagyományos izzóé, másrészt időbe telik, amíg eléri a maximális fényerejét. A szelektív hulladékgyűjtéssel kapcsolatban is vannak fenntartásaim. Nem lehet mindent szelektív hulladékgyűjtőbe rakni, szükség van vegyes hulladékgyűjtőre is.

fórumozok 2012-07-08 09:19

miből van a fogkefe sörtéje? disznószőrből?

etilany 2012-07-08 07:43

Na, sok hűhó semmiért. Nem használnak műanyag fogkefét, aztán mindjárt baromi környezetvédő család lett. Muhahaha.

flygandeangel 2012-07-08 06:55

Kinaban Afrikaban minden felhajtas nelkul mult evben  is lattam ilyeneket .

 

 

 

Most akkor Ok mik is ?