Otthon

Praktikák penész ellen

Dohos levegő, nedves falak, feketés-zöld foltok a tapétán, vakolaton. Biztos nem ez jut először eszedbe, amikor az otthonodról álmodozol, pedig könnyedén lakótárssá válhat egy egész gombakolónia.

Praktikák penész ellenMi is az a penész?

A penész egy gomba, melynek spórái bárhol megtalálhatók. Bajt akkor okoz, ha elkezd szaporodni, és sajnos erre nagyon gyorsan képes, ha a körülmények megfelelőek. Ugyanolyan jól eléldegél a falon, a ruhán, a bútorok hátoldalán vagy egy tapétán, mint a hetekre hűtőben felejtett joghurton. Jelenléte – azonkívül, hogy csúnya – komoly egészségügyi problémákat okozhat.

A megelőzés alapszabályai

• Tartsuk a páratartalmat 50% alatt! (A páratartalmat higrométerrel mérhetjük, melyet a nagyobb, háztartási készülékeket árusító üzletekben szerezhetünk be.)

• Ügyeljünk a megfelelő páramentesítő szigetelésre!

• Mindenképpen kerüljük el a vízszivárgásokat, -csepegéseket! A csöpögő csap, a szivárgó radiátor környéke legalább annyira a penész melegágya lehet, mint a párásodó ablak vagy a sarkokban lecsapódó pára.

Praktikák penész ellen

Így szabadulhatsz meg a penésztől

Ha a penész megjelent a falon, első lépésként távolítsuk el a fertőzött festékréteget, majd a teljes kiszáradás után a vakolatig vakarjuk le! Aztán javítsuk ki a sérült falrészeket, majd jöhetnek a különböző penészgátló és gombaölő szerek, falfestékek. Ezeket használhatjuk már festett vagy újonnan vakolt részeken is. Fontos, hogy a festék felhordása előtt alaposan tisztítsuk meg a falat, akár a hipós vízzel való áttörlés, bespriccelés is szóba jöhet!

Praktikák penész ellen

Fontos

• Ha a penészedés okait nem szüntettük meg, akkor a tünetek kezelése csupán átmeneti eredménnyel szolgál. A kezelőszer hatóanyagának lebomlása után a penészképződés újra megindul.

• Ha a penész jelenlétét az otthonunkban lévő hőhidak okozzák, megfelelő szigeteléssel ezeket is meg kell szüntetni! Ennek feltérképezéséhez mindig hívjunk szakembert.

• Ügyeljünk a megfelelő páratartalomra!

Praktikák penész ellen


Tudtad?

A penészes lakásban élő gyermekeknél 62%-kal gyakoribb volt a bronchitises, 67%-kal az asztmás, 67%-kal az allergiás tünet.

Praktikák penész ellen

• Soha ne toljuk a bútorokat közvetlenül a falra, mert így nem szellőzik megfelelően, és mögöttük könnyedén megkezdődik a penészedés!

• Célszerű hosszabb utazások előtt nyitva hagyni a szekrényajtókat, így azok nedvességtartalma a problémás szint alá csökken. Ezzel elkerülhető a penész cipőkre és ruhákra való átterjedése.

• A páramentesítő és légszűrő berendezések sokat javítanak a helyzeten! (Azonban a nagyon rossz állapotú, több helyen is penészedő lakásokban már ez sem segít.)

• Ha van terasz, még hűvösebb időben is érdemes kivinni a ruhákat száradni. Amennyiben csak bent tudunk kiteregetni, úgy rendszeresen szellőztessük ki a lakást!

Praktikák penész ellen• Ha penészes a fürdőben a linóleum, akkor terpentines vízzel mossunk fel. A foltokat óvatos dörzsöléssel távolítsuk el, majd utána pasztázzuk a padlót!

• Dohos, penészfoltos drapériáknál a foltot szalmiákszesz (egy evőkanál), hidrogén-szuperoxid (öt evőkanál) és víz (húsz evőkanál) keverékével dörzsöljük át! (Előzőleg ajánlatos próbát végezni az anyag láthatatlan részén, mert előfordulhat, hogy a szálak a keveréktől kifakulnak.)

• Igazi penészgyilkos a tömény ecet is. Permetezzük közvetlenül a foltokra, de ne mossuk le! Aznap estére ne hívjunk vendégeket, mert az ecet szagának kiszellőztetése nem egyszerű feladat!

Erre áldozni kell!

Ha a lakásunkban szerkezeti problémából adódó penészedés van, mindenképpen érdemes egy szigetelési szakember segítségét kérni. Megéri egyszer egy nagyobb összeget rákölteni a problémára, mint éveken át hiába küzdeni vele, és ezzel veszélynek kitenni magunkat és családunkat.

Még több ötlet: Penészedés.lap.hu »

Fórumtippek:
Miért penészedik? »
Penészfolt eltüntetése »
Penész a fürdőben »

 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top