Otthon

Akik mindent túlélnek: 3 igénytelen szobanövény lustáknak

Módszeresen kinyírod a virágaidat? Vagy csak nem szívesen pepecselsz tápoldatokkal, kártevőkkel, átültetéssel, de azért szereted magad körül a zöldet? Válassz olyan növényeket, amelyek szinte nulla törődést igényelnek!
 Anyósnyelv – Sansevieria trifasciata

Mi sem magyarázza jobban igénytelen voltát, minthogy lépcsőházak, orvosi várótermek, iskolák igencsak közkedvelt növénye. Készakarva sem tudnál kárt tenni benne, elpusztíthatatlan – a fényt ugyan szereti, de köszöni szépen, a napfényből már nem kér, öntözni sem kell rendszeresen, mégis gyorsan szaporodik. Kell ennél több egy nemtörődöm növénybarátnak?
Van belőle törpe és hosszú levelű változat – ki-ki választhat kedvére. A hosszú levelű azért macerásabb, mert a gyér gyökérzet nem tudja jól megtartani a súlyos leveleket, ezért egy idő után támaszték kell mellé – ami jelentősen ronthat a látványon. A törpe változat ugyan kevésbé népszerű, levelei viszont nem nőnek 50-60 cm-nél hosszabbra, gyorsan hoz új hajtásokat, és helyes kis bokrokat alkot a cserépben. A legjobb, ha rögtön több virágcseréppel szerzel be belőle – csoportosan sokkal pofásabban mutat. Persze egy jól megválasztott, ütős kaspó is sokat dobhat a látványon.

A hosszú levelű, sötétzöld harántcsíkos változat a legismertebb.
A hosszú levelű, sötétzöld harántcsíkos
változat a legismertebb
 Zamioculcas zamiifolia – Agglegénypálma

Afrikai származása rácáfol egzotikus voltára: semmiféle különleges növényeknek kijáró gondoskodást nem igényel. Világos helyen érzi jól magát, de sötét helyeken is kibírja, egyenesen tilos túl gyakran öntözni, jól tűri a szárazságot, ezért agglegénylakásokban is kiváló „kiegészítő” – nem is véletlen  „magyaros” elnevezése.
A hosszú nyélen ülő aprócska ovális levelek megkapó látványt nyújtanak nemcsak a lakásban, de az irodában is – kollégáid sem fognak nagyon ellenkezni, ha a munkahelyedre is becipelsz egy példányt.
Egyszerű, ám mégis elegáns növény – modern és rusztikus hangulatot idéző otthonok éke is lehet, minden csak a tálaláson múlik.
Érdekesség: szűk helyen jobban fejlődik, így nem szükséges azonnal átültetned, csak ha már-már „kifolyik” a cserépből.

3 igénytelen szobanövény lustáknak

 Szobafikusz – Ficus elastica

Ha nem szorítanánk keretek közé (jelen esetben cserépbe), eredeti élőhelyén, Kelet-Indiában hatalmas fává nőné ki magát, a kaspó fogságában viszont könnyen gondozható szobanövény marad. Igaz, abból a méretesebb fajta. Helyigénye ugyanis van bőven – tágas lakásokban a 2-3 méteres magasságot is elérheti.
Hatalmas levelei inkább bírják a szárazságot, mint a túl sok nedvességet – mérsékelten öntözd, és figyelj arra, hogy soha ne álljon meg a víz a cserépben. Világos helyet válassz neki – elegendő fény hiányában hullani fognak a levelei. Strapabírása mellett még egy pluszpont jár neki azért, mert hatékonyan kiszűri a levegőben lévő káros szennyező anyagokat. Ha 2-3 hetente megöntözöd tápoldattal, azt megköszöni, de egyébként már azért is hálás, ha olykor-olykor egy nedves ronggyal áttörölgeted a leveleit. A huzatot és a durva hőmérséklet-változást nem kedveli.

Vigyázz! A növény levelei és szára mérgező (hányást, hasmenést, erős hasfájást okozó) tejnedvet tartalmaz, így kisgyerekek és cicák mellé nem ajánljuk.

3 igénytelen szobanövény lustáknak


  Vízigény: Hőigény: Fényigény: 
Anyósnyelv – túlöntözésre érzékeny
(különösen télen)
– átlagos meleg – világos szűrt fény kedveli
– közvetlen napfényt nem szereti
Zamioculcas zamiifolia – alacsony vízigény
– télen mérsékeljük az öntözést
– átlagos meleg
– jól tűri a szárazságot
– huzatot nem szereti
– közepes fényigény, de elviseli a sötét helyeket is
Szobafikusz – alacsony vízigény
– télen mérsékeljük az öntözést
– átlagos meleg  – fényigényes
– óvjuk a közvetlen napsütéstől


További szobanövények, melyek jól bírják a strapát:

• Zöldike (Chlorophytum comosum)
• Fodrospálma (Howea belmoreana)
• Borostyán (Hedera helix)
• Pirosló filodendron (Philodendron erubescens)
• Pletyka
• Kukoricalevél

Extra tippek:

• Egy feltűnő kaspó a legjelentéktelenebb növényből is királynőt varázsol.
• Időnként törölgesd át sörös vattapamaccsal a leveleket, hogy fényesen csillogjanak.

Videó: Sötét, száraz helyre is találsz növényt »

3 igénytelen szobanövény lustáknakHétvégi program növénybolondoknak: Borzongjunk együtt az orchideákkal!
Hogy mi a közös az éjszakai vérszívó rémben és a dél-amerikai virágcsodákban? A nevükön túl, azaz hogy Dracula, a meghökkentő kinézetük: egyik csúf, másik gyönyörű. Kiállítás és vásár »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top