Otthon

Hétvégén újra orchideafesztivál és -vásár

A Magyar Orchidea Társaság idén tavasszal is pompás orchideafesztivállal és -vásárral búcsúztatja el a hosszú, hideg telet.
Orchidea fesztivál és vásár

Lakáskultúra Élőben kiállítás »  

A látogatók egy egész hétvégén át gyönyörködhetnek majd a színes virágokban – és ahogy azt már megszokhatták, meg is vásárolhatják a nekik legjobban tetsző csodálatos növényeket, melyeket magyar, tajvani, argentin, ecuadori, venezuelai és német kereskedők kínálnak óriási választékban.
 
Az idei kiállítás „sztárvendége” a szamurájok kincse, a japán szellőorchidea lesz. Ez az apró, szerény növény évszázadokon keresztül a Japán Császárság legbecsesebb növényének számított. Nagyra értékelték kellemes illatát és szép küllemét. Japánban ezt a kis ékszert
„Fu-rannak” – szellőorchideának nevezték el.
Számos történelemkönyv utal e kis növény és a szamurájkultúra szoros kapcsolatára. A szamuráj harcosok ezért az orchideáért megmászták a legmagasabb, legveszélyesebb hegyormokat kedvesük vagy a császári udvar iránti hódolatuk, odaadásuk jeleként. A szamurájok nemcsak az életüket kockáztatták ezekért az apró, kedves növényekért, de termesztették is őket. Szemükben ez a gazdagság és nemesség jelképe volt.

Az idei kiállítás sztárja: szellő orchidea
Az idei kiállítás sztárja: szellőorchidea (Neofinetia falcata)

Azért, hogy megszerezzék, száz mérföldeket tettek meg veszélyes körülmények között, így a növény a bátorság és a hősiesség szimbóluma is lett. A szellőorchidea még napjainkban is kiemelt helyet foglal el a Japán Császárság botanikus kertjeiben – egy másik, hősies kor emlékét idézve.

Programok
A szellőorchidea azonban csak egyike lesz a tavaszi fesztivál látványosságainak, ahol a virágok szerelmesei az orchideatermesztés legnagyobb hazai szakértőitől tudhatják meg, hogyan kell gondozni növényeiket – származzanak azok akár Japánból, akár más, egzotikus vidékekről.

A megfáradt „utazókat” idén Teaház várja majd, hogy kipihenhessék a kiállítás felfedezésének fáradalmait – egy kis tea és sütemény segítségével –, vagy beletekinthetnek a színpad programjaiba: az orchideákról szóló előadásokba, az ikebanabemutatókba, vagy részt vehetnek gyermekeikkel a családi kvízeken.
A legkisebbek Fifi virágoskertjében üthetik el az időt, ahol gondos szemek vigyáznak majd rájuk, csak hogy a nagyobbak nyugodtan bolyonghassanak az orchideák rengetegében.

Az idei kiállítás egyik meglepetése lesz Tátrai Zsuzsa Orchideák című, az orchideák tartásával, gondozásával foglalkozó könyve. A mű először 2005-ben jelent meg, amelyet 2006-ban utánnyomás követett. Mindkét kiadás fél éven belül elfogyott, idén azonban a Mezőgazda Kiadó ismét megjelenteti a nagy sikerű művet – mely bővített, átdolgozott formában kerül az olvasók elé, a kiállításon pedig már megvásárolhatóak lesznek a frissen nyomtatott, színes-képes útmutatók.

Az orchideák a Syma Központ „C” Csarnokának 2600 négyzetméterén várják majd a látogatókat, míg az „A” Csarnok a „Lakáskultúra Élőben” című  kreatív lakberendezési és belsőépítészeti kiállításnak ad majd otthont.

Időpont: 2011. március 11–13.
Helyszín: Syma Sport- és rendezvényközpont „C” Csarnok
Nyitva tartás: 10.00–18.00 óra között
Jegyárak:
Felnőtt jegy: 1600 Ft
Gyermek / Nyugdíjas (6–14 éves korig, illetve 65 év felett): 1200 Ft
Családi jegy (2 felnőtt, 2-3 gyermek): 3800 Ft
Közös jegy a Lakáskultúra Élőben kiállításra is: 2400 Ft
6 éven aluli gyermekek részére a belépés ingyenes!
Bővebb infó: http://orchideafesztival.hu »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top