Hódító country style: 3 gyönyörű vidéki otthon

Kövess minket a facebookon!

f Ajánlom
Egyre többen választják a falusi élet nyugalmát a nyüzsgő városok zajos világa helyett. Ha lakóhelyet nem is válthatsz, otthonod hangulata megteremtheti ezt a vidéki atmoszférát.
A vidéki stílusok összefoglaló név egy sor irányzatra, melyek a legkülönbözőbb országok nagyvárosoktól távol eső tájairól erednek. A stílusjellemzőket az adott ország, és azon belül is egy-egy tájegység hagyományos szín- és motívumvilága, anyaghasználata határozza meg.

Otthon vidéki hangulatban


 Country – az angol vidéki stílus

A country szó vidéket jelent, a lakberendezésben eredendően az angol vidéki stílust értjük alatta, ami később az Újvilágba áramló telepesek hatására Amerikában is hamar elterjedt. Az angol vidék növénytermesztésből és állattenyésztésből élő parasztgazdáinak tradicionális otthonmodelljét vesszük alapul, ahol középpontban a méretes konyha áll, melyet a mindennapok használati tárgyaival, lábasokkal, kerámiákkal díszítenek.

Az otthon központja a hatalmas konyha
Az otthon központja a hatalmas konyha

Kulcsszó az egyszerűség, a praktikum. Végtelenül természetközeli irányzatról van szó, amely kedveli az eredeti állapotában meghagyott anyagokat: a nyers fát, a követ, a vesszőből font kosarakat, az egyszerű lakástextileket, a vásznat, a kézi szőtteseket.

Mintázatban is a szimpla kockás, a virágos jelenik meg, ezáltal személyes, családias hangulatú lakásbelsők hozhatóak létre, ahol nincsenek szigorú szabályok, a sokféle bútor és kiegészítő jól megfér egymás mellett, a nyitott polcok és tárolók révén szinte kitárulkozunk vendégeink előtt, betekintést adva életünk szinte minden szegletébe.

 A rusztikus

A rusztikus szó jelentése: paraszti, falusias. Ez az irányzat a lehető legtermészetesebb a vidéki stílusok között. Előszeretettel használja a durván megmunkált vagy kezeletlen fákat. Bútorai általában tömör fából, vagy fonott vesszőből készülnek. A színvilág is meglehetősen natúr, a fehér, a halvány bézs vagy a homokszín jöhetnek szóba, a mintás nem jellemző, inkább egyszínű anyagokat használnak. A lakástextilekben is megjelenik a durva felület: a lenvászon, az állatszőrök és -bőrök, a gyapjú.

Kulcsszó: természetközeliség
Kulcsszó: természetközeliség


A korabeli épületeknél tiszteletben tartják és látni hagyják a fa tetőszerkezet gerendáit, a ház szinte együtt él a természettel. Bútorok tekintetében alig észrevehető a különbség a kint és bent között, ezzel is természetközeli mivoltát hangsúlyozzák. A konyhában gyakran épített konyhapult és bútor található, a fiókokat fonott kosarak helyettesítik, a tömörfa ajtót szárazvirág-koszorú díszíti. A bádogvödör, a boroshordó, a régi csatos üvegek nemcsak dekorációs elemek a térben, hanem használati tárgyként is betöltik funkciójukat a mindennapokban.

A konyhában meghatározó az épített konyhapult
A konyhában meghatározó az épített konyhapult


 Magyar paraszti stílus

Ahány ház, annyi szokás – mondhatnánk, amikor a magyar vidék népies lakberendezését taglaljuk. Persze ennyire nem összetett a kép, de azt azért elmondhatjuk, hogy régiónként kiemelhetünk olyan jellemző motívumokat, színhasználatot, ami kizárólag az adott terület sajátja. A különböző tájak például más típusú fákat használnak fel – a regionális stíluselemeket nem illik keverni. Mindannyiunk számára ismerősek a vályogtéglából épült vagy terméskő borítású, nádfedeles házikók, melyekben a vaskos falak között apró ablakokon jut be a fény. Többek között a nehezen bejutó természetes fény, és persze nem utolsósorban a paraszti stílus alapvető ismérve miatt a falakra a fehéren kívül más szín nem kerülhet.

A kandalló vagy búbos kemence kötelező kellék
A kandalló vagy búbos kemence kötelező kellék


A búbos kemence központi eleme lehet a nappalinak, a téglaburkolású padlózat alternatívájaként szóba jöhet a melegebb érzetet keltő hajópadló. A kézi megmunkálású faszékeket vászonhuzatba bújtatott párnákkal tehetjük kényelmesebbé, a tömörfa asztal dísze a helyi tradícióknak megfelelő mintázatú hímzett terítő.

A fehér meghatározó szín
A fehér meghatározó szín


Érdekes megoldás lehet egy régi malom, présház vagy pajta átalakítása vidéki otthonná, ahol teljesen új funkciót adhatunk a tereknek a régi elemek tiszteletben tartásával.

A vidéki stílus alapvető jellemzői:
• természetközeli
• hagyományos anyagok
• kezeletlen, durva felületek
• natúr színvilág
• egyszerűség és kényelem

Forrás: www.otthon.hu »

Otthon vidéki hangulatban: 3 stílusvariációOtthon provence-i stílusban
Pasztellszínek, régmúltat idéző felületek, levendulaillat, bor, mámor… Provence. A hozzá kapcsolódó életérzést a magyar éghajlati és lakásviszonyok mellett nem egyszerű megteremteni, de nem is lehetetlen. Kezdjük az otthonunkkal a megvalósítást! »