Otthon

Így tartsd életben az orchideát!

Orchideát venni nem jelent nagy kihívást. Sokkal nagyobb feladat a csodás növény megfelelő ápolása, életben tartása, "újravirágoztatása". 9 alapszabály orchidearajongóknak.

Csodaszép, amikor megkapjuk. Két hónapig virágzik is, majd hoz egy-két levelet, aztán elkezd szürkülni, egy darabig vegetál, majd elpusztul. Ugye ismerős? Pedig ha betartod szakértőnk tanácsait, semmi hókuszpókuszra nem lesz szükséged ahhoz, hogy e különleges növény évekig otthonod dísze maradjon.

Rengetegféle orchidea létezik, de a leggyakoribb fajta mégis a phalaenopsis, más néven pillekosbor vagy lepkeorchidea. Ha otthon szeretnénk orchideát nevelni, érdemes ezt a típust választani, mert tartása jóval egyszerűbb a többi fajtánál.

 1. Mikor és hogyan öntözzük?

Az orchideát akkor érdemes megöntözni, amikor az ültető közeg majdnem kiszáradt. Ez heti egy, maximum két locsolást jelent. A földlabda nedvességtartalmára a léggyökerek színe utal. Amíg zöldek a gyökerek, nincs szüksége a növénynek vízre, ha viszont világos szürkés árnyalatúvá válnak, akkor meg kell öntözni az orchideát.

Így tartsd életben az orchideát!

A lágy vizet és az esővizet szereti a legjobban, de csapvízzel sem tesszük tönkre, azt viszont lehetőség szerint két-három napig hagyjuk állni, hogy a mészkő leülepedhessen belőle. Fontos, hogy a víz hőmérséklete langyos legyen, semmiképp sem hideg, nehogy megfázzanak a gyökerek. Felülről öntözzük, közepes vízsugárral vagy permetezővel spricceljük a földlabdát. Arra is ügyeljünk, hogy ne álljon vízben a növény, mert ez esetben elrothadhatnak a gyökerek.

Tipp: Szerezzünk be egy vízpermetezőt (pl. IKEA Vildbär, 250 Ft), vagy fogjuk be az ablaktisztító kiürült flakonját, töltsük meg vízzel, így mindig szoba-hőmérsékletű folyadékkal spriccelhetjük az orchideát. 

 2. Árnyékos vagy napos helyre tegyük?

Világos, de tűző naptól mentes helyen neveljük orchideánkat. Nyáron kitehetjük a teraszra, de az erős, direkt napfénytől akkor is óvni kell.

Így tartsd életben az orchideát!

Tipp: Déli ablakban különösen szeret a növény, de télen, mikor nagyon alacsonyan jár a nap, tegyük át nyugati vagy keleti ablakba, különben megégnek a levelek. Ha erre nincs módunk, akkor az ablaktól távolabbi, de még világos hely is megfelel neki.

 3. Milyen hőmérsékletet és páratartalmat kedvel?

A 18–24 °C hőmérsékletű lakásban kiválóan érzi magát a lepkeorchidea, sőt nyáron a 27–28 °C–ot is kibírja, de hidegben a növekedése leáll, a fejlődésben levő bimbók lehullanak. A 60–70%-os relatív páratartalmat szereti a legjobban, ha lakásunk ennél szárazabb, spricceljük, öntözzük gyakrabban az orchideát.

 4. Milyen edényben neveljük?

Az orchideákat átlátszó műanyag cserépben árulják, de ennek csak a tenyészidőszak alatt van jelentősége, utána bármilyen (fém, kerámia, műanyag stb.) edényben eredményesen nevelhetjük a növényt.  A cserépnél viszont egy dologra figyelni kell: olyat válasszunk, aminek az alja nem lapos, hanem kis lábakon áll. A cserép és a kaspó között így létrejövő egy-két centiméternyi légrés fogja megakadályozni azt, hogy a felesleges vízben rothadásnak induljanak a gyökerek.

Így tartsd életben az orchideát!
Így tartsd életben az orchideát!

5. Mit tegyünk, ha elvirágzott?

Miután leszáradt az utolsó virág is, metsszük le a szárat a második vagy harmadik ízköz felett. Ezzel másodvirágzásra serkentjük a növényt.

 6. Mi a teendő, ha nem virágzik, csak levelet hoz, vagy azt se?

Tudnunk kell, hogy természetéből adódóan a növény nyáron inkább levelet növeszt, és télen virágzik. Persze ha jól bánunk vele, évente kétszer-háromszor is megörvendeztethet azzal, hogy virágba borul. Ha hosszabb idő után se virágot, se levelet nem hoz, akkor tápanyaghiányra gyanakodhatunk. Hasznos lehet ilyenkor átültetni, illetve virágtáppal segíteni a fejlődést.

 7. Mikor és mivel tápoldatozzuk?

Ahhoz, hogy orchideánk évente legalább kétszer virágozzon, szinte nélkülözhetetlen a tápanyagpótlás. Rendszeresen, három-négy hetente tápozzuk a növényt, pl. Florimo orchidea-tápoldattal.

Így tartsd életben az orchideát!

Tipp: Vásároljunk még egy vízpermetezőt, vagy fogjunk be még egy kiürült ablaktisztítós flakont, és készítsünk egy nagyobb adag oldatot; így nem kell minden alkalommal külön méricskélnünk, és mosogatnunk a beszennyezett edényeket.

 8. Mikor ültessük át és hogyan?

Két-három évente ültessük át növényünket speciális orchideaközegbe, amely fenyőkéreg, kókuszrost, perlit és tőzegmoha keveréke. Kertészetekben és virágboltokban már kisebb kiszerelésben is kapható. Az átültetést érdemes a nyugalmi időszakban (tehát amikor már nem virágzik a növény), és annak is inkább a végén elvégezni.

Tipp: Figyeljünk arra, hogy az új ültető cserép mérete ne legyen sokkal nagyobb az előzőnél, mert akkor csak a gyökérzet fejlődik, a növény többi része nem.

 9. Milyen betegség támadhatja meg?

Ritkán támadja meg kártevő az orchideát, ha mégis előfordulna, akkor valószínűleg takácsatka vagy levéltetű lesz a kórokozó, amit megfelelő permetszerrel távolítsunk el. Ha a növény levelei elkezdenek sárgulni, barnulni, az nem feltétlenül betegségre utal, előfordulhat, hogy a nap égette meg őket. Ilyenkor helyezzük át az orchideát olyan helyre, ahol szűrtebb fényhez jut, és várjuk, hogy újra egészséges leveleket hajtson.

Miklós Csabi
Cikkünk megírásában
Miklós Csabi segített

Miklós Csabi nemcsak borainak ad egyedülálló neveket, saját pályafutása sem mentes a meglepetésektől. Talán kevesek tudják, hogy a legviccesebb móri borász a Kertészeti Főiskolán végzett, így a borok mellett a növények világában is otthon van. Íme, az ő tippjei:

Mit tegyünk, ha elvirágzott az orchideánk?
– Várjunk és imádkozzunk, vagy vegyünk egy újat, ha lehet, magyar termelőtől, és az elszáradt virágot vágjuk le úgy, hogy maradjon 2-3 ízköznyi csonk.

Mit tegyünk, ha nem virágzik, csak levelet hoz, vagy azt se?
– Ajándékozzuk anyósunknak, vagy ha ilyen személy nem létezik, akkor a legközelebbi uszodát keressük fel, és próbáljuk becserélni éves bérletre.

Mikor ültessük át és hogyan?
– 2-3 évente, meditatív jógazenei aláfestéssel, 2 pohár móri ezerjó kíséretében.

Nyáron kitehetjük-e a teraszra?
– Igen, de ne tűző napra, mert akkor nem lesz alkalmas szomszédok bosszantására.

Milyen betegség támadhatja meg? Mivel védekezzünk ellene?
– Semmi nem állhat orchideánk útjába… Magyarországon, sőt a Kárpát-medencében nincs az orchideáknak természetes ellensége, kórokozója, kártevője. Csak az irigy, kleptomán vendégeinktől kell óvnunk őket.

Így tartsd életben az orchideát!A szezon sztárja: a mikulásvirág

Vörös kabátkájában tündököl a nevében is ünnepi növényünk, a mikulásvirág. Persze ahhoz, hogy megérje a karácsonyt, és lakásod pompázatos dísze legyen, érdemes megfogadni a tanácsainkat. Ápolási kisokos »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top