Otthon

Egy megbélyegzett domina

Sokan ódzkodnak tőle, és kíméletlenül rásütik a bélyeget: túl harsány. A vád azonban igazságtalan. Jól eltalált árnyalata megfelelő mennyiségben jókedvre derít, energiát kölcsönöz, és beragyogja otthonod.

1. Egy különösen meleg színnel van dolgunk, amely a napot idézi. Nem csoda hát, hogy a legkomorabb, legszigorúbb berendezést is élettel tölti meg, tulajdonképpen szó szerint bevilágítja. E különleges hatás oka, hogy nagy arányban visszaveri a fényt, ezért lehet tökéletes választás a sötétebb, például alagsori, illetve északi fekvésű szobákhoz.

Fotó: IKEA
Fotó: IKEA

2. Általános igazság, hogy bármely helyiségben megállja a helyét, még ott is, ahol első hallásra talán el sem tudnád képzelni. Melegen ragyogó, kellemesen hívogató hatást kelt, ha sárga árnyalatokba öltözteted előszobádat. A fürdőszoba hidegségét is orvosolhatod, ha a megszokott kék, zöld, fehér színek helyett a sárga valamely finom, esetleg pasztellárnyalatára szavazol. Kényelmes, pihentető hatást és valódi komfortérzetet teremt.

Színkalauz: Sárga - egy kellemesen domináns szín3. A dolgozószobába vagy akár a gyerekszobába is kiválóan alkalmazható színről van szó. Szakértőnk, dr. Fogassy Katalin színterapeuta különösen játékhoz, tanuláshoz, szellemi munkához javasolja, hiszen nem csupán vidámságot, jó hangulatot teremt, de serkenti a gondolkodást is.

4. Ha szereted a különleges, egyedi dolgokat, a sárga megint csak jó választás lesz, hisz mindent lehet rá mondani, csak azt nem, hogy unalmas vagy átlagos lenne. Akár falszínként, akár kiegészítők, avagy textíliák színeként alkalmazva meglepő, feltűnő, figyelemfelkeltő hatást vált ki. Vendégeid egész biztosan nem mennek majd el szó nélkül a ragyogó sárga enteriőr mellett.

5. Ha egy üde, kissé élénkebb árnyalat mellett döntesz, a tavasz frissessége garantáltan otthonodba költözik. Egy ilyen árnyalat vidámságot, optimizmust és pozitív energiát közvetít, vagyis képes egy kis jókedvet csempészni a megszokott hétköznapokba. Emellett jól eltalált egyensúlyban meghittséget, melegséget és otthonos légkört varázsol.

6. Erőteljes árnyalatai – mint például a citrom – azonban közel sem pihentetőek, épp ellenkezőleg, felrázzák, ébren tartják az embert, energiát meríthetünk belőlük. Ugyanakkor fontos, hogy a sárga intenzív árnyalataiból véletlenül se sokallj be, mert nagy mennyiségben kifejezetten idegesítőek lehetnek, ráadásként pedig még a rovarok is kedvelik őket. Ha úgy érzed, túl erős színt sikerült választanod, szelídítsd meg természetes, neutrális színű kiegészítőkkel!

7. Ha számodra a sárga nagy mennyiségben már alapvetően is túl merésznek, harsánynak hat, ismerkedj meg barátságos, halványabb árnyalataival, és máris megváltozik a véleményed. Ezek talán kevésbé lehengerlőek, viszont visszafogott eleganciával bírnak, valamint harmóniát és nyugalmat árasztanak, így akár a hálószobába is kitűnően használhatók. Ha túl halványnak érzed a végeredményt, dobd fel erőteljesebb színű kiegészítőkkel, például naranccsal vagy rózsaszínnel.

8. A sárga kifejezetten „időtálló” szín, amely minden stílushoz ügyesen alkalmazkodik. Sötétebb, teltebb tónusai klasszikus eleganciát sugallnak, míg világosabb, finomabb árnyalatai a modern stílushoz igazodnak inkább.

Színkalauz: Sárga - egy kellemesen domináns szín

9. Klasszul összeillik a természetes anyagokkal, mint például a nyersfával, a cseréppel vagy a fonott kiegészítőkkel, valamint a feltűnően modern bútorokhoz és a tradicionális berendezéshez is egyaránt jól passzol. Konyhában alkalmazva például jótékonyan kiemeli és felerősíti a fémes felületek ragyogását, de kitűnő háttérszín a régi képkeretek vagy akár a nagymamától örökölt tükör számára is.

10. Talán nem is hinnéd, de a sárga különféle árnyalatai egyáltalán nem ütik egymást, kísérletezz hát velük bátran, és kombináld őket! Napraforgó-, kankalin-, citrom-, okker-, netán aranysárga? Esetleg egy egészen halvány tónus, szinte már vajszínű? Válogass kedvedre! Ha több színárnyalatát használod, nem lesz olyan érzésed, hogy túl sok lett belőle.

Mit árul el rólam, ha (nagyon) szeretem a sárgát?

Magabiztos, határozott ember vagyok. Uralkodásra, vezetésre teremtettem. Jókedvem, optimizmusom másokra is átragad. Fontosnak tartom a tanulást az életben, akár az iskolapadba is szívesen beülök. Képességeimet folyamatosan fejlesztem, és szívesen osztom meg másokkal is a megszerzett információt. Ha tehetem, tanítok, nevelek. Jól látom saját magamat és másokat is. Tudatosan élek. Érzékenységem, empátiám jó hallgatóvá, jó társsá tesz. Felelősséget érzek és vállalok tetteimért, gondolataimért.
(Részlet dr. Fogassy Katalin honlapjáról. Ha még többet szeretnél megtudni a színekről, kattints ide: www.szinorgia.hu.)

 Mivel társítsd a sárgát?

Fehérrel. Üde, friss, bizsergető kombinációt adnak együtt, amely a rendezettség érzetét kelti.

Fotó: IKEA
Fotó: IKEA

Zölddel. Mindig kiváló társa, annak köszönhetően, hogy a természetben is jól megférnek egymással.

Arannyal. Kitűnően párosítható, fényűző hatást váltva ki.

Színkalauz: Sárga - egy kellemesen domináns szín

Színkalauz – 1. rész: Rózsaszín – nem csak babaszobába »

Meleg neutrális színekkel. Természetes hatást sugallnak. Például: bézs, homokszín, vanília, kávébarna.

• Amit óvatosan passzíts sárgához: kék és piros. Ezekkel társítva nagyon erős kontrasztot kapsz, ezért csak kis mennyiségben használd őket, vagy válassz belőlük különösen finom, kellemes árnyalatot! De ha konkrétan merész, drámai hatás elérése a célod, válogass a sárgához merész kék és piros kiegészítőket!

• Emellett jól kombinálható csíkos, kockás vagy virágmintás anyagokkal is.

Lakberendezés.lap.hu »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top