Otthon

Folteltávolítás házilag: 8 hatékony tipp

Ha gyerekek vagy háziállatok is vannak a családban, akkor bárhogy vigyázunk a kárpitos bútorra, a szőnyegre, a függönyökre, előbb-utóbb úgyis kerül rá néhány folt. Néhány régi, jól bevált módszer ahhoz, hogy csökkentsük a kárt.
Folteltávolítás házilag

19 briliáns folttisztítási praktika

Vörösbor ömlött a fehér abroszra? Rágógumi ragadt a szőnyegbe? Már megint magadra öntötted a kávét? Íme néhány folttisztítási praktika – szigorúan vegyszermentesen! »

Nem kell ahhoz vad házibuli, hogy kanapénkon, szőnyegünkön nemkívánatos foltok legyenek. Egy visszafogott hangulatú vacsora közben is előfordulhat, hogy a vörösbor a bézs színű szőnyegre folyik, hogy egy szelet csokitorta a kanapén landol, mi meg bosszankodhatunk. Ahol meg gyerekek vagy kutya, macska, esetleg mindez együtt van, ott szinte furcsa lenne a folt nélküli textília. Ám ez nem jelenti azt, hogy a foltnak az idők végezetéig ott is kell maradnia. Harcra fel!

• Az étel- vagy zsírmaradékot szedjük le a kárpitról, majd töröljük át egy papírtörlővel, amely a felesleges zsiradékot felszívja. Ezután szórjuk le a foltot hintőporral, és várjuk meg, amíg magába szívja a folt színét. Ronggyal töröljük át, szükség esetén pedig ismételjük meg.

• A tejfoltot azonnal kezelni kell, különben a szaga elviselhetetlen lesz. Langyos vízzel átitatott szivaccsal töröljük át a foltot, majd papírtörlővel itassuk fel a felesleges nedvességet. Ha szükséges, kenjük be folttisztítóval.

• A gyümölcsléfoltokat nedvesítsük meg vízzel, szórjunk rá konyhasót, és puha, száraz ronggyal óvatosan töröljük át. Hagyjuk állni pár percig, majd porszívózzuk át a felületet. A műveletet addig ismételjük, amíg a folt el nem tűnik.

• Ha az étel a szőnyegre potyog, szedjük fel a szilárd maradékot, majd tegyünk a szőnyegre szőnyegtisztító sampont.

• A zsírfoltot borítsuk be barna csomagolópapírral, és egy vasaló hegyével addig melegítsük, amíg be nem szívja a foltot.

• A szőnyegre ömlött gyümölcslét azonnal itassuk fel, és dörzsöljük be folttisztítóval. Száradás után nedvesítsünk be egy rongyot denaturált szesszel, és nyomkodjuk a folt helyére.

• Az alkohol-, tea- és kávéfoltot azonnal itassuk fel. Meleg vízbe vagy szódavízbe áztatott szivaccsal itassuk át a foltot, majd tiszta ronggyal nyomkodjuk szárazra. Régi, jól bevált trükk, ha a vörösborfoltra fehérbort öntünk.

• Ha rágógumi ragad a szőnyeg szőrébe, amennyit csak lehet, kaparjunk le belőle. A maradékra nyomjunk jéggel teli nejlonzacskót. A fagyott rágógumi rideggé válik, és így könnyen letörhető a szőnyeg szálairól.

Forrás: www.otthon.hu »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top