Otthon provence-i stílusban, a levendula színével, illatával, mintájával…

Megosztás
 
Még több megosztás ▾
Pasztellszínek, régmúltat idéző felületek, levendulaillat, bor, mámor… Provence. A hozzá kapcsolódó életérzést a magyar éghajlati és lakásviszonyok mellett nem egyszerű megteremteni, de nem is lehetetlen. Kezdjük az otthonunkkal a megvalósítást!
Írta: 2010. 08. 13. Otthon rovat 
A dél-franciaországi Provence tartomány a mediterráneum egyik legszebb vidéke, amely ízei és illatai mellett sajátos építészeti és belsőépítészeti stílusáról is könnyen felismerhető. A provence-i otthon minden szeglete a múltat idézi, az ott lakó népek hagyományait, kultúráját. A természettel harmóniában lévő házak külső képét terméskövek, magas, keskeny ablakok, színes zsalugáterek, teraszon virító petúniák és muskátlik jellemzik. A hideg, tompa színekben pompázó, szellős belső terek pedig fapadlót vagy kerámiából készült járólapot, letisztult formavilágú, kopottas felületű bútorokat és ódon használati tárgyakat rejtenek. Lássuk, hogy teremtsük meg mindezt otthon!


A falak felületképzése

Ha régi, durván vakolt falakkal rendelkezünk, hagyjuk meg ezt a felületet, mert a legautentikusabb provence-i fal is egyenetlen eldolgozású. Amennyiben otthonunk falai téglából épültek, bátran verjük le a vakolatot. A nyerstégla vagy annak lemeszelésével, átfestésével kapott fal is nagyon ütős lesz. Sima falakat dekorációs struktúrglettel (pl. Tikkurila Tunto Hieno [finomszemcsés] és Tikkurila Tunto Karhea [durvaszemcsés]) tudunk utólag rusztikussá tenni.

Provence-i stílus a levendula színével, illatával, mintájával…

Ha nem szeretnénk domború felületet, akkor foltos festési technikával is imitálhatjuk a provence-i falfelületeket. Kísérletezhetünk mi magunk is rongy és szivacs segítségével, a kevésbé bátrak viszont inkább kérjék szakember segítségét.
Bővebb információ: www.lameridiana.hu »


Színvilág


A provence-i otthon színei kicsit eltérnek a hagyományosnak mondható mediterrán palettától. Persze festhetünk napsárgát, narancsot, bordót és olívazöldet, de mindenképp a tompább, fáradtabb árnyalataikat válasszuk. Ezeknél azonban sokkal jellemzőbbek a hideg színek, mint a levendula- és szürkéskék, a mályva vagy a halványlila. Ha a letisztultabb környezet hívei vagyunk, akkor a törtfehér, a tojáshéj-, a bézs és a szürke színekből válogatva is különleges, még romantikusabb enteriőrt varázsolhatunk a lakásba.

Provence-i stílus a levendula színével, illatával, mintájával…

Burkolat

Amennyiben lehetőségünk van padlófűtés kialakítására, akkor célszerű égetett, mázas kerámialapokat választani az előszoba-konyha-étkező-nappali által összefogott térbe. A célnak a másodosztályú, kopott, repedezett darabok is tökéletesen megfelelnek, de ha az anyagában színezett, matt greslapokat kedveljük, azokkal sem nyúlunk mellé. A lakószobákba inkább hajópadlót tegyünk, de ha nincs módunk rá, rusztikus hatású faparkettával vagy laminált padlóval is helyettesíthetjük, amely padlófűtés híján a kerámiának is alternatívája lehet.


Bútorok

A legautentikusabb délfrancia enteriőr megvalósításához fából készült bútort válasszunk. Már több helyen kaphatóak kifejezetten provence-i, világosra festett, viaszolt, virágokkal, gyümölcsökkel, népi motívumokkal díszített bútordarabok. Ha módunk van rá, szerezzünk be olyan jellegzetes provence-i bútordarabokat is, mint a nyitott polc, a pad, a láda vagy a konzolasztal. A fának remek kiegészítője lehet kovácsolt vas, de ebből is inkább a világosra festett, antikolt változatot válasszuk.

Provence-i stílus a levendula színével, illatával, mintájával…
Provence-i stílus a levendula színével, illatával, mintájával…

Provence-i stílus a levendula színével, illatával, mintájával…

Filléres ötlet
Szakember (pl. Hajnal Editwww.antikoltbutorok.hu) segítségével olcsóbban is előállíthatunk antikolt bútort az örökölt vagy aukciós oldalon, esetleg lomtalanításkor beszerzett darabokból, sőt mi magunk is kísérletezhetünk a művelettel. Az erre a célra szánt bútort lecsiszolás után kenjük le fehér, tojáshéj- vagy szürkés színű festékkel, majd kreatívboltokban kapható bitumen és egy kis szivacs segítségével vigyük fel az élekre a sötétebb, „eredeti” réteget.

Hajnal Edit bútorfestő
Eredetileg porcelánfestőnek tanult, tíz éve foglalkozik bútorok antikolásával. Bármilyen anyagú (laminált, MDF-, fa-, fém- stb.) bútort megfest igény szerint – akár faragásokkal díszítve –, de gyertyatartókat, porcelánokat is antikol. Műhelyükben egy asztalos méretre gyárt egyedi darabokat, de lakberendezési áruházakban kapható termékeket is gyakran alakít át.


Textilek

Ha tompa színű falakat festünk, a kiegészítők nyugodtan lehetnek harsányabbak is. Bátran használjunk csíkos, kockás és virágmintás anyagokat, akár egy helyiségen belül, de arra ügyeljünk, hogy a különböző minták ellenére színeikben harmonizáljanak a textilek. Ha jobban kedveljük az egyszínű anyagokat, akkor a lenvászon ágyneműk és abroszok, a kézi szövésű takarók és párnák, valamint régi horgolt csipketerítők közül válasszunk textileket.

Provence-i stílus a levendula színével, illatával, mintájával…


Provence-i stílus a levendula színével, illatával, mintájával…

Dekoráció

A provence-i enteriőr csordultig van használati tárgyakkal és kézművestermékekkel. Kerámiaedényekkel, fémkannákkal, szárított levendulacsokrokkal, koszorúkkal, befőttekkel, ablakba tett fűszernövényekkel, fonott kosarakkal, gyertyatartókkal, csendéletet és tájképet ábrázoló festményekkel és csempéből kirakott mozaikképekkel fokozhatjuk otthonunkban a délfrancia életérzést. A falak dekorálásával még tovább szépíthetjük a lakást. Falfestőművész (pl. Vágó Zoltán – www.vagozoltan.fw.hu vagy Ábrahám Mónika – www.falfestmeny.fontpress.hu) segítségével akár egy komplett provence-i tájat varázsolhatunk az otthonunkba.

Provence-i stílus a levendula színével, illatával, mintájával…

Provence-i stílus a levendula színével, illatával, mintájával…
Provence-i stílus a levendula színével, illatával, mintájával…

Provence-i stílus a levendula színével, illatával, mintájával…

Filléres ötlet
Lomtalanításkor, bolhapiacon, online aukciós oldalakon viszonylag olcsón hozzájuthatunk régi használati tárgyakhoz, de a bátrabbak antikolással, dekupázstechnikával saját kezűleg is elkészíthetik ezeket a kiegészítőket. A falat szintén dekorálhatjuk saját kezűleg, levendula- vagy olívamintákat festhetünk rá kreatívboltban kapható sablonok segítségével.

A nyaralás során begyűjtött kagylók szintén nem kerülnek pénzbe, viszont egy tálban elhelyezve vagy képkeretre ragasztva hangulatos, tengert idéző díszei lesznek a lakásnak.Üzletek, ahol beszerezhetjük mindezeket 

Kéttemplom Galéria – Ha új és kiváló minőségű bútorokat szeretnénk, érdemes felkeresni a Kéttemplom Galériát. Szekrények, tálalók, étkezők, ágyak stb. egyszerűbb és romantikusabb változatban, különböző színekben vannak kiállítva az üzletben. Emellett remek kiegészítőkre, főként étkészletekre, koszorúkra, apró dísztárgyakra lelhetünk.
• Budapest, Paulay Ede u. 10.
• Budapest, Böszörményi út 4.
• Kecskemét, Rákóczi út 2.
• Székesfehérvár, Fő u. 11.
www.kettemplom.hu »

Nosztalgia Home
– Különböző színű, patinás fenyőbútorok szinte minden bútortípusban és több méretben kaphatók, ám helyhiány miatt csak katalógusból rendelhetők. Az üzletben órákból, asztali lámpákból, képkeretekből, fából készült konyhai kiegészítőkből, apró kerámia dísztárgyakból széles választékot találunk.
• Törökbálint, Tópark u. 1/a
www.nosztalgia-home.hu »

Practic Romantic – Tömör fenyőből készült lakkozott, festett, viaszolt bútorok szériagyártásban és egyedileg készített változatban, többféle színben kaphatók.
• Műhely: 1084 Budapest, József u. 25. – időpont-egyeztetés szükséges.
www.practic.hu »

Estetico – Széles választékban találunk kis- és nagyméretű mintás papírdobozokat kedvező áron, továbbá étkészleteket, terítőket, szalvétákat. Ezenkívül sokféle antikolt bútor rendelhető, melynek kínálatából néhány darab az üzletben is megtekinthető.
• Budapest, Erzsébet krt. 25–27.
• Budapest, Szent István tér 7/b
www.estetico.hu »

Provence-i stílus a levendula színével, illatával, mintájával…

Madera – Egyedül itt kapható csempéből készült mozaikkép. Rendelhetünk egyedi készítésű kerámia névtáblát, emellett többféle növényi mintás étkészletet, konyhai kiegészítőket, terítőt, szalvétát, fából készült használati tárgyakat találunk.
• Pannónia utca 9.
www.madera.hu »

Boszorkánykonyha – Étkészletek, konyhai kiegészítők, bádogedények, gyertyatartók, lámpaburák, fényképalbumok, szappanok sokféle változatban kaphatók.
• Budapest, Lövőház u. 2–6., Mammut I. bevásárlóközpont, 1. emelet
• Budapest, Örs vezér tere 25., Árkád bevásárlóközpont

Provence-i stílus a levendula színével, illatával, mintájával…

Iringó Virágmanufaktúra – A legtöbb és legszebb szárított virágból készült koszorút itt találjuk.
• Budapest, Károlyi Mihály utca 19.

La Meridiana – Elsősorban toszkán stílusú burkolatok, kerámiából készült, kézzel festett kapcsolók, kilincsek, névtáblák, konyhai és fürdőszobai kiegészítők, faliképek, lámpák, tükrök, bútorok találhatók az üzletben, amelyek nagy része megállja a helyét egy provence-i enteriőrben is.
• 1023 Budapest, Ürömi utca 45.
www.lameridiana.hu »

Home Fashion – Mintás papír- és fémdobozok, textilek, apró dísztárgyak, bádogedények lelőhelye.
• Budapest, Mammut I. bevásárlóközpont, földszint

Butlers – A sokféle stílusú terméket forgalmazó üzletben provence-i enteriőrben is jól mutató egyszínű, kopottas étkészleteket, textileket, tálalószekrényeket találunk, amelyeket webáruházon keresztül is megrendelhetünk.
• Budapest, Lövőház u. 2–6., Mammut I. bevásárlóközpont, magasföldszint
• Budapest, Alkotás u. 53., MOM Park bevásárlóközpont, felső (Fórum) szint
• Budapest, Örs vezér tere 25., Árkád bevásárlóközpont, –1. szinten
www.butlers.hu »

mediterran-otthon.lap.hu »
Ajánlott oldalak: Konyha, Padló, Burkolat, Festés
Kapcsolódó hozzászólások
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned!

ChandraLekha 2010-08-13 16:29

Tihanyban is van egy gyönyörű kis üzlet, tele levendulás kiegészítőkkel, érdemes benézni! Csodaszép! És csupa kézműves termék! :)

N?k Lapja Café 2010-08-13 16:29

Pasztellszínek, régmúltat idéző felületek, levendulaillat, bor, mámor… Provence. A hozzá kapcsolódó életérzést a magyar éghajlati és lakásviszonyok mellett nem egyszerű megteremteni, de nem is lehetetlen. Kezdjük az otthonunkkal a megvalósítást!

Tovább a cikkre...

Teret adunk a kreativitásnak Facebook lájkok száma5

Teret adunk a kreativitásnak

Siemens beépíthető készülékek lenyűgöző funkciókkal

Kapcsolódó tartalmaink

Címlapon

Legjobbak

Magyar éttermek nyomában: így lesz a száraztésztából spenót

Mi történik, ha lop az alkalmazott? Inkább...
Facebook lájkok száma
Ettől féltik Szabó Zsófit

Ettől féltik Szabó Zsófit

Zokogva búcsúzott édesapjától Szabó Zsófi, aki egyszer...
Facebook lájkok száma
Olajfák a medencénél: csodaszép villa Provance-ban

Olajfák a medencénél: csodaszép villa Provance-ban

A Mas Rustel villa egy provence-i faluban található,...
Facebook lájkok száma
Liszt-, cukor- és tejmentes kakaós csiga

Liszt-, cukor- és tejmentes kakaós csiga

Kakaós csiga frissen, még melegen... Hm, még...
Facebook lájkok száma
Mexikóban pucérkodott Heidi Klum – képek

Mexikóban pucérkodott Heidi Klum – képek

Nem szégyenlősködött a szupermodell.
Facebook lájkok száma Hozzászólások száma2
Megmutatta tündéri kisbabáját Thandie Newton – fotó

Megmutatta tündéri kisbabáját Thandie Newton – fotó

A Vészhelyzet egykori sztárja, Thandie Newton...
Facebook lájkok száma
Készíts sós tortát húsvétra!

Készíts sós tortát húsvétra!

A quiche, azaz a francia sós lepény rendkívül...
Facebook lájkok száma
Engedd, hogy koszos legyen a gyerek

Engedd, hogy koszos legyen a gyerek

A szülők egyik nagy mumusa a kosz, a piszok. Valami...
Facebook lájkok száma
Világsztárokat öltöztetnek a magyar divattervezők

Világsztárokat öltöztetnek a magyar divattervezők

Tilda Swinton, Miranda Kerr, sőt Lady Gaga is viselte...
Facebook lájkok száma

Öt nővel folytatja Fluor Tomi

Fluor Tomi nemrég valóra váltotta régi álmát, és...
Facebook lájkok száma

Legtöbbet megosztott cikkek

Elképesztő uzsonnákat készít az apuka – fotók!

Elképesztő uzsonnákat készít az apuka

Nap mint nap kreatív módon szervírozott...
Facebook lájkok száma376
Így néz ki a nő, aki naponta 50 banánt eszik

Így néz ki a nő, aki naponta 50 banánt eszik

„Banán Lady”-nek is hívják, hiszen csak ezen a...
Facebook lájkok száma237 Hozzászólások száma11
Így még tuti nem hallottad Elvis slágerét

Így még tuti nem hallottad Elvis slágerét

Világszerte elismert klasszikus zenészek mutatták meg...
Facebook lájkok száma126
Elbúcsúztatták Szabó Gyula színművészt

Elbúcsúztatták Szabó Gyula színművészt

Családja, pályatársai, barátai, tanítványai és...
Facebook lájkok száma107 Hozzászólások száma5
Megmentették az elárvult testvérpár lakását

Megmentették az elárvult testvérpár lakását

Már a végrehajtókat várták
Facebook lájkok száma84 Hozzászólások száma6
A mai gyerekek nem tudják, mire való a walkman – videó

A mai gyerekek nem tudják, mire való a walkman – videó

Magánál a készüléknél már csak a kazetta okozott...
Facebook lájkok száma63
Cuki videó: így örülnek a kisbabák hazaérkező apjuknak

Cuki videó: így örülnek a kisbabák hazaérkező apjuknak

Egyik-másik csöppség szinte extázisba esik.
Facebook lájkok száma61
Marihuánaautomatát állítottak fel

Marihuánaautomatát állítottak fel

Három hónappal a marihuána legalizálása után üzembe...
Facebook lájkok száma48

© 2014 NLC - Nők lapja café. sanoma média budapest zrt. Minden jog fenntartva | impresszum | médiaajánlat | közönségszolgálat | felhasználási feltételek | adatvédelem