Otthon

Klíma-kisokos: Tippek, ha hűtött lakást szeretnél

Amikor a kánikula elviselhetetlenné válik a lakásban, sokan egyszerűen elrohannak a legközelebbi nagyáruházba és megveszik az első ventilátort. Amivel aztán nagyon rosszul járhatnak. Ezért összeszedtük, mire figyelj, ha hűtött lakást szeretnél.

Ventilátor vagy klímaberendezés? Mobilklíma vagy split klíma? Vegyem meg az olcsóbb, akciós készüléket, vagy fektessek be egy drágábbra? Tudunk majd aludni a gép zúgásától? És mennyivel lesz több a villanyszámla? Csupa fogós kérdés, amiben laikusként nehéz döntést hozni, ezért Retter Mihály, a klímatechnikával foglalkozó Andrásik 2001 Kft. munkatársa segítségével  összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat:

Ár, beszerelés, karbantartás

Klíma-kisokos: Tippek, ha hűtött lakást szeretnélAsztali vagy állványos ventilátort már 5000-6000 forintért, csillárventilátort 15–20 000 forintért vehetünk. Egy, a maga kategóriájában jó minőségűnek számító mobilklíma ára viszont már 120 000 forint körül van.

A split – azaz osztott, kül- és beltéri egységből álló – klímaberendezések esetében meg kell különböztetnünk különböző energiaosztályú készülékeket. A magasabb minőségű, A és B energiaosztályos klímák 130–140 000 forintról indulnak, ebben rendszerint a 3+2 év garancia és a korrekt szervizháttér is benne foglaltatik. Az ennél alacsonyabb, C és D energiaosztályú berendezésekhez olcsóbban, már 50–70 000 forint körüli összegért is hozzájuthatunk, ugyanakkor a szakember szerint a spórolás itt komoly kockázattal jár. Ezek a gépek ugyanis  egyrészt többet fogyasztanak, és nem biztos az sem, hogy megfelelő szervizháttérrel, alkatrész-utánpótlással rendelkeznek. Azért is érdemes inkább A vagy B energiaosztályú készüléket választani, mivel az egy-két szezon alatt visszahozza azt az összeget, amivel többet áldoztunk rá.

A klímaberendezések árához hozzájön még a beszerelés költsége: ez a szolgáltatótól függően 45-60 000 forint körül alakul. Az évente egyszer mindenképp szükséges, szakszerű karbantartás díja pedig 6000–10 000 forint.

Évi 8–12 heti üzemeltetés és megfelelő karbantartás mellett az A és B energiaosztályú klímaberendezések élettartama általában 10-15 év, a kevésbé jó minőségű gépeknél viszont előfordulhat, hogy még az 5 éves kort sem érik el.

Üzemeltetési költség

Klíma-kisokos: Tippek, ha hűtött lakást szeretnélAz üzemeltetési költségek számításakor egy 60 négyzetméteres, társasházi lakást vettünk alapul. Egy átlagos fogyasztású ventilátor működési költsége a hűteni kívánt helyiség méretétől függetlenül nagyjából 15 forintba kerül óránként. A mobilklíma üzemeltetése ennél költségesebb: óránként 50-60 forintot kóstál. Mivel ezeket a berendezéseket a hűsölés ideje alatt gyakorlatilag folyamatosan járatnunk kell, a számla végösszege értelemszerűen attól függően alakul, hogy hány órán keresztül voltak bekapcsolva.

A minőségi split klímák előnye, hogy azokat nem kell folyamatosan járatni, egy A vagy B energiaosztályú berendezés például elég, ha óránként 40 percet megy. Üzemeltetési költségével egyszerűen számolhatunk, mert nagyon hasonlóan alakul, mint amennyibe télen az adott lakás fűtése kerül: példánkban a 60 négyzetméteres lakás villanyszámláját havonta nagyjából 20–25 000 forinttal emeli meg.

Kényelmi szempontok

A különféle berendezések között nem csupán anyagiak, de komfortérzet tekintetében is jelentős különbségek tapasztalhatók. A ventilátor csupán keringeti a levegőt, amivel hamis komfortérzetet ad, mely a gép kikapcsolását követően nagyon hamar meg is szűnik.

A mobilklímák esetében lényegében ugyanabba a dobozba van zárva az elszívott meleg és a keletkező hideg. A masinák nagy és kiküszöbölhetetlen hátránya, hogy rendkívül zajosak. Mindemellett legfeljebb egy 10-12 négyzetméteres helyiség lehűtésére alkalmasak.

Érdemes a lakás legnagyobb szobájába szereltetni
Érdemes a lakás legnagyobb szobájába
szereltetni

A split klímák előnye, hogy azok nem csupán hűtik a helyiséget, de a kánikula egyéb kellemetlen velejáróit is megszüntetik, például szárítják a fülledt, nedves levegőt. Retter Mihály kiemelte ugyanakkor, hogy egyetlenegy klímaberendezés még nem hűti le az egész lakást. Egy színvonalas gép is legfeljebb egy 25-30 négyzetméteres helyiséget tud a kívánt hőmérsékletűre hűteni, a többi helyiség hőmérsékletét mindössze 2-3 fokkal csökkenti. Épp ezért a szakember a gazdaságossági szempontokat figyelembe véve azt javasolja, hogy a klímát a lakás legnagyobb szobájába – rendszerint a nappaliba – szereltessük és a kánikula idején akár éjszakára is „költözzünk át” ebbe a helyiségbe.

Már elérhetők az úgynevezett fűtésre optimalizált klíma készülékek, amik önálló fűtésre is alkalmasak.

Az A és B energiaosztályú klímák a legkevésbé zajosak, ezek még az éjszakai órákban sem zavarnak. Az alacsonyabb energiaosztályú berendezések zajosabbak, mellettük nem biztos, hogy tudunk aludni, nyitott ablak mellett alvó szomszédaink pedig pláne nem.

A split klíma beszereltetéséhez, ha az a ház külső homlokzatára kerül, építési engedélyt kell beszerezünk, azonban ha a belső homlokzatra vagy az erkélyre telepítjük, nem szükséges építési engedély.

Szakértőnk végül felhívta a figyelmet arra is, hogy mindig figyelembe kell venni a konkrét körülményeket,  számítanak az épület, illetve a hűteni kívánt helyiség egyéni adottságai, például hogy az mennyire napos fekvésű, vagy épp hány ember lakja. Ahhoz tehát, hogy az igényeinknek és az anyagi lehetőségeinknek legmegfelelőbb készüléket választhassuk, minden esetben érdemes egyénileg is kikérni egy megbízható szakember véleményét.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top