Otthon

Őrült fények – 3 bizarr jelenség

Fatér Mária eddig sem kommersz lámpáiról volt híres, legújabb kollekcióját például három hazai divattervezővel közösen hozta össze. Egyedi lámpák a Je Suis Belle, Nanushka és Vágó Réka stílusában.
Fatér Mária
Fatér Mária

Három lámpa – három tervező

Az Mlamp 2010 szeptembere óta minden második hónapban bemutat egy adott téma köré tervezett exkluzív kollekciót. A most bemutatott kollekció neves magyarországi divattervezők együttműködésével készült. A sorozat darabjai a tervezők – Je Suis Belle, Nanushka, Vágó Réka – stílusát, munkáik hangulatát tükrözik egy-egy lámpa formájában.

A kollekció minden darabjából két példány készült, az egyik a tervezők saját példánya, amelyeket Fatér Mária, az Mlamp designere a bemutatón adott át részükre. A tervezői lámpák párja megvásárolható az Mlamp showroom & workshopban.

Mindig is inspiráltak a fiatal magyar tervezők, már modellként, majd később stylistként is öröm volt velük dolgozni, most pedig eljött a lehetőség a kreatív együttműködésre!” – mondta Fatér Mária, az Mlamp designere.
Az Mlamp exkluzív kollekcióinak elkészítése mindig nagy kihívást jelent a számomra, és ez az időszak – tervezéstől a kivitelezésig – mindig nagyon izgalmas időszak az Mlamp életében.”

A Je Suis Belle márkanév 2005 elején született két fiatal iparművész-hallgató, Dévényi Dalma és Kiss Tibor együttműködésének védjegyeként. Stílusuk legfőbb jellemzői a könnyedség, nőies elegancia és játékosság. A számukra készített, az Mlamp kollekciójában a #130 sorszámot viselő két darab falikar a Je Suis Belle 2009/2010 őszi téli kollekciójának részeként bemutatott botnyaklánc hangulatát hivatott visszaadni. Az eredeti nyakláncot Molnár Megyeri György készítette a Je Suis Belle részére.

 
Je Suis Belle
Je Suis Belle
 
Nanushka
Nanushka

Nanushka kollekciói a kezdetektől a márkára jellemző egyedi irányvonalat képviselik, amely a divat általános trendekre építkező értékrendszerét alapjaiban kérdőjelezi meg a komfort és a funkció előtérbe helyezésével. Jellemzően a tradicionális szabásvonalak és a legmodernebb anyagok keverednek játékossággal és a színek visszafogott használatával. A Nanushkának készült, #131-es sorszámú asztali lámpa főszereplője a tervező egyik alapdarabjának, a méltán népszerű szürke kapucnis pulóvernek a kicsinyített mása.  

Magyarország egyik legnépszerűbb cipőtervezője hároméves volt, amikor megkapta szüleitől az első fehér lakkcipőjét. Miután Vágó Réka hosszú éveket töltött versenytánccal, megtapasztalta, milyennek is kell lennie egy igazán jó cipőnek. Ezek a szempontok később irányadóvá váltak a tervezésben is. A Rékának készült, #132-es sorszámú asztali lámpa egy régi bútorveretekkel díszített, az 1940-es évekből származó lovaglócsizma-sámfából készült.

Három lámpa - három tervező
Három lámpa - három tervezőLámpa háztartási kekszbőlinterjú Fatér Máriával
Új életre kelnek az értékes, de manapság már alig használt porcelánok Fatér Mária kezei alatt. A lámpakészítő designer a különös kombinációktól sem riad vissza, avagy Zsolnay meets gumikacsa. »


Mi az az
Mlamp?

A múltban nagy becsben tartott kannák, tálak, tányérok és csészék más értelmet nyernek, új életet kapnak, és az átgondolt terméktervezés által csökkennek az egy adott termék teljes életciklusa alatt fellépő negatív környezeti hatások is. A többnyire porcelán és üveg alapanyagoknak köszönhetően megismételhetetlen használati tárgyak születnek, így készült már lámpa termoszból, gumicsizmából, de háztartási kekszből is. Az Mlamp izgalmas alternatívát kínál a megszokott tucattermékekkel szemben. A magas fokú esztétikai elvárások mellett minden darab, a kis asztali lámpa, a konyhai és az állólámpa is egyaránt profi technikával készül, és díszítő szerepén túl természetesen használati tárgyként is tökéletesen funkcionál.

2010 októberében megnyitott az Mlamp showroom & workshop. A bolt a Régi Zsidónegyedben, a Dob utca 25. szám alatt található, körülbelül 50 méterre a Gozsdu Udvar egyik főbejáratától. A bemutatóteremként és műhelyként funkcionáló boltban az Mlamp az „újrahasznosított” porcelánokból és régiségekből, valamint a jelenkor mindennapos darabjaiból (háztartási keksz, tejfölös vödör stb.) készült lámpáit értékesíti, valamint a betérők a műhely lámpajavítási szolgáltatását is igénybe vehetik. A boltban az egyedi tervezésű lámpákon kívül válogatott régiségek és lámpakiegészítők is kaphatók.

Mlamp showroom&  workshop
Budapest, VII. kerület Dob utca 25.
www.m-lamp.com »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top