Otthon

Bedilizel a világ legcsendesebb szobájában

A csend utáni vágy bennünk él, a túl nagy némaság azonban legalább annyira rossz, mint az örök zaj.

A hangoskodó szomszédok, az utcai munkagépek, a hisztis gyerek vagy a munkahelyi zsivaj után sokan vágyunk néhány perc csendre, amikor senki és semmi nem idegesít bennünket. A csend iránti vágy azonban nagyon is véges, a túl nagy csendet sem viseljük jól.

Mínusz 9 decibel
A világ legcsendesebb pontja: mínusz 9 decibelt mértek
Fotó: welt.de

Az amerikai Orfield Laboratóriumban megtervezték azt a szobát, ami a hangok 99,99 százalékát kiszűri. A képen látható teremben akkora a csend, hogy 45 percnél tovább senki nem bírja – az izoláció mellesleg annyira jól sikerült, hogy a projekt a Guinness Rekordok Könyvébe is bekerült. 

A teljes hangelnyelést üvegszál panelek, acélfelületek, egy 30 cm vastag betonfal, egy széfajtó vastagságú bejárati ajtó és gumírozott padlófelület biztosítja, a látogatók beszámolóiból pedig kiderül, a szobában akkora a csend, hogy a világból teljesen kilökve, kirekesztve érezték magukat. A rossz érzés azonban fokozható, méghozzá úgy, ha lekapcsolják a villanyt. 

A halotti csend okozta nyomasztó érzést a kutatók azzal magyarázzák, hogy az embernek szüksége van a hangokra ahhoz, hogy eligazodjon a világban, egy izolált szobában az akusztikus információk azonban teljesen hiányoznak. A furcsa testérzethez az is hozzájárul, hogy az ember olyan dolgokat hall, amiket a hétköznapok során nem. Ide tartozik a szívdobogás, a gyomorműködés vagy éppen a légzés – vagyis maga az emberi szervezet működése válik zajjá. Éppen ezért 45 percnél tovább eddig senki nem bírta ki a süketszobában.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top