Otthon

Csak egy őrült épít házat? 5 tipp, mielőtt belevágnál

Az építkezők örökérvényű bölcsessége úgy tartja, hogy az első házat mindenki az ellenségének építi, a másodikat a barátjának, a harmadikat pedig önmagának. De ki akar három házat felépíteni, egy is éppen elég kalandot jelent egy életre.

Házat építeni legalább olyan izgalmas, mint körbeutazni a világot, bár az utóbbi nem jár olyan előnyökkel, hogy az ember lánya megtanul különbséget tenni a beton és a habarcs között, csípőből vágja a szigetelés tartófal jelentőségét, álmában is felismeri a betonpumpát és bármikor képes kisdoktorit írni a nyílászárókról. Így vagy úgy mindenki szakértő lesz, mire beköltözött a megálmodott otthonba, és a végén mindenki biztos benne, hogy valamit másképpen kellett volna csinálni. Íme 5 dolog, amit érdemes átgondolni, mielőtt az sávalap kiásásra kerül.

Csak egy őrült épít házat? 5 tipp, mielőtt belevágnál
 

1. Építkezni nem azért nehéz, mert napról napra újabb és újabb életbevágóan fontos döntéseket kell hozni, hanem azért, mert ezek a döntések a pénztárcát is érintik. Az elképzelt otthonnak legtöbbször éppen a szűkös anyagi lehetőségek szabnak gátat. Érdemes pesszimistán megbecsülni a rendelkezésre álló pénzt és a várható költségeket. Nincs annál jobb érzés, ha 200 ezerrel olcsóbb lesz a födém, mintha drágább.

2. Telket úgy érdemes választani, hogy már van a fejünkben egy elképzelés a házról, hiszen a beépítési szabályok meghatározzák, milyen széles, milyen hosszú és milyen magas házat építhetünk. A hirdetésben összközművesként reklámozott telek tényleges adottságairól meg kell győződni és akár szolgáltatókkal is egyeztetni. Mert pl. a gázbekötés súlyos kiadásokat jelent, ha „az utca végén van a gázcsonk”, nem pedig a telekhatáron belül.

3. Kezdő építkezőket váratlanul érhet, hogy az engedélyezési eljárásnak valamint a kéményseprői szakvéleménynek és engedélynek ugyancsak díja van. De venni kell ásót, drótot, vödröt, ilyen-olyan vackot, slagot stb. Sok kicsi sokra megy alapon, gyorsabban folyik a pénz, ráadásul észrevétlenül.

4. Papíron minden kicsinek tűnik, az építkezés során pedig minden drágának. A ház tervei meghatározzák, hogy milyen költséget jelent a kivitelezésük. A kandalló, a hatalmas üvegfalak vagy a látszó gerendák jót tesznek a romantikus otthon ideájának, de olykor tetemes költséget jelentenek. Ha pénz van, mindent lehet, ha nincs, akkor érdemes megfontoltan költeni. Még az álmodozás közben is.

5. A tervezés során érdemes a berendezésen is elgondolkodni. Igen kellemetlen, ha már állnak a falak és akkor hiányzik 20 centi, hogy a fürdőkád mellé egy zuhanyfülke is beférjen, vagy éppen a rácsoságy még kényelmesen elfért, de a gyerekágynál matekozni kell. Sokszor nem a nagyobb szoba a megoldás, hanem a jól megtervezett szoba.

Csak egy őrült épít házat? 5 tipp, mielőtt belevágnál
 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top