Otthon

Hajtsunk az őserdei klímára!

Sok pára, elégséges fény, kiegyenlített hőmérséklet – ez kell az orchideának. Nagy kérdés, hol legyen a lakásban a helye.

Huzatba ne!

A lakás, ha nem is a legideálisabb, de még elviselhető élőhelye az orchideáknak; bár köze nincs a trópusi őserdőben uralkodó klimatikus viszonyokhoz. Legnagyobb előnye, hogy viszonylagosan kiegyenlített a hőmérséklete; nyáron ritkán emelkedik 28 fok fölé, míg télen sincs hidegebb 18-20 foknál – kis jóindulattal egész évben csaknem olyan a hőmérséklet, mint amilyen az orchidea eredeti élőhelyén, a dzsungelben általános.

Hajtsunk az őserdei klímára!

A lakáson belül is olyan helyet kell számára találnunk, ahol nincsenek hőmérsékleti kilengések. Nem kerülhet az orchidea túlságosan közel olyan ajtóhoz, ablakhoz, amit nyitogatunk, hiszen a jeges huzattól hidegsokkot kaphat a növény, s ez feltétlenül a pusztulásához vezet.   

Radiátorhoz ne!

A páratartalom nehezebb ügy. Az orchidea nagyon magas, 85-90 százalékos páratartalmú közegben érzi igazán jól magát, ennél szárazabb levegőjű helyeken csak vegetál, vészesen száraz körülmények közt pedig sorvadni kezd és elpusztul. Különösen veszélyes a téli időszak, amikor a fűtés miatt szárazabb a lakások levegője, mint máskor. A benti levegő nagyjából 70 százalékos páratartalma ilyenkor még alacsonyabb lehet, különösen a fűtőtestek, radiátorok, kályhák mellett – ezek közelébe tilos, de legalábbis nem érdemes orchideát elhelyezni. Ám a lakás többi pontja is potenciális veszélyterület, ha valamilyen módon nem pótoljuk a levegő nedvességét. Több lehetséges megoldás létezik, de akár mindegyiket alkalmazhatjuk párhuzamosan is – a lényeg, hogy minél inkább közelítsünk velük a trópusi állapotokhoz. Legfontosabb, hogy kézi spriccelővel naponta akár kétszer is lepermetezzük a növényt, lehetőség szerint a virágot hagyjuk ki a buliból. Bőven mehet a zuhé viszont a tő környékére és az ültetőközegre, a levelekre azonban csak óvatosan, mert befoltosodhatnak.

Másik lehetőség az alulról párásítás. Ehhez töltsünk meg egy nagyobb átmérőjű cserépalátétet agyaggranulátummal, majd az egészet öntsük fel vízzel és erre állítsuk az orchidea cserepét. A golyók nagy felületen párologtatják a vizet és így növelik a környező levegő páratartalmát. Rendszeresen ellenőrizzük a tálca vízszintjét, de néhány naponta mindenképpen töltsük fel.

Hajtsunk az őserdei klímára!

Jót tehet még az orchideának, ha cserepét nem állítjuk magányosan a nappali asztalára, vagy más helyre, hanem több kísérőnövényt rakunk mellé. Ilyen módon ugyanis a lélegző, párologtató növénycsoport körül lokális mikroklíma alakulhat ki, ami feltétlenül együtt jár a környező levegő páratartalmának növekedésével is.

Tűző napra ne!

A kiegyenlített klímájú környezet harmadik tényezője a fény, melynek mennyisége a lakás tájolásától, illetve attól is függ, éppen melyik évszakban járunk. Tévedésben vannak, akik azt gondolják, hogy az orchidea – mivel a napsütötte egyenlítői környék az igazi hazája – kizárólag verőfényes, jól benapozott lakásokban marad meg. Ez már csak azért sem igaz, mert eredeti élőhelyén, a dzsungelben több tíz méter vastag lombkorona által megszűrt fény jut el hozzá, a tűző napon kimondottan rosszul érzi magát. A legtöbb lakás fényviszonyai orchideaszempontból elfogadhatónak mondhatók. Fontos azonban, hogy az egyébként kényes növényt még ablakon keresztül se érje tűző nap, mivel az erős fény meggyorsítja a virág hanyatlását és beindítja a húsos levelek ráncosodását. Érdemes a napnak kitett növény vízellátására, öntözésére fokozottan odafigyelni.  


Ne rontsd el a vásárlást, válaszd a legjobb orchideát! Katt ide infókért!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top