Otthon

Otthon skandináv stílusban

Skandinávia sok híres tervezővel gazdagította a világot, így nem csoda, hogy a kifinomult stílus meglátszik az északi otthonokon. Számtalan ötletet leshetünk el tőlük, érdemes hát felfedezőútra indulni ebbe a rejtelmes világba.

Skandinávia az északi népek lakta területek – Svédország, Norvégia, Dánia, Finnország és a misztikus Izland – összefoglaló neve. Végtelen hegyláncok, zegzugos fjordok, tenger és ezernyi hűvös vizű tó, földből kitörő forró gejzírek jellemzik ezt a vidéket. Gazdag állatvilág és zöld növények, amíg a szem ellát. Ez azért fontos, mert a skandináv ember mindennapjainak szerves része a természet, még akkor is, ha nagyvárosban él. Bioritmusát a szeszélyesen alakuló éjszakák és nappalok hossza határozza meg. Talán épp az éghajlatban rejlik a magyarázat arra, hogy a hosszú, zord, téli hónapok barátságtalansága elől házaikba visszahúzódó északiak miért tartják olyan fontosnak lakásuk otthonossá tételét.

Otthon skandináv stílusban

Hozzuk be a természetet a szobába!

Természetes alapanyagok, növényi és állati motívumok, természetes színek jellemzik ezen népek stílusát. Kulcsfontosságú a fény szerepe, amely méretes ablakokon árad be a lakóterekbe. A téli sötétségben ugyanezt a hatást lámpák és gyertyák tömkelegével igyekeznek megteremteni.

A leginkább használt anyag a fa, ezen belül is a fenyő, de egyéb, főként világos színű fákat is használnak: kőris, juhar, bükk, nyír, tölgy. Gyakran fehérre mázolják a bútorokat és a padlót is. Ez utóbbi kizárólag hajópadlóból készül, a parkettát nem használják.

A falak általában világos színűek, alapvetően fehérek, de előfordul, hogy ide is faborítás kerül. A sok világos felület a beeső nap fényét szétszórja, egyúttal optikailag is nagyítva a teret. A lakástextilek terén is a természetességre kerül a hangsúly: pamut, gyapjú és egyszerű lenvásznak jöhetnek szóba. Ezek a natúrszíneken túl sokszor éppen a meleg színfoltot viszik az enteriőrbe a természetből vett motívumokkal (fák, virágok, madárkák, rénszarvasok) vagy kockás, csíkos, illetve geometriai formákkal tarkítva, mint egy norvég mintás pulóveren. Kiegészítőkben kedvelik az üveget és a fonott nádkosárkákat. 

Otthon skandináv stílusban

 A stílusirányzat alapvető jellemzői:
• világos faanyagok,

• természetes textíliák,

• funkció és esztétikum összefonódása,

• a fény központi szerepe. 

Az ergonómia szakértői  

A skandináv tervezőiskolák híresek az ergonómia terén elért eredményeikről: itt a funkció elsődlegessége mellett a használhatóság is komoly szerephez jut. Formavilága végtelenül puritán, vallási hagyományaikból eredendően letisztult, sallangoktól mentes, mégsem rideg. Végtelen harmónia és rend sugárzik egy északi otthon minden sarkából, frissessége és modernizmusa ellenére a természetes gyökerek révén nagyon is élhető stílusról beszélünk. Csodálatosan ötvözik a praktikumot az egyszerűséggel és a szépséggel, szem előtt tartva a mindenki számára elérhető jó minőséget.

Otthon skandináv stílusban

Meleg hangulatot teremtenek

Nem véletlen, hogy elengedhetetlen kelléke egy északi otthonnak a szauna, amely menedéket nyújt a télen átfagyott testnek, és egyben közösségi térként is funkcionál. A meleg hatású anyagok, mint például a gyapjú és a természetes színű fafelületek ugyancsak a hőérzetet emelik, a gyertyák hangulata és a napfényhez közeli, sárgásan világító lámpák mind egyszerű eszközök a meleg hangulat megteremtéséhez.

Ha természetjáró, kertészkedő, állatbarát és családcentrikus emberek vagyunk, nyugodtan öltöztessük lakásunkat skandinávba. Nyáron a lakástextíliák terén hűvösebb anyagra váltva tökéletes választás lehet ez a stílus nekünk, magyaroknak is, télen pedig határozottan ajánlott.

Otthon skandináv stílusban

 


Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top