Otthon

A csodatévő szódabikarbóna – 10 tipp a háztartásban

A szódabikarbóna unalmas, "iskolai" definíciója: gyengén lúgos, vízben jól oldódó só, amely semlegesíti a savakat. Ha viszont a lakásban használod, már sokkal érdekesebb a helyzet: nemcsak sütéshez, hanem fáradt lábakra is kiválóan alkalmas! Lássuk, mit rejt még a tankönyvszagú magyarázaton kívül számunkra ez a sokat próbált csodaszer!

Frissít és fertőtlenít!

1. Szagtalanít. Ha kellemetlen szagok terjengenek a hűtődben – annak ellenére is, hogy már számtalanszor átmostad –, tegyél egy kis tálkába egy kevéske port. Habár teljesen szagtalan, képes megszüntetni a baktériumok okozta savas anyagokat, így jól közömbösíti az orrfacsaró szagokat.

2. Fertőtlenít. Nemcsak a körmöddel érdemes foglalkoznod, hanem a manikűrkészleteddel is! Fertőtlenítsd az ollókat, reszelőket egy lavór szódabikarbónás vízben, majd öblítsd le!

A csodatévő szódabikarbóna - 10 tipp a háztartásban


3. Ellazít.
Ha egyedül kellett intézned a hétvégi bevásárlást, és már úgy fájnak a lábaid, hogy mozdulni sem tudsz, kényeztesd magad szódabikarbónás lábfürdővel. 10 liter vízhez 3 evőkanál port adagolj, és helyezkedj el kényelmesen: újjá fogsz születni!

4.
Dezodorál. Ha elfogyott a dezodorod, ne ess pánikba. Keress a konyhaszekrényben egy kevés szódabikarbónát, és dörzsöld be a hónaljad. Bármilyen bizarr is az ötlet, az első drogériáig garantáltan működik, és nem fogsz megizzadni.

5. Bőrpuhító. Nemcsak fertőtlenít, hanem a kézbőrnek is jót tesz, ha a nedves kézfejedet lágyan bedörzsölöd egy kis szódabikarbónával.

6. Emésztési problémákra. Túl kiadós volt az ebéd, és most gyötör a gyomorsav? Naná, hogy erre is kiváló csodaszer a szódabikarbóna! Egy kávéskanálnyi por egy pohár vízben feloldva lesz a segítség: hajtsd le, és percek múlva érzed jótékony hatását!

A konyhában is segítségedre lehet!

A csodatévő szódabikarbóna - 10 tipp a háztartásban7. Nem esik össze másodpercek alatt a fáradságos munkával felvert tejszínhab, ha egy csipetnyi szódabikarbónát csempészel bele.

8. Nem figyeltél, és odakozmált a tej? Ne hagyd veszni, hiszen ha újra felfőzöd egy csipetnyi szódabikarbónával, akkor elveszíti kesernyés ízét, és újra fogyasztható lesz.

9. Hiába teszel meg mindent, a brokkolid sosem marad üde zöld színű? Erre is jó megoldást nyújt a szóban forgó por: egy csipetnyi a főzővízbe téve csodát tesz.

10. Még a párod anyukáját is lekörözheted piskótasütésben, ha megfogadod, hogy a tésztába fele-fele arányban teszel sütőport és szódabikarbónát. Az is fontos, hogy ne nyitogasd a sütő ajtaját, mivel úgy könnyebben összeesik a tészta.

A szódabikarbóna divatos szere lett néhány népszerű diétának. Mivel testünk néhány problémájáért az elsavasodás felelős, egyes elméletek szerint a szódabikarbóna lúgos kémhatása segíthet visszaállítani az egyensúlyt. Nem árt azonban óvatosnak lenni! Túlzott fogyasztása esetén jelentős károkat is okozhat a szervezet sav-bázis egyensúlyának felborulása. Sőt, magas nátriumtartalma miatt a magas vérnyomással, illetve szívproblémákkal küszködő betegeknél komoly gondokat is okozhat!

 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top