Otthon

Kincset talált a kertjében

A szó szoros értelmében mesébe illő történetben találta magát egy osztrák férfi: kertészkedés közben értékes kincsekre bukkant.

Kincset talált a kertjébenAz Andreas K. néven emlegetett, Wiener Neustadtban élő úr a kertjében található tavacskát szerette volna bővíteni. Neki is látott az ásásnak, ám a szerszám megakadt valamiben… A föld alól arany- és ezüsttárgyak, fibulák, ékkövekkel és gyöngyökkel kirakott ékszerek, övcsatok és egyéb holmik kerültek elő.

A férfit azonban furcsamód nem hozta különösebben lázba a lelet. Olyannyira nem, hogy egy dobozba pakolta, levitte a pincébe, és meg is feledkezett róla. Közel három évvel később aztán rendrakás közben talált rá újból a dobozra: ekkor eszébe jutott, hogy megpróbál néhány ékszert és dísztárgyat értékesíteni egy internetes aukciós oldalon. A portékákról készült fotókra azonban rögtön felfigyelt egy szakavatott gyűjtő, aki azt tanácsolta a Andreasnak, hogy sürgősen forduljon a Műemlékvédelmi Hivatalhoz.

A szakemberek megállapították, hogy rendkívül értékes, nagyjából 650 éves tárgyakról van szó. A leletet további vizsgálatoknak vetik még alá, hogy kiderüljön, pontosan honnan származik és milyen úton-módon kerülhetett a férfi kertjébe. Ezt követően pedig valamelyik osztrák múzeumban állítják majd ki.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top