Otthon

A tél színei otthon: fehér a lakásban

Sokunknak semmi kifogásunk a tél ellen. Különösen ami a színeket illeti: csillogó, kristályos fehérek, tiszta, áttetsző kékek, elegáns halványszürkék és mindezek keveréke. Hogy mutat mindez odabent? Ahogy mi akarjuk.
 Antik fehér kevés barnával és feketével

Ahogy a természetben sincs csak fehér, még ha hó borítja is a tájat – hiszen a fák törzse, a hó alól kivillanó föld színe barna, szürke és fekete –, úgy a téli hangulatban komponált enteriőrünkben sem hagyhatjuk a sok fehéret sötétebb kontraszt nélkül.

A tél színei otthon: fehér a lakásban

Egy foltokban megjelenő fekete vagy sötétbarna mellett a fehérek még tisztábbnak, vakítóbbnak tűnnek, ugyanakkor súlyt adnak a fehéres lebegésnek. A sötét szín megjelenhet fafelületek képviseletében, egy-egy dísztárgy formájában, de ne legyen belőlük sok, mert az felborítja az egyensúlyt, vibrálóvá teheti a végeredményt.

 Sok-sok fehérrel

Nem kell attól félni, hogy a fehér „színtelensége” unalmas lesz, hiszen sokféle árnyalatát használhatjuk a hófehértől a tört- és a piszkosfehéren át a nyersszínig. A fehér lehet modern vagy romantikus, klasszikus vagy minimál, így is, úgy is elegáns. Legvonzóbb tulajdonsága, hogy visszaver minden fényt, így a sötétebb helyiségeket világosabbnak mutatja. Tágítja is a teret, ha kis lakásunk van, érdemes kihasználni.

A tél színei otthon: fehér a lakásban

A tél színei otthon: fehér a lakásban

 Üveg és hófehér

„A fehér  szín szeretete egyenes, kiszámítható emberre utalhat, akinek fontos az őszinteség és az igazság.(Dr. Fogassy Katalin)

A jég is jellegzetes téli tünemény. Csillogását idézik az otthon használt üvegtárgyak, plexielemek. Lehet ez egy üveg tolóajtó, a zuhanyfülke fala, térelválasztó üveglap, a konyha hátfalaként alkalmazott üvegpanel, üvegtégla betét, polc, üveglapos asztal. Lehetőleg átlátszó vagy savmaratott felületet válasszunk, vagy egy kicsit kékes árnyalatút, ez emlékeztet legjobban a jégre. Mivel átszűrődik rajta a fény, természetes világítást lophatunk ezzel a lakás olyan részeibe, ahová különben soha nem sütne be a nap. Másik érdeme az üvegnek, hogy szinte semmit sem vesz el a térélményből. Hatásos látványelemek a savmaratott mintás üvegek, melyek a jégvirágos ablak képét idézik.

A tél színei otthon: fehér a lakásban

A tél színei otthon: fehér a lakásban

 A tél motívumai

Engedjük szabadon fantáziánkat! Sok jelképet, sok párhuzamot találhatunk az anyagok, motívumok és az évszak szépségei között. Gondoljunk csak a kristálycsillárokra, üvegdíszekre, gyöngyökre, kristálypoharakra vagy olyan gyertyákra, amelyek jégcsapok hatását keltik. A szőrmék, műszőrmék vagy süppedős fehér szőnyegek, takarók a frissen hullott puha hótakaró megtestesítői lehetnek. A kerek puffok, párnák az épülő hóember darabjait, a díszgömbök a hógolyókat, a tüllfüggönyök, az organzák a hószitálást szimbolizálják.

A tél színei otthon: fehér a lakásban

5 érv a fehér szín mellett:

• a fehér soha nem megy ki a divatból
• minden formájú és méretű helyiséghez jól passzol
• sokkal világosabbá varázsolja az amúgy sötétnek ható teret
• meghitt hangulatot sugároz, és frissességet lop otthonodba
• visszafogott eleganciát és méltóságot tükröz

Tipp:
kérdezd dr. Fogassy Katalin aura-soma konzulens, színterapeuta szakértőnket! »

A tél színei otthon: fehér a lakásban

Sárga: Egy megbélyegzett domina »

A tél színei otthon: fehér a lakásban

Rózsaszínt – nem csak a babaszobába »

A tél színei otthon: fehér a lakásban

Szereted a zöldet? Megmondom, ki vagy! »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top