Otthon

Otthon keleti kényelemben: a marokkói stílus

Az arab és azon belül is kiemelten a marokkói stílusjegyek segítségével – legyen otthonunk modern vagy klasszikus – különlegessé és megunhatatlanná varázsolhatjuk belső tereinket.

A sivatag finom, aranyló homokja, az ezerféle színű bőrpapucsok, puffok és táskák, az apró pohárkákban felszolgált mézédes mentatea – ezernyi emlék, melyekből erőt meríthetünk a hideg téli napokon, amíg a nyarat várjuk egy újabb utazást tervezgetve. A keleti stílusú lakberendezési boltokban vagy az interneten barangolva kifejezetten az arab, illetve mór belsőépítészetre és dekorációra szakosodott üzletekben már könnyedén megtaláljuk az arab hangulat megteremtéséhez szükséges kellékeket.

Otthon keleti kényelemben: a marokkói stílus

Az arab stílus általános jellemzői

Az arab országokban az iszlám előírásai miatt tiltott az ember, illetve állat ábrázolása, ezért motívumvilága a geometrikus formák és a növényi ornamentika köréből merít, mindezeket részletgazdag kidolgozással és lenyűgöző színek alkalmazásával művészi szintre emeli. Lelki szemeink előtt megjelenik az Ezeregyéjszaka meséinek csodálatos kavalkádja, hastáncosok fátylainak halk libbenése a vízipipa sejtelmes füstgomolyagjai között.

Otthon keleti kényelemben: a marokkói stílus

 

Az arab otthon kifelé zárt, a szobák a belső átriumos udvarra nyílnak, mindez persze a hazai klímaviszonyok mellett nehezen megvalósítható, ám ne keseredjünk el, az arab hangulat az alapvető színekkel, anyagokkal és néhány markáns kiegészítővel pillanatok alatt otthonunkba varázsolható. És még a csodalámpában lakozó hatalmas dzsinn segítségét sem kell kérnünk. Rengeteg, kényelmet adó párnára és szőnyegre lesz szükségünk, ez utóbbiból mindig a legmívesebb kerül legfelülre, így a házigazda büszkélkedhet vele vendégei előtt. A falak színe inkább visszafogott, pasztelles – fehér, bézs, homok –, míg a meleg hangulatért a színekben pompázó textíliák a felelősek. Ezek a falakat, a padlót, az ablakokat is díszítik. A bútorok jellemzően alacsonyak, faragással díszített, sötét színű fából készülnek, az étkezés itt is a földön ülve, a hat- vagy nyolcszögletű asztalkák köré térdelve történik. A központi világítást nem kedvelik, inkább a hangulatfények elhelyezése terjedt el. A mozaikkal való díszítés nemcsak a falakon és a padlón, hanem sokszor a bútorokon is visszaköszön, például kisasztal lapján.

Otthon keleti kényelemben: a marokkói stílus

Marokkó – Kelet varázsa franciás könnyedséggel

Az arab irányzatok közül Európa-szerte a leginkább kedvelt stílus a marokkói. Ennek igen egyszerű a magyarázata, hiszen Marokkó Kelet és Nyugat között olyan természetes híd, amely a történelem során magába szívta a különböző népek kultúráját, harmonikus egységgé kovácsolva össze azokat. A stílus francia, portugál, spanyol, afrikai és perzsa hagyományokban gyökerezik. Itt különösen igaz az, hogy a falak színének megválasztásakor törekedjünk az egyszerűségre, hófehér, pasztellrózsaszín, világoshomok variációkban gondolkodjunk. Ezek előtt jól érvényesülnek majd a sötét fából készült, gondos kézi munkával faragott, áttört bútordarabok: asztalkák, paravánok, szekrények. A meleg színvilághoz hozzátartoznak a sárgaréz kiegészítők, apró mécsestartók, dobozkák és a hangulat megteremtésének elengedhetetlen eszközei, a lámpások. Ezek készülhetnek apró lyukacsos rézlemezből vagy színes üvegberakásokkal, továbbá fémvázakra kifeszített és hagyományos arab vagy berber mintájú, hennával díszített kecskebőrből is. Tipikus látvány a csillag alakú lampion vagy a sokszögletű függőcsillárok, illetve az áttört mintázatú kovácsoltvas és bádog falikarok által a falra szórt, csipkézett fényrajzok.

Otthon keleti kényelemben: a marokkói stílus

 

Az arab kalligráfia mesterei által a festett írásjelek önmagukban is megállják a helyüket dekorációs elemként, képként a falra akasztva. A bútorok alapanyaga jellemzően sötét fa: mahagóni, cédrus, ében, illetve citromfa. Nem szabad megfeledkezni a nemes kelmékről, mint a selyem, a muszlin és az egyszerűséget sugalló vásznak. A színeket használjuk bátran: mélykék fehérrel, vörösek és csillogó pink, narancsok lilával és a nap melegét visszaadó sárgák, a fémes színekből a kevésbé harsány, szerényebb óarany lesznek a kiegészítői az alapjaiban pasztelles háttereknek.

Otthon keleti kényelemben: a marokkói stílus

 

A stílusirányzatok alapvető jellemzői

• Geometrikus és növényi ornamentika.
• Alacsony bútordarabok sötét színű faragott fából.
• Pasztell alapszínek és meleg színek kombinációja.
• Hangulatvilágítás: fém-, üveg- és kecskebőr lámpások.

Otthon keleti kényelemben: a marokkói stílus

 

 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top