Otthon

Öt mosómedvekölyök született az Állatkertben

Július hónapban kétszer is meglátogatta a gólya mosómedvééket, így összesen öt kölyökkel gyarapodott a fővárosi állatkert mosómedvecsapata. Az apróságok épp a napokban merészkedtek elő a biztonságot nyújtó odúból, így ha szerencséd van, már te is láthatod őket.

Öt mosómedve kölyök született az ÁllatkertbenMivel az ellés idejére a nőstények egy-egy háborítatlan odúba húzódtak vissza, az első időszakban a kölykökből még a gondozók sem láthattak sokat. Az elmúlt napokban viszont a kicsik kellően felbátorodtak ahhoz, hogy előmerészkedjenek, így a szerencsésebb látogatók maguk is megfigyelhetik az ifjú mosómacikat.

Az állatkerti mosómedvecsapat egyébként kilenc felnőtt állatból, hat nőstényből és három hímből áll, a kölykök nemét egyelőre még nem állapították meg. Az állatok valamennyien a Bagolyvár nevű komplexum egyik, kifejezetten az ő számukra létesített kifutójában láthatóak.

A mosómedve (Procyon lotor) eredetileg Észak- és Közép-Amerikában őshonos kisragadozó, amelyet a XX. század első éveiben már a világ számos kontinensén tartottak prémes állatként. A mosómedvetelepekről megszökött vagy szándékosan elengedett állatok jól alkalmazkodtak a helyi viszonyokhoz, így ma már Európában és Ázsiában is vannak vadon élő állományaik. Európa középső részén Németországból kiindulva terjedtek el. Őseik egy, a második világháború idején lebombázott brandenburgi prémesállat-telepről szabadultak el, illetve azoknak az állatoknak a leszármazottai, amelyeket még a háború kitörése előtt szándékosan engedtek szabadon Hessen tartományban, egy sajátos vadtelepítési kísérlet keretében.

A nőstények 63–65 napig vemhesek, az utódok száma ellésenként kettő és öt között szokott lenni. A kölykök megszületésükkor igen fejletlen apróságok, a szemeik is csak a második hét után nyílnak ki. Éppen ezért ebben a korban nem is merészkednek elő a biztonságot nyújtó odúból, kotorékból. A cseperedő kölykök 16 hetes korukig vesznek magukhoz anyatejet. A mosómedvék elvileg akár 20 évig is élhetnek, ám a vadonban – ahol mindennapos harc folyik a túlélésért – a megszületett utódoknak sokszor csak a fele éri meg az 1 éves kort.

Öt mosómedve kölyök született az Állatkertben

Bővebben: www.zoobudapest.com »

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top