Otthon

Okos, szórakoztató és környezetbarát a jövő háztartása

Néhány évtized múlva a háztartási készülékeink kommunikálnak majd egymással, és akár víz nélkül is moshatunk. A jövő konyhái és fürdőszobái.

Ma még hóbortos luxusholminak tűnik az okosvécé és világrekordernek számít a mosógép, mely 12 perc alatt lefuttat egy komplett mosási programot, a jövő háztartásaiban azonban az ilyen, sőt még ilyenebb eszközök jó eséllyel alapfelszerelésnek számítanak majd. Arra, hogy milyenek lesznek a konyháink, vagy épp a fürdőszobáink évtizedek múlva, a neves lakberendezési és elektronikai cégek által bemutatott koncepciókból, fejlesztésekből következtethetünk.

Intelligens konyhák

Az Ikea tervezői úgy látják, a jövő egyértelműen az intelligens konyháké. Az általuk megalkotott koncepciókonyhában talaj nélküli termesztőközeg (1), élelmiszer-nyomtató (2), a táplálkozási szokásainkat és szükségleteinket számon tartó hűtő (3), érintőképernyős, víztakarékos mosogató (4), öntisztító felületek (5), az elkészítésre váró ételek tápértékét ellenőrző készülék (6), távvezérlésű tűzhely (7), alakítható polcok, szekrények és tárolók (8, 9, 12), a konyha energiafelhasználását kontrolláló berendezés (10), és helytakarékos készülékek (11) találhatók, melyek egymással is kommunikálnak. A konyha világítása, illetve a háttérzene automatikusan alkalmazkodik majd a napszakhoz, illetve a hangulatainkhoz. Egy hologramos kivetítő segítségével pedig profi szakácsot vetíthetünk magunk mellé, aki segít elkészíteni az ételeket. A svéd szakemberek szerint mindez már 2040-re valósággá válhat.

Az Ikea konyhája
Az Ikea konyhája

 

A General Electric vállalat mérnökei szerint a jövő konyhája egy nagy, interaktív számítógép, melyben megtalálhatók a már ma is használatos konyhai berendezések továbbfejlesztett változatai. A készülékek 24 órában csatlakoznak az internetre: ezen keresztül a távolból is vezérelhetők, így például a munkahelyünkről is kikapcsolhatjuk a sütőt, beindíthatjuk mosogatógépet, beleshetünk a hűtőbe, hogy mi az, ami hiányzik a vacsorához, cetlik ragasztgatása helyett pedig videoüzeneteket hagyhatunk.

Okos, szórakoztató és környezetbarát a jövő háztartása

Okos, szórakoztató és környezetbarát a jövő háztartása

A berendezések a napjainkban megszokottnál nagyságrendekkel kevesebb energiát használnak majd, sőt meg is osztják azt egymás között: például a sütő a mosogatógép vizét is felmelegíti. A víztakarékosság szintén lényeges szempont lesz, a konyha kétféle forrásból nyeri majd a vizet: a hagyományos vízhálózatról jön majd a közvetlen fogyasztásra, illetve főzéshez használt ivóvíz, a házi víztisztító rendszer segítségével pedig az összegyűjtött esővizet, tisztított szennyvizet hasznosítjuk újra például mosogatáshoz, takarításhoz. Az elképzelések szerint a konyhagépek és bútorok javarészt reciklált anyagokból készülnek majd.

Szórakoztató és környezettudatos fürdőszobák

A jövő fürdőszobái nem csupán a felfrissülés, szépítkezés, de egyre inkább a szórakozás színtereivé is válnak és fokozottan előtérbe kerül itt is a környezettudatosság. Elsősorban nem vezetékes ivóvizet használunk majd, hanem – a konyhákhoz hasonlóan – részben vagy egészben a házi víztisztító rendszerekből nyerjük a vizet. A tükrök helyét tükörként is funkcionáló, érintőképernyős monitorok veszik majd át: ezen keresztül vezérelhetjük majd a fürdőszobai berendezéseket, illetve akár internetezhetünk vagy filmeket is nézhetünk rajta. 

Szinte biztosra vehető az okosvécék elterjedése, melyekben az elektronikus vezérlés, az automatikusan nyíló és záródó fedél, az előmelegített ülőke, a víztakarékos öblítés és az öntisztítás alapfunkciók lesznek, de olyan modelleket is választhatunk majd, melyek a használó nemétől és „dolgától” függően állíthatók, sőt beépített bidé is található bennük.

Okos, szórakoztató és környezetbarát a jövő háztartása
Okos, szórakoztató és környezetbarát a jövő háztartása

 

A zuhanyzók és kádak változatosabbnál változatosabb relaxáló-, illetve élményfunkciókkal kényeztetnek majd bennünket, a tisztításukkal pedig nem kell majd bajlódnunk, hiszen ezek is öntisztítók lesznek. Elbúcsúzhatunk a hűvös felületektől is, hiszen a geotermikus – azaz a föld hőjét hasznosító – hőszivattyús rendszer folyamatosan fűti majd a burkolatokat. A hedonizmus határait súroló kényelmet szabályozható hangulatvilágítás, háttérzene és aromaterápiás illatosítás fokozza tovább.

Okos, szórakoztató és környezetbarát a jövő háztartása

A mosógépeink valószínűleg egész mások lesznek, mint manapság: a legjelentősebb változást az jelenti, hogy egészen minimális mennyiségű vízzel vagy teljesen víz nélkül működnek majd. Szemléletes példa erre Guopeng Liang kínai dizájner az Electrolux számára készített terve, az iBasket, vagyis a szennyestartó-mosógép.

Okos, szórakoztató és környezetbarát a jövő háztartása
Okos, szórakoztató és környezetbarát a jövő háztartása

A masinában úgy gyűjtögethetjük a mosnivalót, akár egy hagyományos szennyestartóban, ebből azonban nem kell majd átpakolnunk a mosógépbe, elég, ha elindítjuk a „frissítő rendszert”, mely víz nélkül tisztítja és fertőtleníti a gépben lévő holmikat. Hasonló elven működik Lichen Guo szintén az Electrolux Design Lab pályázatára alkotott extra helytakarékos, fali mosógép-koncepciója, a Wallmount is, amely nagynyomású gőzzel tisztít.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top