Otthon

5 könnyen gondozható, strapabíró szobanövény

Te is sok szép növényt szeretnél a lakásodba, de nincs kedved pepecselni velük? Ettől még nem kell lemondanod róluk – válassz kevés gondozást igénylő fajtákat! Íme öt igazán strapabíró szobanövény.

 1. Zöldike vagy csüngő csokrosinda (Chlorophytum comosum)

Ez a dél-afrikai eredetű növény a kezdő növénytartók álma, mivel gondozása nem igényel különösebb szakértelmet, és még dekoratív is. Keskeny, ívben hajló levelein a főér mentén széles fehér vagy halványsárga csík húzódik végig. Edzett, nagy tűrőképességű növény, még azt sem bánja, ha néha elfelejtjük meglocsolni, vagy esetleg túlöntözzük. Meleg helyiségekben, különböző fényviszonyok között is megfelelően fejlődik. Mégse bánjunk vele mostohán, mert a nagyobb odafigyelést meghálálja: ideális körülmények között hosszan lecsüngő szárain tavasszal és nyáron apró, fehér virágokat hoz, majd sok kis sarjnövényt fejleszt. Legszebben magasabb talapzatra állítva vagy ámpolnába ültetve mutat, és remekül érzi magát a fürdőszoba párás környezetében is.

5 könnyen gondozható szobanövény

 

Így gondozd: Beültetéskor a cserép pereme alatt kb. három centiméter mélységben hagyjunk szabad helyet, hogy a növény húsos gyökerei kifejlődhessenek. Hűvös, félárnyékos helyen is remekül érzi magát. A kéthetenkénti tápoldatozást meghálálja.

Extra: hatásos légtisztító növény – levelei megkötik a légkörben fellelhető szennyező anyagokat.

 2. Fodrospálma (Howea belmoreana)

Ez az impozáns megjelenésű, akár kétméteresre is megnövő, ausztráliai eredetű pálma a szélsőséges körülményeket is jól tűri, alacsony páratartalom és kevés fény mellett is megél. Persze nem vitás, jó megvilágítású és párás levegőjű helyen egészségesebb és szebb külsejű példányt nevelhetünk belőle. Felfelé törő, merev szárairól eredő elegáns, ívben meghajló leveleivel remek háttérül szolgál az alacsonyabb termetű növények számára. Egyetlen törzset fejleszt, de a dúsabb hatás kedvéért nyugodtan ültessünk több példányt egy cserépbe.

5 könnyen gondozható szobanövény

 

Így gondozd: A fodrospálma könnyen nevelhető, viszonylag kevés odafigyelést igényel. Szereti a világos helyet, de a gyérebb megvilágítást is elviseli. Télen kedvezzünk neki, és húzzuk közelebb az ablakhoz. Leveleit időnként törölgessük át nedves ronggyal – időrabló tevékenység, de megéri.

 3. Szobafikusz (Ficus elastica)

A Kelet-Indiából származó szobanövény eredeti élőhelyén óriási fává növi ki magát, a cserép fogságában azonban kicsi, könnyen kezelhető növény marad. A szobafikusz egyik igen előnyös tulajdonsága (a roppant egyszerű gondozás mellett), hogy különösen jól kiszűri a levegőben lévő ártalmas szennyező anyagokat. A fikuszok nagyon jól alkalmazkodnak a szobai körülményekhez, ezáltal a legegyszerűbben gondozható növények közé tartoznak. A növény bőrszerű levelei jobban bírják a szárazságot, mint a túl sok nedvességet – mérsékelten öntözzük, és ügyeljünk arra, hogy soha ne álljon meg a víz a cserépben. Keressünk neki a lakásban napos, világos helyet – kellő fény hiányában ugyanis hullani kezdnek a levelei. Helyigénye elég nagy (2-3 méteresre is megnőhet), így tartása csak a tágasabb lakásokban kényelmes.

5 könnyen gondozható szobanövény

 

Így gondozd: Kéthetente tápoldattal öntözzük meg, és néha-néha nedves ronggyal töröljük tisztára a leveleket. Óvjuk növényünket a huzattól és a hőmérséklet-változástól.

Vigyázz! A növény leveleiben és szárában mérgező tejnedv található, amely hányást, hasmenést, erős hasfájást okozhat.

 4. Borostyán (Hedera helix)

Ez az erdeinkben vadon növő, örökzöld kúszónövény szobanövénynek is kiváló, az pedig különösen kellemes látványt nyújt, ha a lakást egyszerre több, különböző levélszínű és formájú (a növény levelei igen formagazdagok, és méretük is hihetetlen változatosságnak örvend) borostyánnal népesítjük be. Alkalmazási lehetőségei igen sokfélék: növénycsoportok előterébe helyezhetjük, ámpolnába ültetve vagy a polcra állítva mutatós csüngő növényt kapunk, de megfelelő támasztékon kúszó termetűvé is növelhetjük.

5 könnyen gondozható szobanövény

 

Így gondozd: Könnyen nevelhető növény, mivel nemcsak árnyék-, hanem hidegtűrő is, sőt tartósan inkább a hűvös, félárnyékos helyeken érzi jól magát. Földjét tartsuk mindig enyhén nedvesen, de ne áztassuk el. Leveleit hetente néhányszor vízzel permetezhetjük is. Mivel igen gyorsan növekszik, hajtáscsúcsait csípjük ki, hogy bokrossá váljon.

 5. Pirosló filodendron (Philodendron erubescens)

Levélformája miatt sokszor összekeverik a rokon könnyezőpálmával (Monstera). A Philodendron erubescensnek többféle változata létezik, egyesek közülük piros levelűek, mások aranyos színben csillognak. Leggyakrabban a Philodendron scandensszel, azaz a szívlevelű filodendronnal találkozhatunk.

5 könnyen gondozható szobanövény

 

Így gondozd: Csekély fényigényű növény, ne tegyük ki közvetlen napfénynek, mert levelei megperzselődhetnek. Gyors növekedése miatt gyakoribb öntözést igényel, de a túl sok víztől megrothadnak a gyökerei. A mutatós leveleket nedves szivaccsal gyakran törölgessük le. Mivel a növény hajtásai támaszték nélkül lecsüngenek, a növényt kössük nyirkos mohakaróhoz, így léggyökereivel könnyedén a támasztékba kapaszkodhat. Tavasszal és nyáron kéthetente tápoldatozzuk.

Tipp: a tiszta levelek egészségesebbek

Nemcsak a bútorokra, hanem növényeinkre is rengeteg por rakódik, mely egyrészt az értékes fénytől fosztja meg a növényt, másrészt a lerakódott porban különféle kártevők is tanyát verhetnek. Ezért havonta legalább egyszer nedves szivaccsal törölgessük le a nagyobb levelű növényeinket (pl. fodrospálma, szobafikusz), a kis levelűeket pedig langyos vízzel zuhanyozzuk le.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top