Otthon

Segíts sárral a fecskéknek!

Szeretsz madárcsicsergésre ébredni? Nosza, segíts fészket építeni a fecskéknek!

Annak idején a települések aszfaltozatlan utcáin, a háztáji baromfiudvarokon, a jószágok itatóvályúinál mind a füsti-, mind a molnárfecskék megtalálhatták a sár fészekanyagot. Ma már aszfaltozott utakat találnak, a háztáji állatok eltűntek kertjeinkből. Különösen a városi belterületekre is bemerészkedő molnárfecskék költését nehezíti meg egyre inkább, hogy nem találnak kellő mennyiségű és minőségű sár fészeképítő anyagot. Egy-két egyszerű eszközzel segíthetünk nekik, hogy a városokban is tudjanak fészkelni!

Segíts sárral a fecskéknek!

 

A fecskéknek pár nap alatt körülbelül egymaréknyi sarat kell kis gombóconként a csőrükben a fészekhez szállítaniuk, majd beépíteniük. A fészeképítést segíthetjük profi stabil és mobil sárgyűjtő helyekkel is. A stabil sárgyűjtő hely lehet egy, a földbe leásott erős fólia, amelyet földdel fedünk, és locsolunk; vagy lehet egy tálca, nagyobb virágalátét is, amelybe szintén földet teszünk, s azt vizesen tartjuk, hogy mindig sár maradjon. A különböző típusú sárgyűjtő helyeket több helyen is elhelyezhetjük, minél több helyen elérhető, annál nagyobb a valószínűsége, hogy észreveszik a madarak. A sár csillogása odavonzza a fecskéket, már a magasból észreveszik és szemrevételezik, alkalmas-e fészekanyagnak.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület honlapján (www.mme.hu) további tippeket találsz, hogy hogyan csalogathatsz fecskét az ereszed alá!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top