Otthon

Borzongjunk együtt az orchideákkal!

Hogy mi a közös az éjszakai vérszívó rémben és a dél-amerikai virágcsodákban? A nevükön túl, azaz hogy Dracula, a meghökkentő kinézetük: egyik csúf, másik gyönyörű.
Nemzetközi Orchidea- és Bromélia Kiállítás

Helyszín: Magyar Mezőgazdasági Múzeum (Vajdahunyadvár)
Időpont: 2010. november 5–7.
Nyitva tartás: 10.00–18.00
Belépő: diák, nyugdíjas: 800 Ft; felnőtt: 1500 Ft
Infó: www.orchideatarsasag.hu »

A hideg őszi–téli éjszakákkal együtt megérkezett az esti filmnézések ideje is, és mik illenének legjobban az esős novemberhez, mint a régi klasszikusok – köztük Lugosi Béla híres Drakulája. Ám ha akarunk, idén személyesen is találkozhatunk Draculákkal és Lugosi Bélával – méghozzá a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban megrendezett orchidea- és broméliakiállításon, ahol misztikus, izgalmas hangulat uralkodik majd.

A környezet persze adott – a Vajdahunyadvár a megfelelő hely arra, hogy a magyar közönség megismerkedhessen az egyedülálló Dracula orchideákkal, ezekkel a különleges, érzékeny virágokkal.

Amennyiben azt hisszük, hogy orchideát tartani, nevelni nem egyszerű dolog – a Draculákra mindez még inkább igaz. A különleges növény a dél-amerikai hűvös, nedves köderdők mélyén él, ahol a nappali hőmérséklet ritkán emelkedik 20 ˚C fölé, míg a levegő páratartalma a nap túlnyomó részében eléri a 90%-ot. Megfelelő tartásukhoz tehát itt, Európában is hasonló körülményeket kell teremteni: üvegházban kell nevelni őket, amelyet nyáron hűteni, télen pedig fűteni kell.

Orchidea kiállítás

És hogy honnan a név? A Draculák „keresztapja” dr. Carlyle Luer, aki 1970-ben egy új növénycsoportba sorolta ezeket az egzotikus virágokat. Az elnevezést inspirálhatta a Dracula orchideák szellemarcra emlékeztető virága, de az is lehet, hogy Luer a latin „sárkány” szóból alkotta meg a kis sárkányt, sárkányocskát jelentő elnevezést.

A növények titokzatosságához az is hozzájárul, hogy speciális igényeik miatt gazdáik nem szívesen viszik őket kiállításokra, rendezvényekre, hiszen nem megfelelő körülmények között a növények elhullatják virágaikat és leveleiket. A novemberi orchideakiállítás látogatói tehát egyedülálló attrakció szemtanúi lehetnek.

És ha valaki még több Drakulára lenne kíváncsi, annak sem kell csalódottan hazamennie, hiszen a Vajdahunyadvár egyik eldugott zugában található Lugosi Béla, a magyar „Drakula” szobra. Senki sem tudja, kik helyezték el ott az alkotást, és hogy mikor került oda, egy azonban biztos: a látogatók csakúgy, ahogy a névrokon orchideák, Drakula vigyázó szemei előtt lesznek.

A háromnapos kiállítást idén is vásár kíséri majd, ahol a magyar kereskedőkön kívül osztrák, német és olasz árusok is bemutatják portékájukat. A rendezvény fővédnöke Szilágyi Tibor színművész lesz.
 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top