Otthon

Milyet válasszunk?

A téli időszak slágere az orchidea, amit névnapra, születésnapra is szívesen választunk ajándékként.

Nagy előnye ennek a különleges növénynek, hogy elképesztő méretű színes virágait hosszú hetekig megtartja, így díszítő hatása sokáig érvényesül. Ráadásul ha szakszerűen, de legalábbis gondosan ápoljuk, néhány hónappal az elnyílás után újabb és újabb virágszárakat ereszt, aminek aztán lehet örülni.

Milyet válasszunk?

Nem lehet azonban borítékolni az orchideatartás sikerét: számos körülménynek teljesülnie kell ahhoz, hogy a trópusi őserdőkben honos növény jól érezze magát a lakásban. Az orchidea állandó hőmérsékletet, viszonylag magas páratartalmat igényel, fényre viszont csak módjával van szüksége. No és persze az sem mindegy, milyen általános állapotban érkezik hozzánk. Növeli az esélyeinket ugyanis, ha jó kondícióban lévő, egészséges példánnyal kezdünk. Bár ajándékozottként nem tudunk a választásba besegíteni, íme, néhány jó tanács orchideavásárlás esetére. 

A Nők Lapja Café tippjei

• Csak erőtől duzzadó, húsos, egészséges levelű tövet válasszunk.
• Sose adjunk pénzt olyan orchideáért, amelyiknek foltos a levele, az ugyanis egy gyógyíthatatlan vírusbetegség jele.
• Ha szép a virágja, de kilógnak a gyökerek a cserépből, az nem baj. Az orchideának a gyökere is fotoszintetizál.
• Ha többfajta cserépben árulják az orchideát, feltétlenül az átlátszót válasszuk – éppen az előbb leírt okok miatt.
• Számos fajta kapható, léteznek kényesebb és strapabíróbb változatok. Kezdő orchideatartóknak a viszonylag igénytelen lepkeorchidea (Phalaenopsis) és a csónakorchidea (Cymbidium) javallott.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top