Otthon

Veszélyes szépség: így gondozd az amarilliszt!

Az egyik legkülönlegesebb téli virágos növény az amarillisz, ami megfelelő gondozás mellett lakásban is évekig eltartható és újravirágoztatható.
Az amarillisz minden porcikája mérgező, a hagymától a virágon át a levelekig. Elsősorban gyomor- és bélgyulladásra jellemző tüneteket produkál, de komolyabb esetekben izom- és légzésbénulást is okozhat. Ez persze senkinek ne vegye el a kedvét, de kisgyerekes családokban talán nem pont ez a növény az ideális választás.

Az utóbbi években egyre jellemzőbb, hogy a tavaszi, kertben nyíló hagymás növények cserepes formában már télen ellepik a virágüzleteket. Nézzük, mitévők legyünk a bimbós vagy virágzó állapotban kapott, illetve vásárolt amarillisszel, hogy hatalmas, tölcsér alakú virágaival évekig megörvendeztessen bennünket.

Hova tegyük a lakásban?

A virágzás alatt a 15–18 °C-os hőmérséklet a legmegfelelőbb a növény számára, ezért a lakásban a legideálisabb helye egy hűvös, déli fekvésű ablakpárkány lehet. (Ijedtségre semmi ok, szobahőmérsékleten is szépen fejlődik a növény, csak a virágai az átlagos két hét helyett korábban elhervadnak.) Arra figyeljünk, hogy a cserepet két-három naponta meg kell forgatni, különben ferde lesz a fény felé kúszó amarillisz szára.  

A legszebb téli szobanövény: az amarillisz
A legszebb téli szobanövény: az amarillisz


Mennyi vizet adjunk neki?

Növekedési és virágzási időszakban nem igényel sok vizet a növény, hetente egyszer elég megöntözni. Két locsolás között hagyjuk kissé kiszáradni a földjét, és mindig csak annyi vizet adjunk neki, hogy éppen nedves legyen az ültetőközeg.

A legszebb téli szobanövény: az amarillisz

Milyen időközönként tápoldatozzuk?

Hetente érdemes foszfordús, szobanövények számára gyártott táppal megöntözni, de ha tápanyagban gazdag a földje, a tápoldatozást el is hagyhatjuk.

Mit tegyünk, ha szeretnénk újra virágoztatni?

Először is várjuk meg, míg teljesen elszáradnak a virágai, ezután távolítsuk el őket.  A téli fagyok elmúltával tegyük ki a cserepet az erkélyre, vagy süllyesszük be a kerti talajba, és kinn is hagyhatjuk egészen novemberig. Az újabb fagyok eljövetelekor ugyanis fagymentes helyre kell költöztetni a növényt. Akkor ismét behozzuk az amarilliszt, és elkezdődik számára a pihentetési időszak. Ez azt jelenti, hogy két-három hónapon keresztül sötét, száraz, hűvös (8-10 fokos) helyen – lehetőleg a pincében – kell tartanunk az amarilliszt, és vizet sem szabad adni neki.

A legszebb téli szobanövény: az amarillisz

A két-három hónapig tartó pihenés után felhozhatjuk a cserepet a lakásba, de mivel csak egy picit szabad módosítani az életkörülményein – és a hőmérsékleti változás már annak számít – még mindig sötét helyen, és víz nélkül kell tárolnunk (pl. beépített szekrényben vagy takarjuk le egy nagyobb cseréppel). Amikor előbukkan a virág bimbója, akkor a cserépben levő felső földréteget cseréljük ki tápdús földdel, és tegyük ki az amarilliszt a világosba, majd kezdjük meg a rendszeres öntözést, ápolást.


Hogyan szaporíthatjuk?

A növény hagymája minden évben hoz kis fiókhagymákat, amelyeket érdemes leválasztani. Ezáltal segítjük az anyanövény fejlődését, a kis hagymák elültetésével és gondozásával pedig három-négy év múlva újabb virágzó amarilliszben gyönyörködhetünk.

Nézd meg videónkat is! Virágtippek Miklós Csabitól

Miklós Csabi nemcsak borainak ad egyedülálló neveket, saját pályafutása sem mentes a meglepetésektől. Talán kevesek tudják, hogy a legviccesebb móri borász a Kertészeti Főiskolán végzett, így a borok mellett a növények világában is otthon van. Íme, az ő tippjei:

A legszebb téli szobanövény: az amarilliszMilyen növény illik a lakásodba? Ötletek 9 stílushoz
Hosszúkás vagy kerek, fényes vagy matt, lándzsaszerű vagy dús levelű, leveles vagy virágzó… A növényeknek éppúgy megvannak a stílusjegyeik, mint a lakásunk berendezését alkotó bútoroknak. És nagyon nem mindegy, hogy hangoljuk össze őket! »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top