Otthon

Ne hagyd, hogy szívják a véred! Vegyszerek nélkül is védekezhetsz a szúnyogok ellen

Ha nem szívesen használsz vegyszereket, vagy egyszerűen csak kellemetlennek tartod a szintetikus szúnyogriasztók szagát, akkor sem kell beletörődnöd, hogy svédasztalnak néznek a vérszívók.
Ne hagyd, hogy szívják a véred! Vegyszerek nélkül is védekezhetsz a szúnyogok ellenKullancsinvázió – Időzített bombán ül az ország 

Számos természetes megoldás létezik ugyanis a szúnyogok elleni védekezésre. Összegyűjtöttük a leghatékonyabbakat.

Itt a szúnyogszezon! Vegyszerek nélkül is védekezhetsz a vérszívók ellenMuskátli

A szúnyogok ki nem állhatják a muskátli illatát. Abban az esetben tehát, ha szeretsz például nyitott ablaknál aludni – és nem tudsz vagy nem akarsz szúnyoghálót felszerelni –, vagy épp nyugton szeretnél üldögélni a teraszodon, helyezz el a párkányon, balkonon néhány muskátlis ládát, ez nem csupán a szúnyogokat tartja távol, de még mutatós is.


Citrusfélék

A savanykás, citrusos aromákat a szúnyogok szintén nem szeretik: elriasztja őket gyakorlatilag minden, ami ilyen illatot áraszt. Hatékony módszer, ha citrusos illóolajokat párologtatsz a lakásban. Ha ennél tartósabb megoldást keresel, szerezz be néhány tő citronellát és helyezd el az ablakban vagy az erkélyen: a növény leveleinek intenzív citromillata elűzi a vérszívókat.

Szegfűszeg

Itt a szúnyogszezon! Vegyszerek nélkül is védekezhetsz a vérszívók ellenA szúnyogok irtóznak a szegfűszeg karakteres illatától is. A védekezéshez használhatsz szegfűszegolajat, de akár egész vagy őrölt szegfűszeget is. Utóbbit csomagold aromatasakokba – vagy egyszerű gézbe –, és helyezz el a csomagocskákból egyet-kettőt minden helyiségben.

Fűszerkert

A fűszerkert kiváló „kettő az egyben” megoldás, hiszen nem csupán a sütés-főzéshez állnak rendelkezésedre mindig friss fűszerek, de a szúnyogokat is távol tartja. A vérszívók különösen utálják ugyanis a rozmaring, a bazsalikom, a menta, a citromfű, az oregánó és a babér illatát.

Teafaolaj

Itt a szúnyogszezon! Vegyszerek nélkül is védekezhetsz a vérszívók ellenA teafaolaj az egyik legsokoldalúbb természetes gyógyhatású kivonat, mely alkalmazható többek között gyulladások, fertőzések és fájdalom enyhítésére, az immunrendszer erősítésére, fertőtlenítésre, mindemellett pedig még a szúnyogok ellen is beválik. A vérszívók elriasztásához cseppents belőle az aromamécsesbe, párologtatóba, vagy ha ilyened épp nincs, az ágyneműre! Abban az esetben pedig, ha már megcsípett a szúnyog, dörzsöld be a csípést a teafaolajjal: enyhíti a viszketést és gyorsítja a gyógyulást.

B1-vitamin

Ha nem csupán otthon szeretnéd megóvni magad a szúnyogok támadásaitól, hanem „magaddal vinnéd” a védelmet mindenhová, a szúnyogszezon idején szedj naponta egy B1-vitamin-tablettát: ennek hatására a bőröd olyan – emberi orral nem érzékelhető – szagot fog kibocsátani, mely a szúnyogok számára taszító.

Itt a szúnyogszezon! Vegyszerek nélkül is védekezhetsz a vérszívók ellenVaníliaolaj

A szúnyog az egyetlen olyan rovar, amelyik utálja a vaníliát. A védekezéshez masszírozz a „parfümpontokba” – tehát a füled mögé, a könyök- és térdhajlatba, a csuklód belső oldalába és a dekoltázsodba – néhány csepp natúr vaníliaolajat! (Lehetőleg bioboltból szerezd be, az utánzat nem jó!)

Krém és spray

Bőrre kenhető, vegyszermentes szúnyogriasztó krémet vagy spray-t magad is készíthetsz. Íme, két könnyen kivitelezhető recept:

  • Szúnyogriasztó krém

Hozzávalók: mandulaolaj, citronellaolaj, natúr aloe vera gél
1 evőkanál aloe vera gélhez adj 2 evőkanál mandulaolajat és 25 csepp citronellaolajat! Keverd össze alaposan! Hagyd állni néhány percig, majd masszírozd be a bőrödbe!

  • Szúnyogriasztó spray

Hozzávalók: citromolaj, levendulaolaj, szója- vagy mandulaolaj
Egy szórófejes flakonba engedj vizet, majd adj hozzá decinként 5 csepp citromolajat, 10 csepp levendulaolajat és 2 evőkanál mandula- vagy szójaolajat! Rázd össze, majd spricceld a testedre, ügyelve arra, hogy ne kerüljön a szemedbe!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top